Şedinţa de vineri 20 iulie s-a încheiat cu un volum bun, de aproape 7000 de contracte, cel mai ridicat din întreaga săptămână trecută. Valoarea tranzacţiilor s-a situat la peste 84 milioane de lei. Interesul speculativ a crescut pe fondul evoluţiei puternice pe scădere, vânzătorii fiind cei care au dictat ritmul şi direcţia pieţei.
Sub aspectul lichidităţii, plasamentele pe derivatul Dow Jones au predominat, la închiderea ultimei şedinţe a săptămânii înregistrându-se 5538 de contracte pe scadenţa septembrie. Preţul indicelui s-a depreciat puternic, cu 102 puncte, închizând la 12.773 puncte. Pentru decembrie, indicele a scăzut la Sibex cu 135 puncte, la 12.685 puncte, pe o lichiditate de 41 contracte. Evoluţia de pe ambele scadenţe a fost una similară evenimentelor din SUA, unde indicele s-a depreciat vineri.
Acţiunile americane au stopat un raliu de trei zile, după ce euro s-a "scufundat" faţă de dolar şi yen, ca efect al probabilităţii crescute de extindere, şi în anul următor, a recesiunii din Spania. Scăderi mari au înregistrat Bank of America Corp. şi JPMorgan Chase & Co., după ce randamentul obligaţiunilor spaniole a atins un nivel record, afectând creditarea. La Sibex, derivatul pe Dow Jones a fost cel mai tranzacţionat de-a lungul săptămânii cu aproape 21.000 de contracte pe scadenţa septembrie.
Perechea euro/dolar a urmat în topul lichidităţii, atât vineri cât şi pe întreaga săptămână. În ultima şedinţă ea a atras peste 600 de contracte pe scadenţa septembrie. Moneda comună s-a devalorizat agresiv faţă de cea americană pierzând aproape 1%. Cotaţia de la închidere a fost de 1,21680 USD pentru un euro. Pe pieţele externe, euro a înregistrat a treia săptămână de pierdere faţă de dolar după ce cos-turile de creditare din Spania au explodat, ca efect al prelungirii recesiunii şi în pofida faptului că miniştrii de finanţe europeni au aprobat un pachet de ajutor de 100 miliarde de euro pentru salvarea băncilor spaniole. În intervalul 16-20.07 numărul contractelor EUR/USD_RON septembrie a fost de peste 4800. Tot pe piaţa derivatelor valutare s-a mai remarcat vineri şi perechea euro/yen, cu 167 de contracte, încheiate pe fondul scăderii cu 0,87% a monedei comune, la un curs de 95,57 yeni pe scadenţa septembrie.
Pe plan extern, euro s-a depreciat faţă de yen la minimul din noiembrie 2000, afectat de temerile că factorii de decizie din Europa nu vor reuşi să rezolve criza datoriilor din regiune.
Pe întreaga săptămână contractele euro/yen de la Sibex au depăşit borna de 500.
Pe acelaşi segment valutar, s-a tranzacţionat şi cursul liră sterlină/dolar, cu 100 de contracte. Lira a pierdut doar 0,04% vineri şi a închis la 1,5701 USD. În cinci şedinţe s-au consemnat 523 de contracte pe această pereche.
În săptămâna 16-20 iulie, numărul total al contractelor încheiate la Sibex, pe toate produsele futures, s-a ridicat la peste 29.000. Valoarea lor a fost de 357 milioane de lei.