SIBIU Creştere importantă a lichidităţii pe piaţa derivatelor de la Sibiu

DECEBAL N. TODARIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 mai 2011

În penultima şedinţă a săptămânii lichiditatea de pe piaţa Sibex a crescut spectaculos cu mai mult decât dublu comparativ cu ziua anterioară, în condiţiile în care, pe cele mai lichide produse, speculatorii au avut un teren de manevră mai larg. Pe segmentul financiar s-au înregistrat fluctuaţii în ambele sensuri iar pe cel al indicilor corecţiile au continuat. Această evoluţie a venit pe fondul influenţei de pe plan extern, indicii bursele europene înregistrând scăderi. La ora 17,30 numărul contractelor încheiate era de 5600, cu o valoare de 35,5 milioane lei.

Cea mai mare intensitate la tranzacţionare s-a resimţi pe segmentul financiar, mai exact pe derivatul pe acţiunile SIF5 Oltenia. La ora 17.30 volumul DESIF5 era de 2620 contracte, majoritatea pe termen scurt (iunie). Cotaţia pe scadenţa menţionată a evoluat în ambele sensuri. Ca timp, până la 17,30 cotaţia a stat preponderat pe minus, dar au existat momente când preţul a pătruns şi pe teritoriu pozitiv. Pe piaţa suport cotaţia acţiunii SIF5 a pierdut 5,46%. La Sibex, preţul DESIF5 iunie urca, la ora 17,30, cu doar 0,08%. Deşi pe parcursul zilei s-au înregistrat corecţii, nivelul mult mai mic al acestora în comparaţie cu piaţa suport s-a datorat faptului că, după închiderea şedinţei de ieri, cotaţia DESIF5 a fost ajustată cu dividendul brut acordat de SIF5. Adunarea Generală a Acţionarilor Societarii de Investiţii Financiare Oltenia a hotărât în 29 aprilie 2011 acordarea unui dividend brut de 0,0750 lei/acţiune. Ca urmare a aces-tui fapt ca S.C. SIBEX - SIBIU STOCK EXCHANGE S.A a procedat în data de 11 mai la ajustarea contractelor futures şi options. Astfel, preţul de cotare al contractelor cu simbolul DESIF5 a fost diminuat cu valoarea de 0,0750 lei/acţiune. Pe septembrie se putea observa o creştere mai puternică a DESIF5 cifrată la 1%. Pentru decembrie anul curent cotaţia DESIF5 se diminua cu 0,2% iar pentru martie anul viitor creştea cu 1,10%.

Şi pe segmentul derivatelor pe indici participanţii au fost foarte activi încheind circa 2100 contracte până la ora 17,30. Miza a fost pusă pe scădere, în condiţiile în care indici europeni s-au depreciat iar preţul futures al Dow Jones din SUA a indicat, de asemenea, continuarea corecţiilor. Totodată şi bursa de pe Wall-Street a deschis pe scădere, investitorii fiind îngrijoraţi de stadiul în care se află revenirea economiei globale, în pofida ştirilor pozitive din piaţa muncii. Departamentul Muncii din SUA a anunţat joi că numărul persoanelor care au completat cereri de ajutor de şomaj săptămâna trecută a scăzut cu 44.000 până la un total de 434.000, ajustat sezonier. Totuşi, cererile sunt cu mult peste nivelul de 375.000, considerat unul sustenabil pentru creşterea pieţei muncii. La Sibex, cotaţia Dow Jones pierdea 79 de puncte pe scadenţa iunie şi 158 pe septembrie. Scăderi de 130 şi 120 puncte se observau şi pe decembrie 2010 respectiv martie 2011.

De remarcat a fost creşterea puternică a lichidităţii de pe segmentul derivatelor pe acţiunile Fondul Proprietatea, unde numărul contractelor era de peste 500. După o perioadă de scădere a preţului, datorată faptului că investitorii au vândut acţiuni la Fondul Proprietatea în aşteptarea că le vor răscumpăra la un preţ mai mic, după ce statul va relua procesul de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuni FP, cotaţia a revenit pe creştere. Astfel, la ora 17,30 DEFPR iunie câştiga 4,41% iar DEFPE septembrie peste 1%.

Şi lichiditatea de pe paritatea EURO/USD a crescut la un nou maxim fiind înregistrate 173 de contracte. Dolarul a continuat să câştige teren în faţa euro, apreciindu-se cu 0,54%. Dolarul s-a apreciat de altfel în faţa majorităţii valutelor importante, atingând cel mai înalt nivel din ultimele 3 săptămâni faţă de un coş de 6 valute.

Pe segmentul mărfuri uncia se devaloriza, ca urmare a creşterii monedei americane, ştiut fiind faptul că metalul nobil are o evoluţie inversă faţă de dolar. Aurul s-a depreciat pentru a doua zi la New York, pe fondul creşterii cererii de dolari, unii investitori vânzând metalul galben pentru a-şi acoperi pierderile de pe alte plasamente.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb