SIBIU Investitorii, interesaţi de opţiunile DESIF5

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 mai 2011

La Sibiu Stock Exchange, scăderile au dominat în cea mai mare parte a timpului în cea de a doua şedinţă a săptămânii, sub influenţa evoluţiilr de pe pieţele internaţionale, indicii burselor din Europa înregistrând corecţii. Scăderile s-au observat pe cele mai lichide instrumente, anume derivatele pe acţiunile SIF Oltenia respectiv pe indicele Dow Jones. Cu toate acestea, după deschiderea de pe Wall-Street, cotaţiile futures ale Dow Jones au dat semne uşoare de revenire. Investitorii au fost ceva mai prezenţi pe piaţă comparativ cu prima zi a săptămânii, intensitatea la tranzacţionare crescând comparativ cu ziua anterioară. Ca urmare, imediat după ora 17.45, numărul contractelor încheiate era de peste 3000 cu o valoare de 12,7 milioane lei.

Segmentul financiar s-a menţinut cel mai lichid cu 1800 de contracte DESIF5 realizate până la ora menţionată. Participanţii au pus preţurile futures DESIF5 depreciindu-se de-a lungul zilei pentru toate scadenţele tranzacţionate cu minime atinse după prânz, mai exact în jurul orelor 14-15. La ora 17.45 cotaţia DESIF5 iunie se afla pe minus, pierzând 2,48%. Pentru septembrie DESIF5 scădea cu 1,7%. Pentru decembrie se observa o scădere mult mai moderată, de doar de 0,07% iar pentru prima scadenţă trimestrială din 2012 o corecţie de 2,09%. Pentru DESIF5 a fost o zi bună şi din perspectiva volumului opţiunilor. În urma corecţiilor de preţ din ultima perioadă, investitorii au preferat să investească în opţiuni cu scadenţa apropiată, găsind oportun momentul de a atrage aceste instrumente la preţuri deosebit de atractive. Astfel, pentru intervalul de şapte săptămâni rămase până la scadenţă, orizontul investitorilor a mers pentru DESIF5 pe o plajă a preţurilor de exercitare cuprinse între 1,3 si 1,75 lei pentru o acţiune. Costurile cumpărătorilor s-au ridicat între 3,5 bani acţiunea la preţul de exercitare de 1,7 si 1,75 lei, si 26 bani pentru opţiunea de tip Call de 1,3 lei acţiunea.

În sectorul derivatelor pe indici, cotaţia futures de la Sibex a Dow Jones s-a aflat pe minus în majoritatea timpului. Apoi, după deschiderea de la NYSE, cotaţia pe termen scurt a fluctuat, intrând chiar pe teren pozitiv. Pe plan global, acţiunile au dat semne se slăbiciune în condiţiile în care investitorii şi-au îndreptat atenţia spre o serie de ştiri economice programate pentru următoarele zile. De asemenea, banca centrală a Indiei a ridicat ratele dobânzilor pentru a tine sub control inflaţia. Tot-odată, tendinţa de intrare pe minus de pe pieţele lumii a confirmat faptul că euforia din creată de moartea lui Osama bin Laden a trecut, inves-titorii fiind mult mai interesaţi de starea de recuperare economică globală şi perspectivele pentru ratele dobânzilor. Pe piaţa sibiană, la ora 17.45, cotaţia indicelui DJIA se deprecia cu doar 4 puncte pe scadenţa iunie în timp ce pe scadenţa septembrie creştea uşor cu 2 puncte. La aceeaşi oră investitorii tranzacţionau indicele american si pe scadenţa Decembrie 2011, cotaţia pe aceasta indicând un plus de 35 puncte.

Participanţii au mai tranzacţionat şi pe piaţa aurului respectiv a derivatelor pe petrol, cotaţiile indicând o scădere cu 32,2 dolari a unciei pe scadenţa iunie respectiv o diminuare cu 1,655 a cotaţie barilului pe acelaşi termen.

Pe segmentul spot s-a remarcat un interes în creştere pentru titlurile Sibex, înregistrându-se schimburi cu 107.295 de acţiuni. Cotaţia SBX s-a menţinut la valoarea de 1,6 lei/acţiune.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb