SIBIU Scăderile cotaţiilor s-au accentuat, sporind câştigurile vânzătorilor

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 noiembrie 2010

Pe piaţa Sibex, şedinţa de la mijlocul săptămânii a adus scăderi importante ale cotaţiilor futures pe toate sectoarele tranzacţionate. Impunerea acestora ca direcţie de bază a adus câştiguri mai mari vânzătorilor dar şi mai multă prudenţă, intensitatea la tranzacţionare fiind mai redusă comparativ cu sesiunea anterioară. Cu o oră şi jumătate înainte de închidere, se puteau observa 2500 contracte cu o valoare de 14 milioane lei. După ora 16,30 intensitatea a crescut, odată cu accentuarea scăderilor. Cele mai importante schimburi s-au înregis­trat pe segmentul financiar unde derivatul pe acţiunile SIF5 Oltenia atrăgea circa 1400 contracte respectiv pe segmentul indicilor, unde derivatul pe Dow Jones se situa la 900 contracte, conform datelor de la ora 17:30.

Scăderea puternică a indicelui BET-FI pe piaţa spot şi implicit a cotaţiei SIF5 s-a reflectat în evoluţia de miercuri a cotaţiilor futures ale DESIF5 pentru care s-au înregistrat deprecieri semnificative pentru toate scadenţele.

Scadenţa cea mai lichidă a continuat să fie decembrie 2010, contractele fiind realizate la preţuri între 1,3570 şi 1,32 lei/acţiune, minimul zilei fiind atins după deschiderea negativă de pe Wall-Street care s-a reflectat puternic în evoluţia celor mai lichide simboluri de la Sibiu. La ora 17:30 cotaţia DESIF5 decembrie pierdea 3,07% (41,8 puncte) faţă de închiderea zilei precedente.

Pentru martie 2011, DESIF5 se depreciau cu 3,89 %. (55 puncte). Aceste deprecieri erau sinonime cu randamente pe vânzare de până la 22 şi 28%, garanţia iniţială pentru tranzacţionarea unui contract futures DESIF5 fiind de 192 lei.

Pe piaţa spot, investitorii au tranzacţionat ambii emitenţi listaţi. Acţiunile Prodplast Imobiliare, disponibile pe ATS-ul Sibex au revenit în atenţia participanţilor cu un volum de 13.230 de acţiuni tranzacţionate la preţuri între 3,88 şi 3,9 lei/acţiune. Cotaţia PPLI valora 3,9 lei, în creştere cu 2 bani. "Jucătorii" au mai rulat şi 12.000 acţiuni Sibex, cotaţia unui titlu apreciindu-se cu un ban, până la 1,45 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb