SIBIU Speculatorii au rulat 32,5 milioane de acţiuni SIF5 în prima săptămână din august

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 august 2010

La Bursa din Sibiu, finalul primei săptămâni din august a fost unul în care participanţii au adoptat din nou o atitudine prudentă, în contextul în care cotaţiile au evoluat nehotărât şi de această dată, cu creşteri în prima parte a zilei şi scăderi în cea de a doua. La ora 17:15, cu o oră şi 45 de minute înaintea închiderii şedinţei, se puteau observa puţin peste 5000 contracte cu o valoare de 12,7 milioane lei. Diferenţele dintre minimele şi maximele zilei au fost destul de generoase cu speculatorii pentru DESIF5 iar cei care au fost activi în piaţă şi-au putut direcţiona plasamentele atât pe strategii de cumpărare, cât şi pe vânzare.

În ceea ce priveşte simbolurile tranzacţionate, sesiunea nu a adus nicio noutate, DESIF5 atrăgând din nou cea mai mare cotă din volumul de transfer cu 4,3 milioane de acţiuni schimbate între vânzători şi cumpărători. O pondere de 95% din acest total a fost rulat pe scadenţa septembrie, conform datelor de la ora 17:15, la preţuri între un maxim de 1,45 şi un minim de 1,39 lei/acţiune, culoarul de preţ fiind de 600 puncte.

Derivatul în lei pe indicele Dow Jones Industrial Average a continuat să evolueze sub influenţa din piaţa americană, prima parte a zilei şi o perioadă din cea de a doua cotaţia stând pe plus, corelată cu futures-ul de peste ocean. Apoi, după apariţia datelor economice la americani, cotaţia a trecut în mod abrupt pe minus, atingând minimul în jurul oare 16:00 pentru ca din nou să se observe o tendinţă de revenire. În acest context destul de oscilant, speculatorii au încheiat, până la ora 17:15, aproape 600 contracte DEDJIA_RON.

Pentru moneda unică europeană lichiditatea a fost in continuare redusă, pe fondul lipsei unor variaţii ample şi a unor mişcări mai puternice ale cursului oficial BNR. Pentru septembrie, euro era cotat la 4,2830 lei, depreciindu-se cu 2,65 bani.

Raportat la toată săptămâna trecută, participanţii de pe piaţa sibiană au încheiat circa 38.300 de contracte cu o valoare de 101,5 milioane lei. În topul săptămânii s-au impus DESIF5 cu peste 32.500 contracte, ceea ce reprezintă 32,5 milioane de acţiuni ale emitentului SIF Oltenia. Pe doi s-au poziţionat DEDJIA_RON cu aproximativ 5000 de contracte iar pe trei EURO/RON cu aproape 500.

Pe piaţa spot, în perioada 2-6 august investitorii au tranzacţionat peste 138.000 acţiuni ale Bursei din Sibiu. reprezentând 60% din volumul rulat în luna iulie, fapt care denotă un interes în creştere pentru aceste titluri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb