SIF Moldova cere socoteală administratorilor ArcelorMittal Tubular Products Iaşi pentru rezultatele financiare ale societăţii

Doru Mocanu,Iaşi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 iulie 2009

La finalul primului trimestru al acestui an, fabrica ieşeană de ţevi a raportat o cifră de afaceri de 27.103.978 lei.

La finalul primului trimestru al acestui an, fabrica ieşeană de ţevi a raportat o cifră de afaceri de 27.103.978 lei.

La solicitarea Societăţii de Investiţii Financiare Mol­dova SA, Consiliul de Administraţie al SC ArcelorMittal Tubular Products SA Iaşi (simbol TPRO, pe secţiunea Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti) a convocat, pentru data de 11 august, o Adunare Generală Ordinară a Acţionarilor. Pe ordinea de zi a acesteia figurează prezentarea şi discutarea rapoartelor privind managementul, contractele şi situaţia economico-financiară a fabricii de ţevi din Iaşi, curentă şi de perspectivă (semestrul I 2009), precum şi cu privire la planul de măsuri avut în vedere pentru redresarea societăţii, conform solicitărilor transmise de SIF Moldova. De asemenea, în cadrul şedinţei se va analiza managementul societăţii şi se va dezbate şi supune la vot propunerea formulată de SIF Moldova, de iniţiere a unei acţiuni în răs­pundere împotriva administratorilor ArcelorMittal Tubular Products SA Iaşi, a conducerii executive şi a auditorului financiar, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

La finalul primului trimestru al acestui an, fabrica ieşeană de ţevi a raportat o cifră de afaceri de 27.103.978 lei, în scădere semnificativă faţă de perioada similară a anului precedent. ArcelorMittal Tubular Products SA Iaşi a încheiat exerciţiul financiar aferent primului trimestru cu o pierdere de 30.059.638 lei, ca rezultat al diferenţei dintre veniturile totale de 42.926.754 lei şi cheltuielile totale de 72.986.392 lei. La finalul primului trimestru al anului trecut, fabrica de ţevi din Iaşi raporta un profit de 6.277.696 lei. O contribuţie importantă la creşterea cheltuielilor în primul trimestru al anului în curs a revenit costurilor salariale, care s-au ridicat la 10.650.588 lei, valoare mai mult decât dublul sumei consemnate la acest capitol în perioada similară a anului precedent. Explicaţia constă în faptul că, la începutul acestui an, societatea a lansat o schemă de plecări voluntare, în cadrul căreia 114 angajaţi au părăsit compania. Fiecare dintre aceştia a primit o sumă cuprinsă între 20.000 şi 25.000 de lei, în funcţie de costurile salariale pe care le-a înregistrat firma cu respectivii angajaţi în ultima lună anterioară plecării. De asemenea, pe parcursul unei perioade cuprinse între 6 luni şi 24 de luni, în funcţie de vechimea în cadrul societăţii, disponibilizaţii primesc echivalentul salariului brut din ultima lună anterioară dis­ponibilizării, sumă din care se vor scădea contribuţiile la asigurările sociale, de şomaj ş.a.m.d. Ca urmare a acestor disponibilizări, fabrica de ţevi din Iaşi a mai rămas cu 521 de angajaţi, majoritatea în sectoarele direct productive.

Conform ultimului raport disponibil, la data de 31 decembrie 2008, ArcelorMittal Tubular Products Holding BV deţinea 81,47% din capitalul social al fabricii de ţevi din Iaşi, SIF Moldova se afla în posesia a 15,31% din titluri, iar diferenţa de 3,22% era deţinută de alţi acţionari. Însă, în luna iunie, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor societăţii, s-a aprobat majorarea capitalului social cu o valoare de 170.331.451 lei, prin emiterea unui număr de 68.132.581 de noi acţiuni, cu o valoare de subscriere de 2,5 lei/acţiune, pentru subscrierea unei acţiuni fiind necesar un drept de preferinţă. Acţionarii societăţii au posibilitatea de a-şi exercita acest drept în termen de o lună începând cu data de 5 iulie a.c., stabilită drept dată de înregistrare. Majorarea capitalului social se va realiza prin aport în numerar, precum şi prin compensarea cu acţiuni nou emise a cel puţin unei părţi din creanţele lichide şi exigibile împotriva societăţii deţinute de ArcelorMittal Tubular Products Holding BV (AMTPH). Valoarea acestor creanţe este de 43.360.000 USD, reprezentând suma principală, fără accesorii. Cursul de schimb RON/USD ce urmează a fi aplicat pentru stabilirea valorii în lei a creanţelor AMTPH ce urmează a fi compensate cu acţiuni nou emise TPRO va fi cel anunţat de BNR la data subscrierii de către AMTPH a respectivelor acţiuni nou emise. În cazul în care întreaga valoare a creanţelor va fi compensată, AMTPH ar putea prelua, la cursul din acest moment RON/USD, circa 76% din acţiunile nou emise.

Societatea ieşeană a intrat sub controlul gigantul mondial al oţelului "LNM Holdings" ("Mittal Steel Holdings") în 2003. În luna decembrie 2007, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a mai vândut 17,49% din capitalul social către acţionarul majoritar. În februarie 2008, Mittal Steel Holdings AG a transferat 81,46% din capitalul social către ArcelorMittal Tubular Products BV, societate înmatriculată în Olanda. În decembrie 2008, acţionarul majoritar a decis să preia o parte din împrumuturile acordate societăţii de către World Steel Data BV şi ArcelorMittal Holdings AG - membri ai Grupului ArcelorMittal, în valoare totală de 127.422.032 lei, în vederea transformării acestora în acţiuni.

ArcelorMittal Tubular Products SA Iaşi dispune de capacităţi de producţie ce permit fabricarea de ţevi sudate longitudinal, profile formate la rece şi furnituri parapete, utilizând ca materie primă benzile laminate la cald şi la rece din mărci de oţeluri diferite. Pe lângă fabrica de ţevi din Iaşi, ArcelorMittal mai deţine în România combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, societăţile ArcelorMittal Hunedoara şi ArcelorMittal Tubular Products Roman, filiala locală a companiei de construcţii ArcelorMittal Construction şi operatorul portuar Romportmet Galaţi.

Citiţi, la rubrica Opinii, articolul "SIF 2, nemulţumit de administrarea MITTAL la Roman şi Iaşi", semnat de Mihai Iordache.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb