Reabilitarea şi modernizarea hotelului Potaissa vor contribui la dezvoltarea infrastructurii turistice la nivelul municipiului Turda, şi, începând cu 27 mai, salina Turda are propriul hotel, cu centru SPA, a declarat, la festivitatea de inaugurare a hotelului Potaissa, Simona Baciu, director general al salinei Turda, adăugând că, în curând, va fi deschisă şi baza medicală din cadrul centrului SPA: "Încercăm să oferim servicii integrate turiştilor prin facilităţile pe care le avem combinate cu microclimatul salin şi cu beneficiile medicale ale acestuia".
Anca Pavel Nedea, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, a menţionat: "Salina Turda poate concura cu succes cu valorile lumii. Este o valoare naţională, o resursă şi o comoară de sănătate, şi spun acest lucru mai ales după ce am fost aici".
Doamna Nedea a adăugat: "Ţinta noastră, de când am pregătit parteneriatul cu salina Turda, este să convingem cât mai mulţi români să vină şi să cunoască această valoare a ţării şi cât mai mulţi străini care au vizitat salina să spună celor de afară că merită măcar o dată în viaţa să vină să vadă ce înseamnă salina Turda".
"În bugetul de investiţii pe anul 2016 intră finalizarea hotelului, dotările acestuia, dotările din baza de tratament a hotelului, bază pe care sper să o finalizăm în acest an, deci putem vorbi de investiţii totale de 4 milioane de lei", a precizat Simona Baciu.
În cadrul aceleiaşi festivităţi, Tudor Ştefănie, primarul municipiului Turda, a mai spus: "Am lucrat de peste 20 de ani pentru a se împlini acest vis. Avem un punct turistic la care, anul trecut, au venit peste 550.000 de vizitatori. Prin deschiderea acestui complex şi prin dotarea pe care o are, acesta întruneşte condiţiile de a deveni o bază de tratament de calitate naţională. În acelaşi timp, salina va deveni obiectiv şi pentru tratamente ale căilor respiratorii, dar şi un obiectiv pentru relaxare. Turiştii vor veni şi vor sta mai multe zile, în condiţiile în care se dezvoltă foarte mult construcţiile hoteliere, pensiunile, casele de vacanţă".
Descrisă şi poarta spre inima Transilvaniei, salina Turda, cu o clasare pe locul 2 ca locuri subterane de vizitat din lume, a ajuns, anul trecut, la un număr de peste 550.000 de turişti, dintre care 30% din afara ţării noastre. În perioada de vară salina a ajuns şi la 6.000 de vizitatori pe zi. Numărul turiştilor din 2015 este de şapte ori mai mare comparativ cu perioada dinainte de modernizare, în 2008, atunci când aproximativ 80.000 de turişti au vizitat salina.
Salina Turda uimeşte prin adâncime. Ca un bonus, pentru încurajarea turiştilor la o plimbare pe scările celor 13 etaje, sare în ochi următorul mesaj: "Prin mişcare în salină dobândim sănătate". Orice turist care se avântă în coborârea scărilor poate observa la aproape fiecare etaj, că pe un perete al salinei este scris anul săpăturilor.
De asemenea, se poate observa un obiectiv denumit "Altarul", locul de rugăciune al tăietorilor de sare. Pare a fi un portal către un colţ angelic subteran.
Salina Turda mai cuprinde o mină spectaculoasă, Maria Terezia, care are o adâncime de 112 metri de la suprafaţă, iar de la nivelul balconului până la baza minei fiind de 87 metri. În apropierea acesteia se află mina Iosif, denumită "Sala Ecourilor", unde, datorită formei de clopot şi adâncimii destul de mare, dacă se strigă o singură dată puternic, sunetul revine înapoi de cel puţin 16 ori.
Investiţiile viitoare au ca scop în special extinderea circuitului vizitabil al salinei şi darea în folosinţă a minei Iosif.
Potrivit unor cercetări, Salina Turda deţine o cantitate de 13 miliarde tone de sare, care ar fi de ajuns, în jur de 100 de ani, pentru întreaga populaţie de pe planeta noastră.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.05.2016, 06:03)
Frumos
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.05.2016, 13:50)
Cu preturile BATAIE DE JOC nu stiu cati isi vor permite de la 200 de lei pe noapte ! Sa va fie RUSINE, majoritatea romanilor sunt de conditie medie, dar voi tot de andreea esca si andreea marin aveti grija !