Sindicatele din Educaţie nu renunţă la greva programată pe 1 iunie

Mina Irina
Politică / 30 mai 2016

Actualizare 15:00 Sindicaliştii BNS au încheiat acţiunea de protest, delegaţia a fost primită de un consilier

Sindicaliştii afiliaţi Blocului Naţional Sindical (BNS) au încheiat acţiunea de protest, în jurul orei 13:45, după ce delegaţia BNS a fost primită de un consilier de stat, transmit surse din media.

"Delegaţia BNS a prezentat unui consilier de stat, Pişcociu (Gabriel Pişcociu - consilier de stat în cadrul Departamentului Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă - Compartimentul Probleme Cetăţeneşti, n.r.) lista de probleme, cererile noastre explicite către preşedinte şi instituţia prezidenţială. Am fost asiguraţi că acestea vor fi transmise preşedintelui aşa cum astăzi, spre exemplu, am luat cunoştinţă faptul că în urma protestului nostru de miercuri, cu industria de apărare, la 48 de ore, preşedintele Iohannis avea un raport amănunţit cu toate probeleme pe care noi le-am ridicat. Urmează ca, în urma evaluărilor pe care le va face preşedintele, după fiecare din acţiunile noastre de protest, probabil la sfârşitul acestora, undeva pe la jumătatea săptămânii viitoare să ne comunice, în spaţiul public sau printr-un demers pe care îl aşteptăm de la domnia sa, cum îşi propune să soluţioneze problemele pe care noi le revendicăm", a afirmat preşedintele BNS, Dumitru Costin.

Costin a precizat că mâine va urma o altă acţiune de protest în faţa Palatului Cotroceni. Este vorba despre protestul a 300 de membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe, AGROSTAR.

(S.A.)

----------

Sindicatele din Educaţie nu renunţă la greva anunţată pe 1 iunie, chiar dacă, în urma discuţiilor de azi dimineaţă de la Ministerul Muncii, Guvernul le-a propus o majorare salarială de 5% de la 1 august 2016, au declarat liderii sindicali la ieşirea de la discuţii, potrivit unor surse din presă.

"Noi, în următoarele minute, vom transmite această ofertă colegilor din ţară şi vor lua o decizie. Aşa cum stau lucrurile este foarte probabil ca protestul de miercuri să aibă loc. Este puţin probabil să se amâne. E vorba de 5% de la 1 august 2016. Alte variante pe care le-am cerut erau de 10% de la 1 ianuarie 2017 sau 5% de la 1 august 2016 şi 5% de la 1 ianuarie 2017. Iată că niciuna dintre aceste variante nu stă în picioare. Doar 5% din vară este cert. Nu este cert celălalt procent de când se va aplica", a declarat Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

La rândul său, Marius Nistor, liderul Federaţiei "Spiru Haret", a arătat că este prea târziu să se renunţe la greva de la 1 iunie.

"În momentul de faţă, fără o consultare cu colegii, pe 1 iunie va fi un marş de protest pe care l-am organizat împreună cu FSLI şi Alma Mater. Chiar dacă se vine cu o altă ofertă, pentru că s-a întârziat foarte mult cu discuţiile, nu ştiu în ce măsură se poate demobiliza întreaga acţiune. Este cam greu de realizat acest lucru. Cred că Guvernul trebuia să se gândească din start. În momentul în care din luna ianuarie a început să lanseze ideile vizavi de o nouă lege unitară de salarizare, a ridicat nivelul aşteptărilor celor care lucrează în diferite domenii bugetare, iar acum dă din colţ în colţ şi încearcă să transfere partea de vină către altcineva", a spus liderul "Spiru Haret".

Întrebat de boicotarea examenelor, Nistor a spus că nu se ştie ce se va întâmpla şi orice decizie va fi luată împreună cu colegii din teritoriu: "În momentul de faţă trebuie să ne concentrăm pe ceea ce se întâmplă astăzi şi pe ceea ce se va întâmpla pe 1 iunie, iar mai departe vom vedea. Orice decizie a noastră va fi luată după o consultare cu reprezentanţii elevilor şi ai părinţilor".

Nistor a precizat că 257 de lei brut este cea mai mare creştere salarială promisă, iar cea mai mică este de 80 de lei brut. Întrebat câţi profesori vor beneficia de aceste corecţii, el a arătat că este vorba de maximum 50.000, deci nici un sfert din total, mai precizează sursele.

Marius Nistor a amintit că educaţia este domeniu prioritar stabilit prin Constituţie, dar şi în programul preşedintelui României.

"Au obligaţia să trateze educaţia ca domeniu prioritar stabilit nu numai prin Constituţie, ci şi prin Strategia de Apărare Naţională a Ţării. Vorbim şi de programul preşedintelui României, "România educată", cu nişte termene foarte clare până în 2018. Ori în condiţiile în care banii care se alocă educaţiei sunt oferiţi cu mare greutate, cum se va atinge acel procent de 6% dacă anul viitor nu se face absolut nimic, bugetul rămâne acelaşi", a precizat Nistor.

Potrivit acestuia, nu s-a rezolvat nici problema decontării navetei. "Copiii trebuie să beneficieze de decontarea integrală a navetei, asta dacă vrem să prevenim abandonul şcolar şi celelalte probleme grave cu care se confruntă sistemul de învăţământ", a subliniat liderul sindical.

"Se vorbeşte de performanţă şi s-a lansat ideea unor bonusuri de performanţă de 2%. Aceste bonusuri de vor aplica abia de la 1 ianuarie 2018. Însă nu poţi da prin hotărâre de Guvern criterii de performanţă pentru fiecare unitate de învăţământ. Nu se pot compara criteriile pentru o grădiniţă cu cele pentru un colegiu naţional sau liceu tehnologic. Deci este foarte grea procedura şi ne pune în imposibilitatea să stimulăm performanţa în unităţile şcolare. Oricum, vedeţi că performanţa mai are de aşteptat până în 2018", a mai spus Nistor.

Sindicatele din Educaţie au fost astăzi la negocieri cu reprezentanţii Ministerului Muncii, după ce sâmbătă au refuzat propunerea unei creşteri salariale, în medie, cu 5% de la 1 ianuarie 2017, iar săptămâna trecută au declinat propunerea premierului Dacian Cioloş, respectiv creşterea salariilor, în medie, cu 10% de la 1 august 2017.

Liderii de sindicat au cerut membrilor Guvernului ca Ordonanţa privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate, şi au subliniat că nu vor accepta o diferenţă de un an în aplicarea acestui act normativ.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a anunţat pe 19 mai că 15.000 de salariaţi din învăţământ vor porni, pe 1 iunie, într-un marş de protest din faţa Guvernului României către Palatul Cotroceni, începând cu ora 11:00, conform aceloraşi surse.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb