Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) anunţă că peste 300 de sindicalişti vor protesta, miercuri, în faţa Ministerului Justiţiei, faţă de "indolenţa şi incompetenţa" ministrului Tudorel Toader. Angajaţii din penitenciare cer condiţii de lucru mai bune, plata orelor suplimentare restante, stoparea împuternicirilor ilegale pe funcţii, eliminarea discriminărilor salariale şi aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare. Ei spun că dacă aceste revendicări nu vor primi un răspuns pozitiv concret, vor continua acţiunile în instanţele civile şi penale împotriva ministrului Justiţiei şi vor recurge la blocarea activităţii penitenciarelor.
Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor anunţă, într-un comunicat de presă transmis astăzi că mâine, începând cu ora 12.00, peste 300 de sindicalişti vor protesta în faţa Ministerului Justiţei, după ce, de la ora 09.30 aceştia se vor întâlni la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pentru a se organiza şi a-i cere demisia directorului general împuternicit ilegal Marian Dobrică.
La protest vor participa membri din cele 32 de sindicate afiliate la Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, dar şi sindicalişti din Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, în prealabil fiind cerută o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei pentru a discuta nemulţumirile angajaţilor din penitenciare.
Pe lista de revendicări a angajaţilor din penitenciare sunt incluse: condiţii de lucru mai bune, plata orelor suplimentare restante, eliminarea discriminărilor salariale, aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare, încetarea abuzului asupra pensionarilor şi plata integrală a orelor suplimentare curente. Sindicaliştii spun că ministrul Justiţiei a promis în urmă cu un an standarde privind condiţiile de lucru în penitenciare şi un plan multianual de investiţii, dar nu s-a ţinut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiţii a fost redus la jumătate. În ceea ce priveşte plata orelor suplimentare restante, sindicatele din penitenciare spun că în continuare sunt peste un milion de ore suplimentare restante neplătite, iar ministrul Justiţiei s-a angajat acum şase luni că acestea vor fi plătite, dar nu s-a ţinut de cuvânt.