Sindicatele: Reducerea salariilor la companiile de stat, ilegală

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 mai 2010

Premierul a cerut, ieri, reducerea cu 25% a drepturilor salariale în companiile de stat, inclusiv în Eximbank şi CEC, precum şi diminuarea suplimentară, cu 20% din total, a cheltuielilor cu bunuri şi servicii în ministere, agenţii şi companii subordonate

Sindicaliştii consideră că reducerea salariilor cu 25% şi la angajaţii din companiile de stat reprezintă o încălcare a contractelor colective de muncă şi va duce la plecarea specialiştilor din aceste societăţi, iar măsura va scoate şi mai mulţi oameni în stradă.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, ieri, că măsurile anunţate de autorităţi sunt "negândite, în disperare de cauză" şi parcă sunt făcute premeditat pentru a provoca şi mai mulţi oameni.

Costin a precizat: "Este o măsură aberantă, pentru că multe din aceste companii operează în mediul concurenţial. Această măsură va împinge salariaţii de bună calitate din aceste companii să plece, să se ducă la concurenţă, pentru că în niciun caz nu vor accepta să lucreze în aceste condiţii. Sunt oameni de foartă bună calitate, iar această decizie alterează şi mediul concurenţial, producând nişte distorsiuni în piaţă".

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, spune că această reducere este o încălcare a legii contractelor colective de muncă, "premierul pronunţându-se pentru o nerespectare a legislaţiei".

Atâta timp cât legea contractelor colective este în vigoare, din punct de vedere tehnic răspunderea este a părţilor care au semnat acest contract, a subliniat Hossu, citat de Mediafax. "Am impresia că se doreşte expres ieşirea în stradă pentru răsturnarea Guvernului. Aceste instituţii merg pe sistemul economic, şi-au făcut deja restructurări masive, lucru apreciat şi de preşedintele Traian Băsescu în întâlnirea de marţi de la Parlament", a adăugat liderul "Cartel Alfa".

Premierul Emil Boc a cerut, în şedinţa de ieri a Guvernului, reducerea cu 25% a drepturilor salariale în companiile de stat, inclusiv în Eximbank şi CEC, precum şi diminuarea suplimentară, cu 20% din total, a cheltuielilor cu bunuri şi servicii în ministere, agenţii şi companii subordonate.

Boc a menţionat: "În legătură cu propunerile care vizează reducerea drepturilor salariale cu 25%, vreau să fie foarte clar că această reducere cu 25% se va aplica şi salariaţilor de la companiile şi societăţile naţionale unde statul are capital majoritar sau integral de stat, inclusiv Eximbank, CEC Bank şi alte companii sau societăţi unde statul, într-o formă sau alta, este acţionar majoritar sau cu capital integral de stat. În conţinutul legii pe care o vom pregăti inclusiv la aceştia se va aplica reducerea de 25% a fondului de salarii aferent, în modalităţile pe care le vom decide în cadrul legii, pentru că nu putem să ne restrângem doar la bugetari, deoarece şi aceştia beneficiază de sprijinul statului şi sunt tot salariaţi ai statului într-o formă sau alta".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Exista deja, cel putin doua, decizii ale CC in care se arata ca, Statul este posesorul actiunilor iar patrimoniul este de drept privat. Statul poate interveni in AGA, prin reprezentanti, dar nu poate decide peste Directorat, legat printr-un contract de mandat cu actionarul. In concluzie, Statul poate actiona doar asupra acestui contract de mandat. Interventia directa a Statului asupra salariilor incalca Codul Muncii si contractul individual al angajatilor, contract ce reprezinta legea partilor in materia dreptului civil.

    Era normal! Cum se incearca o diminuare cat de timida a salariilor mari , cum este declarata ilegala!

    firati ai dracului de lideri de sindicat.DE CE SA NU POATA SCADEA SALARIILE COMPANIILOR DE STAT? CA NU VRETI VOI?Nenorocitilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb