Sindicatul şi patronatul de la Electrolux România au bătut palma

Ciprian Fabian
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 ianuarie 2005

Salariile angajaţilor de la fabrica de aragazuri vor creşte cu 19%

Liderii de sindicat de la Electrolux Satu Mare au anunţat ieri că vor semna contract colectiv de muncă pe 2005, după ce mai bine de jumătate dintre angajaţii fabricii de aragazuri s-au declarat mulţumiţi de creşterile salariale oferite de patronat. Potrivit preşedintelui sindicatului Samus, Sorin Faur, patronatul a acceptat majorarea salariilor cu 12,8% începînd cu 1 ianuarie 2005, urmînd ca din luna octombrie să se mai opereze o creştere a lefurilor cu încă 6,2%. Totodată, de Paşti cei 1.500 de angajaţi de la Electrolux Satu Mare vor primi o primă netă în valoare de 1,9 milioane de lei. În funcţie de producţia lunară, salariile pot creşte cu încă trei procente.

Patronatul a fost de acord şi cu acordarea celui de al 13 salariu, a unei prime de concediu egală cu 50% din salariul de bază şi acordarea de bani de transport pentru zilele de sîmbătă în care se lucrează. În acelaşi timp, şi în acest an angajaţii de la Electrolux vor beneficia de tichete de masă. Astfel, salariul mediu brut la Electrolux Satu Mare va depăşi nouă milioane de lei. Sorin Faur a declarat că angajaţii fabricii nu sînt foarte mulţimiţi de oferta patronatului, declanşarea conflictului de muncă fiind evitat la mustaţă. La referendumul organizat în fabrică doar puţin peste jumătate dintre angajaţi au votat pentru semnarea contractului colectiv de muncă, diferenţa faţă de cei care s-au pronunţat pentru declanşarea grevei fiind foarte mic.

În luna decembrie a anului 1997 Electrolux a devenit acţionar principal al societăţii Samus SA din Satu Mare, o dată cu achiziţionarea pachetului majoritar reprezentînd 97% din totalul acţiunilor. La începutul anului 2000 grupul suedez a achiziţionat încă o parte din pachetul de acţiuni, astfel că în prezent deţine peste 99% din acţiunile Samus. Electrolux a investit de atunci 15 milioane de Euro în fabrica de aragazuri de la Satu Mare, în special în creşterea capacităţii de producţie, protecţia mediului înconjurător, dezvoltarea de noi produse. Anul acesta oficialii Electrolux România estimează că vor investi încă 6 milioane euro în fabrica de la Satu Mare. Suedezii au transferat la fabrica de la Satu Mare o parte din producţia de aragazuri din state precum Italia sau Suedia, capacitatea de producţie dublîndu-se în ultimii ani pînă la 700.000 de aragazuri, din care cea mai mare parte au fost destinate exportului. Anul trecut, afacerile Electrolux România au explodat, compania anunţînd o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro, ceea ce a corespuns unei creşteri de 80%. Compania are în prezent 1.530 de angajaţi în România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb