Lucrările pentru distrugerea ultimelor instalaţii siriene de producere a armelor chimice vor începe în această lună, urmând să se încheie în 2015, a anunţat ieri diplomata olandeză Sigrid Kaag, la conducerea misiunii ONU însărcinate cu eliminarea arsenalului chimic al Siriei, scrie AFP, citând ambasadorul australian Gary Quinlan.
Kaag le-a făcut cunoscut celor 15 membri ai Consiliului de Securitate că vor fi demolate 13 unităţi de producţie.
"Pregătirile pentru a începerea distrugerii a 12 unităţi de producţie restante (7 hangare şi 5 tuneluri subterane) vor începe în această lună şi se vor încheia până în vara anului 2015", a explicat Quinlan după reuniune.
Altă unitate de producţie a ricinei va fi şi ea distrusă, a mai spus diplomatul australian, a cărui ţară prezidează Consiliul în această lună.
După un atac cu gaz sarin petrecut în august 2013 la periferia Damascului şi denunţat de o mare parte a Occidentului ca producându-se din vina guvernului lui Bashar al-Assad, regimul sirian a acceptat să îşi desfiinţeze arsenalul chimic. Ambasadorul sirian la ONU, Bachar Jaafari, a declarat presei că distrugerea va începe "în această lună, în această săptămână".
În total, Siria a evacuat 1.300 de tone de agenţi chimici. Transferul acestor arme şi distrugerea lor se vor produce ca urmare a aderării Siriei, în octombrie 2013, la Convenţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (CWC), pe baza unui acord ruso-american. Acordul a permis să fie evitată o intervenţie militară americană după ce Damascul a fost acuzat că ar fi folosit gaz sarin în atacul soldat cu moartea a 1.400 de persoane.
• Ambasadorul Jaafari: "Bombardamentele SUA în Siria, ilegitime"
Bombardamentele aeriene întreprinse de SUA în Siria împotriva grupării fundamentaliste Statul Islamic sunt ilegitime, a declarat Bashar Jaafari pentru CNN, adăugând că nu există o coordonare între cele două ţări privind poziţiile exacte ale loviturilor.
Singurele informaţii primite de Jaafari de la vreun membru al coaliţiei a fost cu doar o zi înainte de începerea bombardamentelor în Siria, în luna septembrie. CNN scrie că Jaafari fusese informat de Samantha Power, ambasadorul american la ONU.
Bombardamentele au fost efectuate de o coaliţie condusă de Statele Unite ale Americii în Siria şi Irak, contra Statului Islamic, care cucerise suprafeţe mari de teren în ambele ţări.
"Armata siriană are drept ţinte teroriştii care folosesc civilii ca scuturi umane, inclusiv propriile lor familii", a punctat Jaafari.
Întrebat despre raporturile care acuză militarii Damascului de atacuri împotriva voluntarilor şi a lucrătorilor medicali, Bashar Jaafari le-a calificat drept minciuni menite să "discrediteze" şi să "defăimeze" guvernul sirian.
"Francezii sunt implicaţi direct, în cooperare cu guvernul turc, sponsorizând grupările teroriste din Siria", a acuzat diplomatul, calificând aceste fapte drept "o interferenţă cu un stat suveran" şi subliniind că bombardamentele coaliţiei sunt chiar mai rele decât implicarea Franţei.