Situaţia de la "Nicolina", în atenţia organelor de cercetare penală

Doru Mocanu, Iaşi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 septembrie 2009

Constantin Iaţco, directorul Curţii de Conturi Iaşi, a declarat că neregulile descoperite de inspectorii acestei instituţii la societatea Nicolina Iaşi vor ajunge în atenţia organelor de cercetare penală.

"Curtea de Conturi a României a emis avizul de cercetare penală în acest caz şi urmează să sesizăm organele abilitate", a spus Constantin Iaţco, adăugând: "Chiar dacă cercetările au fost cerute de către comisia parlamentară, conform legii, pentru aspecte de acest gen trebuie să facem sesizare penală. Avem pregătită toată documentaţia, adică procesul verbal de constatare, dar şi peste alte 1.500 de pagini auxiliare cu diferite constatări pe care le-au făcut inspectorii noştri, dar care nu au intrat în atribuţiunile noastre să le facem cunoscute".

Controlul Curţii de Conturi la Nicolina a fost solicitat de comisia parlamentară de anchetă a situaţiei de la această societate. Verificările au vizat situaţia contabilă a societăţii pentru anii 2007, 2008, precum şi pentru perioada scursă din acest an. În raportul înaintat către comisia parlamentară de anchetă, Curtea de Conturi Iaşi susţine că fabrica ieşeană a fost devalizată în scopul creării cadrului propice pentru valorificarea terenurilor acesteia în beneficiul unor grupuri de interese. De asemenea, se consideră că societatea a ajuns în faliment deoarece a fost întârziată cu premeditare achitarea banilor rezultaţi din vânzarea a două active ale societăţii - Secţia Utilaje Terasiere şi Fabrica Utilaje de Construcţii, astfel încât fabrica ieşeană să nu îşi mai poa­tă relua activitatea. În acest sens, în raport este explicat mecanismul preluării celor două active ale Nicolina SA de către societăţile Real Estate Development SRL Iaşi şi Concept Investments SRL Braşov.

De asemenea, în prima parte a raportului realizat de Curtea de Conturi, se pune accentul pe "contribuţia" majoră a AVAS, acţionarul principal al societăţii Nicolina SA, la falimentarea societăţii ieşene, prin adoptarea unor hotărâri contradictorii în privinţa vânzării celor două active ale societăţii, respectiv Secţia Utilaje Terasiere şi Fabrica Utilaje de Construcţii.

SC Nicolina SA şi-a încetat activitatea în luna aprilie a anului 2005, când a fost reziliat şi contractul de privatizare, iar pachetul de acţiuni deţinut din anul 2002 de un consorţiu format din Asociaţia Salariaţilor şi firma Mecanoexportimport a revenit la stat. Ulterior, compania a intrat într-un program de restructurare.

Pentru a analiza modul în care societatea ieşeană a ajuns în această situaţie, Camera Deputaţilor a aprobat constituirea unei comisii de anchetă. Această structură şi-a propus să verifice maniera în care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a gestionat situaţia societăţii ieşene, în special după revenirea acesteia în patrimoniul statului. Concluziile comisiei de anchetă vor fi prezentate în luna octombrie.

În paralel cu ancheta parlamentară, administratorul judiciar şi conducerea Nicolina SA au redactat şi depus la judecătorul sindic un program de restructurare a societăţii. Conform acestuia, în următorii doi ani ar putea fi vândute clădiri, terenuri şi echipamente în valoare estimată de 47,6 milioane de lei, în vederea achitării datoriilor de 25 de milioane de lei pe care le are societatea. Diferenţa de bani ar urma să fie utilizată pentru repornirea capacităţilor de producţie ale societăţii.

Nicolina SA are ca obiect de activitate proiectarea, producerea şi comercializarea în ţară şi străinătate a utilajelor terasiere, de construcţii, de reparare şi întreţinere a drumurilor, de preparare şi punere în operă a betoanelor de ciment şi a mixturilor asfaltice, precum şi multe alte produse metalice. În acest moment, principalii acţionari ai societăţii - în afară de AVAS, care deţine 56,87% din capitalul social, sunt Asociaţia Salariaţilor Nicolina (24,69%) şi SIF II Moldova (15,88%), diferenţa de titluri aflându-se în posesia altor acţionari persoane fizice şi juridice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb