SMARTREE: ÎN TIMIŞOARA,  Industriile software şi automotive au cel mai mare deficit de angajaţi la nivel local

Andrei Stan
Companii #IT / 16 iunie 2016

Timişoara se confruntă cu un deficit foarte mare de forţă de muncă, în special în domeniile software şi automotive, din cauze legate de numărul scăzut de absolvenţi pe piaţa locală, reticenţa potenţialilor angajaţi de a se reloca din alte oraşe sau chiar nivelul ridicat de migrare în ţările vecine, specific oraşelor din vestul ţării, se arată într-un comunicat al companiei Smartree, care activează pe piaţa de externalizare a proceselor de HR.

"Deşi în Timisoara există facultăţi renumite, precum Universitatea de Vest sau Universitatea Politehnică, numărul tot mai mare de investitori care au pătruns în această zonă geografică, cu activitate în domeniile software sau automotive, se confruntă în ultimul timp cu un deficit de forţă de muncă, situatie regăsită şi în alte oraşe mari", spune Raluca Peneş, HR coordinator Smartree.

Fie că este vorba de specialişti, angajaţi middle-level sau chiar cei entry-level, deficitul forţei de muncă în Timişoara poate constitui o problemă pentru angajatorii cu planuri importante în ţara noastră, aceştia fiind puşi în situaţia de a face eforturi suplimentare pentru atragerea candidaţilor din alte oraşe.

"În afară de motivele care ţin de partea salarială, sau numărul mai mic al absolvenţilor comparativ cu necesarul de recrutat, o cauză importantă a lipsei de candidaţi pe piaţa locală este şi migrarea acestoracătre ţările vecine, un fenomen răspândit în oraşele din vestul ţării", menţionează Raluca Peneş.

Potrivit Smartree, o soluţie pentru această problemă ar fi atragerea forţei de muncă din zona de est a ţării, unde nivelul de trai este mult mai scăzut decât în vest, iar şansa de a găsi un loc de muncă, în special în anumite comune, este aproape nulă.

"Se observă deja această tendinţă de relocare, în special pentru muncitorii necalificaţi. Dar şi în astfel de situaţii ne putem confrunta cu refuzul din partea candidaţilor, aceştia preferând un nivel de trai scăzut decât relocarea lor. Există astfel de proiecte în piaţă, chiar prin colaborarea directă cu primăriile, în acest mod angajatorii având acces direct la grupuri de şomeri care constituie potenţiali candidaţi potriviţi pentru poziţiile deschise", explică Raluca Peneş.

De asemenea, mai există posibilitatea ca angajaţii de care au nevoie marii angajatori din IT şi automotive să nu se relocheze, ci să facă naveta, venind zilnic din oraşele apropiate, precum Arad sau Oradea.

Potrivit Smartree, pentru a putea atrage angajaţi din alte judeţe, companiile ar trebui să ofere diverse beneficii, care să îi ajute pe candidaţi să ia decizia relocării mai uşor şi să fie convinşi că fac alegerea potrivită.

"În primul rând, angajatorii trebuie să asigure cazarea şi cheltuielile de transport în cazul recrutărilor care presupun relocarea angajaţilor care lucrează în unităţi de producţie. În plus, ideal ar fi ca aceştia să poată fi relocaţi împreună cu familiile lor, iar soţul sau soţia să aibă şansa de a primi un loc de muncă în aceeaşi companie", precizează Raluca Peneş.

În cazul specialiştilor, angajatorii trebuie să arate într-un mod clar că încurajează schimbul de experienţă şi că oferă oportunităţi reale de dezvoltare profesională, în sensul schimbării mediului organizaţional, o nevoie pe care seniorii o resimt adesea într-un anumit punct pe parcursul cariererei lor, potrivit reprezentantului Smartree.

Smartree, companie care activează pe piaţa de externalizare a proceselor de HR, a fost înfiinţată în anul 2000 şi oferă servicii de externalizare, de la salarizare, administrare de personal, analiză şi raportare pentru management, recrutare, muncă temporară, până la consultanţă în domeniu. Smartree procesează 450.000 de angajaţi anual şi are peste 150 de clienţi, în majoritate companii multinaţionale, dar şi companii cu capital integral românesc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb