Grupul energetic francez Total şi cel german E.ON intenţionează să se retragă din proiectul gazoductului Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP), destinat să reducă dependenţa Europei de gazul natural rusesc, au declarat, ieri, o serie de responsabili din conducerea companiei energetice de stat SOCAR din Azerbaidjan, potrivit Reuters.
Acţionarii TAP sunt companiile BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (16%), Total (10%), E.ON (9%) şi Axpo (5%), conform Agerpres. TAP a câştigat licitaţia în faţa Nabucco pentru preluarea gazului din zăcământul azer Shah Deniz.
"Total şi E.ON au de gând să se retragă din proiectul gazoductului TAP", a declarat directorul departamentului de investiţii de la SOCAR, Vagif Aliyev, cu ocazia conferinţei Caspian Oil & Gas care are loc zilele acestea la Baku. Un al doilea responsabil din conducerea SOCAR, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a confirmat şi el informaţia.
Aceste declaraţii vin la câteva zile după ce compania petrolieră turcă Turkish Petroleum (TPAO) a semnat un acord pentru a prelua participaţia de 10% deţinută de compania energetică franceză Total la proiectul de gaze naturale Shah Deniz din Azerbaidjan.
Gazoductul Trans Atlantic Pipeline (TAP) urmează să transporte anual 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Turcia în Italia, via Grecia şi Albania. Cu o lungime de 870 de kilometri acest gazoduct se va conecta cu conducta Trans Anatolian Pipeline (TANAP) la punctul de frontieră Kipoi dintre Grecia şi Turcia pentru a ajunge până în sudul Italiei via Marea Adriatică.
La mijlocul anului trecut, consorţiul care dezvoltă zăcământul de gaze Shah Deniz II din Azerbaidjan, unul din cele mai mare câmpuri de gaze naturale din lume, a anunţat că a selectat proiectul TAP pentru a transporta gazele spre Europa, în detrimentul proiectului Nabucco, unde, printre acţionari, se număra şi Transgaz.