Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a primit, în luna iunie, un număr de 745 de proiecte, în valoare de 391 milioane de euro, fiind luna cu cele mai multe solicitări de fonduri Sapard de la începutul Programului, potrivit datelor APDRP. În fiecare zi, la centrele regionale ale APDRP, au fost depuse în medie 37 de proiecte Sapard în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro.
"Iunie este luna cu cele mai multe solicitări de fonduri Sapard de la începutul Programului şi până în acest moment. Este o performanţă deoarece într-o singură lună au fost depuse proiecte Sapard a căror valoare depăşeşte fondurile alocate pentru un întreg an", a declarat Dan Gherghelaş, directorul general al APDRP, citat de Rompres.
Comparativ cu ultimele două luni, solicitările de fonduri Sapard înregistrează o tendinţă ascendentă. În luna aprilie au fost depuse 272 de proiecte, în valoare de 104 milioane de euro, iar în luna mai 720 de proiecte în valoare de 385 milioane de euro.
"Având în vedere această creştere a numărului de cereri de finanţare prin Sapard şi raportând valoarea acestora la fondurile disponibile prin acest program, există chiar posibilitatea de a opri depunerea proiectelor începând cu luna august", a precizat Gherghelaş. Cele mai multe fonduri au fost solicitate în iunie pentru inves-tiţii în exploataţii agricole (Măsura 3.1), fiind depuse 397 de proiecte, 53 la sută din totalul proiectelor depuse, cu o valoare totală de 108 milioane de euro. Achiziţionarea de utilaje şi maşini agricole, pentru care au fost depuse 263 de proiecte, precum şi înfiinţarea, popularea sau modernizarea fermelor de animale, păsări sau vegetale (acestea însumând 84 de proiecte depuse), sunt domenii pentru care potenţialii beneficiari au manifestat un interes crescut.
Un alt domeniu cu o foarte mare cerere este cel al indus-triei agroalimentare (Măsura 1.1), pentru care, numai în iunie, s-au depus 107 proiecte cu o valoare totală de 194 milioane de euro.
În cadrul acestei măsuri, cele mai numeroase cereri au fost pentru industria procesării cărnii, solicitări în număr de 41 cu o valoare de 86 milioane de euro. Pentru domeniul cerealelor s-au depus 19 proiecte în valoare de 32 milioane de euro. Diversificarea activităţilor economice (Măsura 3.4) cumulează 130 de proiecte cu o valoare totală de aproximativ 20 milioane de euro. În cadrul acestei măsuri, construcţia şi modernizarea pensiunilor turistice şi investiţiile în turis-mul rural au cumulat 81 de proiecte în valoare de peste 11 milioane de euro, iar investiţiile în apicultură, creşterea melcilor şi ciupercării au totalizat 38 de proiecte.