SOLUŢII DE CRIZĂ Grecia dă undă verde pentru vânzarea produselor expirate

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 28 august 2013

Grecia dă undă verde pentru vânzarea produselor expirate

Elenii vor putea cumpăra produse expirate la preţuri de trei ori mai mici

Legislaţia europeană nu interzice vânzarea anumitor tipuri de produse expirate

La noi, ministrul Mediului, Rovana Plumb, negociază cu retailerii preţuri mai mici la alimentele pe cale să expire

Retailerii din Grecia vor putea vinde produse alimentare expirate la un preţ de până la trei ori mai mic, în raioane special amenajate, începând cu 1 septembrie anul acesta. Produsele marcate cu inscripţia "a se consuma de preferinţă înainte de" (n.r. best use before), al căror termen de valabilitate a expirat, vor putea fi comercializate timp de maxim trei luni de supermarketuri şi magazine alimentare. Astfel, alimentele cu un termen de valabilitate ce indică ziua şi luna vor putea fi vândute încă o săptâmână după data marcată pe ambalaj, cele care au inscripţionate luna şi anul - încă o lună, iar cele care au trecut pe pachet doar anul în care expiră - încă trei luni. Produsele perisabile nu intră sub incidenţa acestei legi, iar lactatele, brânzeturile şi mezelurile expirate se vor vinde doar în anumite condiţii. Legea nu include nicio prevedere cu privire la vânzările online de legume-fructe sau cum vor fi împiedicate restaurantele să cumpere astfel de produse şi să le ofere clienţilor. Responsabilitatea pentru aceste bunuri revine retailerilor care trebuie să se îngrijească ca produsele să fie păstrate în condiţii adecvate chiar dacă sunt expirate.

Autorităţile de la Atena au fost criticate de opinia publică pentru noile reguli de comercializare a alimentelor, considerate o dovadă a incapacităţii guvernului grec de a reduce preţurile pentru produsele de bază. O serie de organizaţii din Grecia s-au împotrivit legislaţiei în vigoare, susţinând că nu există un mecanism de control al retailerilor.

Reguli laxe pentru siguranţa alimentelor în Europa

Legislaţia europeană prevede că garantarea siguranţei alimentelor este o responsabilitate comună a guvernelor, producătorilor, industriei şi consumatorilor. În Uniunea Europeană, termenul de valabilitate al alimentelor este marcat în două moduri care le clasifică în produse care, consumate după ce expiră, prezintă riscuri pentru sănătatea consumatorului (n.r. "a se consuma înainte de") şi cele care se păstrează cel mai bine o anumită perioadă de timp după care îşi pierd din proprietăţi (n.r. "a se consuma de preferinţă înainte de"). Acestea din urmă pot fi consumate şi după ce termenul de valabilitate expiră, deşi producătorii nu garantează că alimentele îşi vor menţine aceleaşi proprietăţi (gust, miros).

Parlamentul European a votat în ianuarie 2012 o rezoluţie care, printre altele, propune ca produsele ce sunt pe cale să expire să fie vândute la preţuri reduse ori să fie donate băncilor de alimente (pentru a le oferi celor nevoiaşi).

Practicile din ţările scandinave (n.r. Danemarca, Suedia) cu privire la anumite alimente sunt cele mai apropiate de politicile europene. Magazinele de panificaţie din aceste ţări oferă gratis produsele nevândute de peste zi organizaţiilor sau persoanelor fizice. Aceeaşi politică o au şi unele supermarketuri pentru produsele ce sunt foarte aproape de expirarea termenului de valabilitate sau al căror aspect a fost afectat de condiţiile de depozitare.

Ţara noastră vrea să reducă risipa de alimente prin preţuri mai mici şi folosirea resturilor în producţia de biogaz

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, şi-a exprimat în iunie anul acesta intenţia de a discuta cu marile lanţuri de magazine, pentru a încerca să îi convingă pe comercianţi să reducă preţul la alimentele cărora li se apropie termenul de expirare.

Rovana Plumb a spus: "Avem în vedere un proiect naţional de colaborare cu marile reţele comerciale pentru a face în aşa fel încât să diminuăm risipa de alimente. Practic, pentru acele produse care se apropie de termenul de expirare să existe o reducere de cel puţin 70% la raft. Vom vedea dacă va exista deschidere din partea marilor reţele comerciale".

O altă propunere prevede reutilizarea deşeurilor menajere pentru a produce compost şi biogaz. "În fiecare an, în România, sunt irosite cinci milioane de tone de deşeuri provenite din alimente. Prin politica de regionalizare, guvernul Ponta vrea să introducă politicile de gestionare a deşeurilor, a instalaţiilor de biogaz în fiecare judeţ, astfel încât să putem reutiliza în circuit aceste deşeuri irosite. În acelaşi timp, prin reciclare, reuşim să facem din aceste deşeuri menajere compost pentru a ajuta agricultura", a afirmat ministrul Mediului.

Potrivit informaţiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), în fiecare an sunt risipite 1,3 miliarde de tone de alimente, acestea devenind deşeuri alimentare, în timp ce milioane de oameni suferă de foame.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. sunt destui cei care stiu cum se modifica data de valabilitate la alimente.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb