Soluţii pentru combaterea fraudelor informatice interne şi externe

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Companii #IT / 18 octombrie 2007

Soluţii pentru combaterea fraudelor informatice interne şi externe

Companiile cheltuiesc trei sferturi din bugetul de securitate IT pentru protejarea de outsideri, dar ameninţările din interior devin tot mai periculoase

Circa 71% dintre instituţiile financiare din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa s-au confruntat cu fraude informatice externe, iar 31% dintre acestea au avut de suferit în urma fraudelor interne, au declarat ieri reprezentanţii companiilor Intrarom, Intracom Telecom şi Encode în cadrul evenimentului cu tema "Redefinirea Securităţii Informatice". Sectoarele cele mai sensibile ale economiei sunt sectorul financiar-bancar, informaţii şi telecomunicaţii, transport, poşta şi expediţii, sectorul furnizării de utilităţi, sectorul energetic şi de apărare.

Astfel, reprezentanţii unora dintre cele mai importante companii de pe piaţa internaţională a securităţii informatice au prezentat soluţii implementate pentru remedierea fraudelor informatice, precum şi instrumente şi abordări pentru prevenirea atacurilor asupra securităţii informaţionale.

Pe lângă reprezentanţii importanţi ai celor 3 companii, analistul IT al companiei Forrester, Bill Nagel, a realizat o prezentare despre ameninţarea internă precum şi alinierea priorităţilor de protejare a datelor cu prevenirea riscurilor scurgerii de informaţii.

Companiile alocă peste 75% din bugetul de securitate IT pentru a se proteja de atacurile informatice din exteriorul organizaţiei (outsideri), însă ameninţările din interior devin tot mai frecvente şi mai periculoase, potrivit consultanţilor IT. Aproximativ 87% dintre atacurile informatice din interiorul organizaţiei nu necesită cunoştinţe de specialitate şi numai în 17% din cazuri sunt implicaţi angajaţi care au drepturi de administrator în reţeaua companiei, a declarat ieri Bill Nagel. În categoria atacurilor insiderilor intră şi scurgerile de informaţii din neglijenţa angajaţilor, aceasta fiind, de altfel, cea mai mare problemă legată de securitatea IT.

În 45% dintre cazurile în care companiile pierd date, incidentul a fost neintenţionat, în 32% din cazuri a fost "intenţionat, dar nu răuvoitor", iar în 23 % - "intenţionat şi răuvoitor", a precizat analistul de la Forrester.

Nagel a afirmat că utilizatorii reţelei informatice a companiei (angajaţi full-time, colaboratori, consultanţi, contractori, distribuitori, parteneri) nu acordă atenţie regulilor de securitate, utilizează fără nicio măsură de protecţie diverse dispozitive de stocare de tip USB, îşi trimit fişiere cu date ale companiei pe propria adresă de e-mail, pentru a le accesa de acasă, pierd cu uşurinţă dispozitivele IT portabile sau le sunt furate.

"Într-un singur semestru, în taxiurile din Londra au fost uitate 63.000 de telefoane mobile, 6.000 de PDA-uri şi 5.000 de laptopuri. Taximetriştii londonezi sunt însă o branşă onestă şi 85% dintre telefoanele mobile şi 95% dintre laptopurile pierdute au fost returnate proprietarilor", a declarat Bill Nagel.

Intrarom este subsidiara din ţara noastră a grupului Intracom Telecom şi a fost fondată în anul 1993. În cei 14 ani de activitate compania a investit 40 milioane de dolari în infrastructură şi pregătirea personalului.

În acest moment, Intrarom deţine poziţia de lider pe piaţa regională de producţie şi dezvoltare de sisteme de telecomunicaţii precum şi pe cea de furnizare de soluţii integrate şi servicii profesionale. Societatea furnizează soluţii de business pentru companiile de telecomunicaţii, Administraţia Publică, bănci şi apărare.

Intracom Telecom produce sisteme de telecomunicaţie şi furnizează soluţii integrate către operatorii de telefonie fixă şi mobilă prin filialele proprii din 12 ţări din Europa.

Encode este unul din cei mai mari furnizori de managementul riscurilor digitale şi securitate IT. În rândul clienţilor se numără 20 dintre cele mai importante bănci şi din Europa şi Orientul Mijlociu precum şi 8 companii de telecomunicaţii în ţări ca Grecia, Luxemburg , Polonia, Serbia, Bulgaria, România, Turcia, Marea Britanie, SUA, Arabia Saudită, Iordan, Kuveit sau Emiratele Arabe. De asemenea cei mari jucători din industria petrolieră au apelat la serviciile oferite de Encode.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb