SONDAJ: "Activităţile economiei mondiale au fost aproape blocate în aprilie din cauza pandemiei de coronavirus"

M.A.
Miscellanea / 24 aprilie 2020

"Activităţile economiei mondiale au fost aproape blocate în aprilie din cauza pandemiei de coronavirus"

Activităţile economice au fost aproape blocate la nivel mondial în aprilie, din cauza măsurilor impuse de guverne pentru a ţine sub control răspândirea noului coronavirus, sectorul serviciilor fiind afectat în mod special, arată sondaje în rândul liderilor de companii publicate joi, transmite Reuters.

Epidemia, care a infectat peste 2, 6 milioane de oameni şi a ucis peste 180.000 la nivel global, a afectat grav şi industria manufacturieră, în urma închiderii unor fabrici şi perturbării lanţurilor de aprovizionare.

Situaţia din sectorul serviciilor este deosebit de dificilă din cauza închiderii restaurantelor, barurilor şi a altor centre de petrecere a timpului liber, anulării vacanţelor şi restricţionării călătoriilor.

Pentru a susţine economiile, guvernele şi băncile centrale au luat măsuri fiscale şi monetare fără precedent.

Amploarea crizei este scoasă în evidenţă de indicii referitori la intenţiile de achiziţii ale managerilor din Asia, Europa şi Statele Unite.

Indicele semnal al producţiei din SUA calculat de IHS Markit, care urmăreşte evoluţia sectoarelor manufacturier şi de servicii, a scăzut în această lună la 27,4 puncte, cel mai redus nivel atins de la înfiinţarea seriei la sfârşitul lui 2009, de la nivelul final de 40,9 atins în martie. Un nivel sub 50 al indicelui indică o contracţie a producţiei sectorului privat.

Indicele semnal referitor la intenţiile de achiziţii ale managerilor din sectorul american al serviciilor a coborât la cel mai redus nivel din istoria sa, de 27 de puncte, de la 39,8 în martie. Economiştii anticipau un declin al indicicelui din sectorul serviciilor la 31,5 în luna aprilie. Sectorului serviciilor reprezintă circa două treimi din economia americană. Indicele referitor la activităţile fabricilor a coborât la 36,9, cel mai scăzut nivel atins din martie 2009, după un nivel de 48,5 în martie.

În zona euro, indicele semnal privind intenţiile de achiziţii ale managerilor al IHS Markit (PMI), considerat o măsură bună a sănăăţii economice, a scăzut la 13,5, cel mai redus nivel atins de la înfiinţarea indicelui, la jumătatea aului 1998 şi cu mult sub aşteptările analiştilor.

Chiar şi cel mai pesimist contributor la sondaj a anticipat un nivel ain indicelui de 18 puncte.

Potrivit IHS Markit, nivelul indicelui PMI sugerează că economia zonei euro se va contracta cu 7,5% în trimestrul al doilea. Potrivit unui sondaj efectuat de Reuters, publicat miercuri, economia europeană va scădea cu 9,6%.

Situaţia pare şi mai dificilă în Marea Britanie, unde coronavirusul a lovit economia cu mult peste aşteptările analiştilor, companiile raportând o prăbuşire istorică a cererii în timpul măsurilor de izolare impuse de autorităţi.

Indicele PMI din Marea Britanie a coborât la un nou minim recod de 12,9, iar amploarea scăderii garntează o contracţie uriaţă a celei de-a cincea mari economii din lume. Potrivit unui sondaj Reuters publicat joi, economia britanică se va contracta cu 13,1% în actualul trimestru, care ar fi cel mai mare declin consemnat după cel de-al Doilea Război Mondial.

În Japonia, indicele PMI pentru sectorul serviciilor a consemnat o scădere record în aprilie, la 22,8 puncte, cel mai redus nivel atins de la crearea retailerii fiind afectaţi de apelul autorităţilor ca oamenii să stea acasă, iar magazinele să închidă sau să aibă programe scurte.

Situaţia este la fel de dificilă în Australia, unde indicele PMI pentru servicii calculat de IHS Markit a coborât la un minim record de 19,6. În industria manufacturieră, indicele PMI a scăzut în aprilie la 45,6, de la 49,7 în martie.

FMI a estimat săptămâna trecută că Asia va înregistra în acest an creştere economică zero, pentru prima oară în ultimii 60 de ani, transmite News.ro.

Chiar şi economia Chinei, care a început să îşi revină mai devreme decât alte ţări, se va redresa lent după prima contracţie trimestrială înregistrată de la raportarea datelor actuale, potrivit sondajului Reuters.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb