SONDAJ INS: Creştere moderată în industrie şi servicii

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 aprilie 2010

Managerii firmelor estimează pentru perioada aprilie-iunie 2010 o creştere moderată în industria prelucrătoare şi servicii şi o stabilitate relativă a activităţii în construcţii şi comerţul cu amănuntul, în raport cu cele trei luni anterioare, potrivit unui sondaj realizat de INS.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie 2010, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8%), precum şi a preţurilor produselor industriale (sold conjunctural +9%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS) citat de Mediafax.

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează o reducere moderată, soldul conjunctural fiind de -8% pe total industrie prelucrătoare (-13% la întreprinderile mijlocii, cu 249 - 500 salariaţi). Unele dintre activităţi vor avea însă o tendinţă de scădere mult mai accentuată decât pe total, respectiv fabricarea produselor din tutun, tipărirea şi reproducerea pe suporţi a înregistrărilor şi fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (solduri conjunc­turale -48%, -31% şi, respectiv, -28%).

În activitatea de construcţii se va înregistra, în următoarele trei luni, o relativă stabilitate atât a volumului producţiei (sold conjunctural +1%), cât şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -1%).

Numărul de salariaţi este estimat să scadă moderat, atât pe total (sold conjunctural -12%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor, în timp ce preţurile lucrărilor de construcţii vor creşte (sold conjunctural +9%).

Managerii din sectorul de comerţ cu amănuntul au estimat în luna aprilie 2010 o stabilitate relativă a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

Astfel, volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de creştere (sold conjunctural +7%), iar cel al comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri vor înregistra o relativă stabilitate (sold conjunctural -4%).

De asemenea, angajatorii prognozează pentru aprilie-iunie o scădere moderată a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -12%) şi o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +23%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte un avans uşor (sold conjunctural +8%) în intervalul menţionat, conform estimărilor din luna aprilie 2010.

În acelaşi timp, managerii prognozează o reducere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%), această tendinţă fiind dată în special de întreprinderile foarte mari (500 salariaţi şi peste).

Preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb