SONDAJ Jumătate dintre membrii FIC consideră povara fiscală ca fiind necompetitivă

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 noiembrie 2016

Jumătate dintre membrii Consiliului Investitorilor Străini (FIC) consideră povara fiscală ca fiind necompetitivă, iar procesul legislativ s-a înrăutăţit, se arată într-un sondaj realizat în cadrul organizaţiei.

FIC a transmis: "Pe de o parte, membrii FIC se aşteaptă la o creştere moderată a afacerilor pentru anul următor. Mai mult de jumătate (60%) dintre respondenţi prognozează o astfel de creştere a afacerilor pe care le derulează. Aceştia preconizează creştere atât pe piaţa locală cât şi pe piaţa de export, un semnal pozitiv. Încrederea în creştere se reflectă şi în răspunsurile celor 65% dintre respondenţi care se aşteaptă ca veniturile lor să crească în 2017".

Majoritatea răspunsurilor consideră că România este încă competitivă atunci când vine vorba de disponibilitatea forţei de muncă bine pregătită şi doar un sfert o văd ca fiind necompetitivă.

Numărul celor care nu mai consideră forţa de muncă din România competitivă este însă în creştere în ultimii doi ani.

"Pe de altă parte, 50% dintre respondenţi consideră că, moderat sau chiar semnificativ procesul legislativ s-a înrăutăţit, ceea ce le afectează planificarea afacerilor. 70% dintre respondenţi consideră că lipsa transparenţei şi a coerenţei politicilor face România moderat sau semnificativ necompetitivă în raport cu alte locaţii în care aceştia desfăşoară afaceri. În ciuda reducerilor de taxe, 50% dintre cei intervievaţi consideră povara fiscală ca fiind necompetitivă în timp ce doar o rată de 38% o consideră competitivă", informează FIC.

Membrii FIC se aşteaptă anul viitor la o expansiune a activităţii deoarece economia României înregistrează o creştere substanţială.

"Această creştere este de aşteptat să continue, deşi unii dintre respondenţi estimează că ea se va mai tempera anul viitor. Rata de creştere de 5-6% pe an este sustenabilă pe termen lung doar cu investiţii semnificative atât în sectorul public cât şi cel privat. De aceea, politicile de creştere economică nu trebuie să se bazeze exclusiv pe stimularea consumului. Un număr semnificativ al membrilor FIC se aşteaptă ca România să rămâna competitivă pe piaţa muncii. Cu toate acestea, numărul companiilor care cred că disponibilitatea de forţa de muncă bine pregătită începe să devină o problemă este tot mai mare, ajungând la 25%. Aceste rezultate pot fi parţial explicate de rezultatele modeste ale sistemului vocaţional de educaţie din România, de continuarea procesului de emigrare sau de lipsa de mobilitate a forţei de muncă în România", menţionează sursa citată.

FIC este de părere că autorităţile trebuie să trateze cu prioritate acest domeniu.

"Forţa de muncă foarte bine pregătită din România a ajutat la atragerea investiţiilor, atât străine cât şi locale, iar pierderea competitivităţii pe piaţa forţei de muncă poate afecta semnificativ creşterea economică pe termen mediu şi lung", mai arată FIC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb