Sorin Minea: Scandalul alimentelor este orchestrat

Alexandra Crăciun
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 18 martie 2013

Sorin Minea: "Avem o veche gaşcă de băieţi care la ora actuală nu face altceva decât să submineze încrederea în autoritatea sanitar-veterinară".

Sorin Minea: "Avem o veche gaşcă de băieţi care la ora actuală nu face altceva decât să submineze încrederea în autoritatea sanitar-veterinară".

Alexandru Jurconi, Federaţia Naţională Pro Agro: "Pierderi de 30 de milioane de euro sau echivalentul a 10 fabrici nou-nouţe"

ANSVSA: "Programul de monitorizare se intensifică"

Recentele scandaluri din industria alimentară din ţara noastră au scos la iveală numeroase probleme legate nu doar de natura alimentelor pe care le mâncăm, ci şi de lipsa de transparenţă acţională a autorităţii sanitar - veterinare (ANSVSA), interesele care stăpânesc această industrie, o piaţă neagră a alimentelor fără certificate de control.

Situaţia devine şi mai îngrijorătoare dacă luăm în calcul efectele pe care scandalurile alimentare în care ţara noastră a fost implicată le-au provocat, atât pe plan intern, cât şi extern.

Sorin Minea, preşedinte Romalimenta, ne-a declarat că scandalul cărnii este orchestraţia unei vechi găşti care urmăreşte să distrugă Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) tocmai fiindcă aceasta îşi face treaba prin susţinerea unui program constant de monitorizare şi control.

Domnia sa a precizat: "Avem o veche gaşcă de băieţi care la ora actuală nu face altceva decât să submineze încrederea în autoritatea sanitar-veterinară sau chiar să o distrugă complet. Nu pot să nu remarc că apar hârtii şi documente din timpul desfăşurării anchetelor întreprinse de ANSVSA, lucru care nu poate fi decât prejudicios pentru ambele părţi, atât pentru cei cercetaţi, cât şi pentru autoritate".

"La ora actuală, sunt inspectori care doresc să provoace scandal prin < scăparea > actelor din timpul anchetelor, fiindcă şi-au pierdut funcţiile".

Domnul Minea a mai menţionat că, în prezent, există o piaţă neagră protejată financiar de anumiţi "băieţi deştepţi" care nu doresc ca autoritatea să-şi facă datoria: "Probabil că a fost o perioadă când nu se făceau controale cum trebuie, iar multe firme primeau certificate pe ochi frumoşi".

Totodată, Sorin Minea este de părere că, momentan, piaţa cărnii este segmentată între firmele mari şi serioase şi "neserioşi" care nu fac altceva decât să distrugă complet, prin "găinării", industria alimentară autohtonă: "La ce să te aştepţi când un kilogram de carne tocată costă 6 lei la anumite magazine sau 1 kilogram de mici are acelaşi preţ ca 1 kilogram de cartofi?" Domnul Minea a mai afirmat că "scandalul cărnii" va avea repercusiuni, atât pe piaţa internă, cât şi pe terţe pieţe, întrucât încrederea oamenilor a fost puternic afectată. "Este timpul evazioniştilor şi, dacă nu controlăm segmentul de piaţă destinat industriei cărnii, atunci vom avea de pierdut", a mai precizat domnia sa.

Toate unităţile fiscale vor fi supuse verificărilor, din cauza suspiciunii de fraudă în cazul substituirii cărnii de vită cu cea de cal

Surse din ANSVSA ne-au precizat, vineri, că programul de controale al autorităţii s-a intensificat şi că, în perioada următoare, toate unităţile fiscale vor fi supuse verificărilor pe fondul suspiciunii de fraudă în cazul substituirii cărnii de vită cu cea de cal.

Preşedintele interimar al ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a anunţat, la finalul săptămânii trecute, că o cantitate de 200 de kilograme de carne tocată etichetată drept vită, despre care se crede că ar fi de cal, a fost depistată într-un hypermarket din Bucureşti.

Sursele din ANSVSA au menţionat că identitatea hypermarketului nu poate fi făcută publică întrucât regulamentul european (directiva 178/2002) nu permite dezvăluirea informaţiei, singura derogare de la clauza confidenţialităţii fiind cazurile excepţionale, "de pildă, dacă un nebun ar pune cianură în apă".

Inspectorii Direcţiei Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova au stabilit, totuşi, că cele 200 de kilograme de carne tocată etichetată drept vită, despre care se crede că ar fi de cal şi care a fost depistată într-un magazin din Bucureşti, au fost produse la o fabrică din Ploieşti, potrivit Mediafax.

Agenţia de presă mai susţine că soţia administratorului firmei care a produs micii suspecţi deţine o funcţie de conducere în DSVSA Prahova, fiind şefa Biroului siguranţa alimentelor de origine animală, iar subalternii acesteia sunt cei care fac controalele la firme precum cea administrată de soţul său.

În privinţa laptelui contaminat cu aflatoxină, datele apărute săptămâna trecută arată că, de la demararea acţiunii, au fost depistate 7 unităţi, cu rezultate neconforme şi anume: 3 ferme, 2 unităţi de procesare şi 2 unităţi de colectare.

Surse din ANSVSA ne-au declarat că loturile contaminate au fost distruse, aceasta fiind singura sancţiune care a fost aplicată operatorilor, momentan.

Scăderea exporturilor

Întregul scandal alimentar în care ţara noastră este implicată are un impact vizibil asupra industriei de profil, cel mai evident efect fiind scăderea exporturilor pe piaţa internaţională.

Alexandru Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, ne-a declarat că trebuie să avem o abordare diferenţială privind modul în care exporturile de carne au fost afectate.

Domnia sa a afirmat că "exporturile de carne de vită şi de cal tranşată sunt pe cale de dispariţie, iar în urmare scandalului, potenţialele pierderi pentru anul în curs se ridică la 30 de milioane de euro, echivalentul a 10 fabrici nou-nouţe".

Referitor la exporturile de carne de porc şi pasăre, domnul Jurconi consideră că nu vom avea de-a face cu modificări majore în cifra de afaceri. "Deocamdată nu putem prezice dacă industria bazată pe carne de pasăre sau porc va suferi vreo modificare notabilă. De regulă, primăvara, oricum, consumul produselor de această natură scade, astfel încât este greu să discernem care este adevărata cauză a diminuării consumului", mai menţionează preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro.

Domnia sa a mai precizat că adevărată problemă nu este industria corectă, legală, ci piaţa neagră, unde sunt vândute produse care nu au fost supuse unui control de certificare sanitară.

Recomandarea domnului Jurconi este ca statul, producătorii şi consumatorii să-şi asume fiecare responsabilitatea actelor lor, iar prin educare şi comunicare să se încerce scoaterea industriei cărnii din conul de umbră în care a pătruns.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Castigurile imense ale fraudei cu carne pot fi periclitate de actiunile hotarate ale mai multor autoritati care ar trebui sa isi coordoneze actiunile pentru a bloca evaziunea, frauda si nesiguranta alimentelor.

    Autoritatile din domeniul alimentar manifesta neseriozitate la cel mai inalt nivel.

    Dupa alarmele repetate,din anul trecut,provocate de gradul de toxicitate al legumelor si fructelor de import,orice autoritate nationala care isi merita numele ar fi documentat si implementat un plan strategic de control la furnizor si la procesatori a tuturor alimentelor. 

    Acum,vedem ca nu s-a facut mai nimic in dotarea laboratoarelor teritoriale si in implementarea procedurilor managementului calitatii in industria alimentara. 

    Sa nu ne miram ca avem,in Romania,cea mai mare incidenta a cancerelor de toate felurile,si ca sistemul de sanatate este complet depasit.

    Politicienii se lupta pentru voturi,dar cu aceste politici,in cativa ani,nu vor mai exista votanti.Sau vor exista doar in spitale,unde vor trebui mutate sectiile de votare. 

    starea de frudare, mintire a populatiei, etc dainuie de la rev. din cauza fraudorilor pierd si cei cinstiti, trebuie sa continue controalele cu dezvaluiri. numai asa se va introna ardinea.

    Sau poate abia acum ANSVA isi face datoria si demasca pe cei ce ne-au otravit ani de zile? E o banalitate faptul ca orice inspector sanitar primea mita pentru a inchide ochii la mizeria din industria alimentara. Eu cred ca abia acum incep sa-si faca datoria. Aflayoxina e buna d-l Minea? Carnea de cal in loc de vita e buna? Nu va e putina rusine d-le Minea? V-ati obisnuit sa dati spaga si sa se treaca totul sub tacere! Felicitari celor ce demasca mizeria din industria alimentara!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb