Spania are nevoie de finanţare externă pentru bănci

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 iunie 2012

Băncile spaniole sunt în favoarea folosirii banilor europeni pentru recapitalizare.

Băncile spaniole sunt în favoarea folosirii banilor europeni pentru recapitalizare.

Madridul a solicitat pentru prima oară finanţare externă ca să facă faţă crizei financiare, ministrul Bugetului, Cristobal Montoro, afirmând că instituţiile europene ar trebui să sprijine băncile spaniole.

Băncile din Spania nu au nevoie de sume "excesive" pentru recapitalizare, iar întrebarea este "de unde vor veni acei bani", a spus Montoro, într-un interviu acordat postului de radio Onda Cero.

"De aceea este atât de important ca instituţiile europene să se deschidă şi să ne ajute să obţinem, să faciliteze distribuirea acestor bani, pentru că nu vorbim despre sume astronomice", a subliniat oficialul spaniol.

Montoro a refuzat să ofere o cifră în privinţa necesarului de capital pentru sectorul bancar din Spania.

Premierul Mariano Rajoy a cerut în mai multe rânduri ca Mecanismul European de Stabilitate (ESM - fondul permanent de salvare a zonei euro), care ar trebui să intre în func-ţiune la jumătatea acestui an, să poată recapitaliza direct băncile.

Însă, în acelaşi timp, Rajoy a exclus necesitatea unui acord de salvare pentru statul spaniol sau pentru băncile din Spania.

Preşedintele "Banco Santander" (cea mai mare bancă din Spania), Emilio Botin, a declarat, la începutul acestei săptămâni, că o sumă de circa 40 miliarde euro din fonduri europene ar fi suficientă pentru rezolvarea problemelor sectorului bancar spaniol.

Germania se opune acestei idei şi nu vrea să permită fondului de urgenţă să finanţeze direct băncile. În prezent, finanţarea băncilor prin ESM este posibilă numai prin intermediul guvernelor naţionale.

La rândul său, preşedintele "Banco Sabadell", Josep Oliu, a declarat că fondurile UE "ar putea fi o soluţie" pentru băncile slabe, iar directorul executiv al "Bankinter", Maria Dolores Dancausa, a afirmat că este posibil ca Spania să nu aibă o altă soluţie decât fondurile europene.

Ministrul Bugetului din Spania, Cris-tobal Montoro, declară că idierii Europei ar trebui să aprobe, la summit-ul programat pentru finele lunii, crearea unei "uniuni bancare". Pe de altă parte, Montoro reiterează poziţia guvernului potrivit căreia statul nu va avea nevoie de un program de finanţare externă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb