SPECIALIŞTII ANTICIPEAZĂ Creşterea celei mai mari economii a lumii va încetini în 2006

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 ianuarie 2006

Rezultatele înregistrate de companiile americane în ultimul trimestru din 2005 ar putea fi un semnal că, în anul care abia a început, creşterea celei mai mari economii a lumii va încetini. O expansiune economică mai înceată a SUA ar putea crea presiuni asupra previziunilor făcute pînă în prezent. Specialiştii susţin că, în 2006, cea mai mare economie a lumii va creşte cu 3,4%, comparativ cu 3,6% în 2005. Creşterea economiei americane va încetini ca urmare a cheltuielilor mai reduse pe segmentul consumului şi cel imobiliar, notează un studiu Bloomberg.

Revenind la profiturile realizate de companiile din Statele Unite ale Americii, analiştii arată că acestea au crescut, probabil, cu 12% în ultimele trei luni din 2005, adică cu cel mai redus ritm din ultimii doi ani. Producătorii de energie "Exxon Mobil" şi "Chevron" sînt companiile cu cele mai bune performanţe dintre cele incluse în indicele bursier Standard & Poor"s 500, cu o medie de creştere a cîştigurilor lor de 42% în ultimul trimes-tru din 2005, potrivit unei analize realizate de "Thomson Financial". Experţii acestei societăţi sînt de părere că firmele americane mai sus amintite au beneficiat de pe urma nivelului ridicat la care s-a menţinut, şi în ultimele trei luni din 2005, preţul petrolului şi al gazelor naturale. Analiştii aşteaptă ca profiturile S&P 500 să crească cu 13,1% în 2006, mai puţin decît în 2005, cînd ascensiunea a fost de 13,4%. Unii investitori susţin, însă, că o creştere care depăşeşte 10% este "bună". Aceştia subliniază că, în condiţiile în care preţul petrolului s-a situat între 40 şi 60 de dolari /baril la finele anului trecut, nu este surprinzător că sectorul de profil şi-a adus în mod semnificativ contribuţia la creşterea pieţei. În trimestrul al patrulea, preţul ţiţeiului a consemnat un nivel mediu record, de 60,05 dolari/baril, cu 24% mai mare decît în anul anterior.

Creşterea S&P 500 în ultimul trimestru este cea mai înceată de după trimestrul al doilea al anului 2003. La momentul respectiv, profiturile crescuseră cu 9,5%.

Dolarul, încotro?

În condiţiile în care economia americană va creşte într-un ritm mai încet în acest an, faţă de anul trecut, evoluţia dolarului ar putea fi influenţată în mod negativ. Astfel, mai ales prăbuşirea preţurilor de pe piaţa imobiliară, după "boom-ul" din acest an, ar putea determina deprecierea monedei americane. Amintim că, zilele trecute, chiar miliardarul american George Soros anticipa că, în această situaţie, încercările băncii centrale a SUA de a asigura "aterizarea lină" a economiei ar putea eşua. Domnia sa a făcut, de asemenea, referire la deprecierea dolarului, în condiţiile în care economia SUA va avea o creştere economică mai înceată în 2006 decît în 2005, iar pentru 2007 a preconizat intrarea în recesiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb