Specialiştii îl sfătuiesc pe Biden să refacă politica tehnologică americană referitoare la China

F.A.
Internaţional / 20 noiembrie 2020

Specialiştii îl sfătuiesc pe Biden să refacă politica tehnologică americană referitoare la China

Un grup de lucru influent din SUA a sfătuit noua administraţie a Statelor Unite să repornească politica tehnologică americană pentru a contracara mai bine provocarea pe care o reprezintă China.

Raportul vine pe fondul discuţiilor despre cum trebuie remediate politicile greşite create în timpul a patru ani de antagonism împotriva Chinei de către preşedintele Donald Trump.

Potrivit raportului publicat în această săptămână, SUA ar trebui să investească mai mult pentru a-şi păstra avansul în cercetarea fundamentală şi tehnologiile cu dublă utilizare, dar ar trebui să renunţe la strategia de "excludere totală" faţă de firmele de tehnologie chineze, inclusiv Huawei Technologies, care au fost incluse pe lista neagră de Administraţia Trump.

Raportul "Înfruntarea provocării chineze: o nouă strategie americană pentru competiţia tehnologică" a fost lansat de Grupul de lucru pentru ştiinţă şi tehnologie în relaţiile SUA-China de la şcoala de politici şi strategii globale a Universităţii din California San Diego.

În raport se subliniază că, adoptând o abordare stratificată a controlului riscurilor, SUA ar putea maximiza securitatea şi gestiona orice risc de spionaj şi sabotaj în aplicaţiile tehnologice 5G.

"Ca alternativă la decuplarea radicală, propunem o abordare extrem de direcţionată a gestionării riscurilor pe baza experienţei noastre cu securitatea cibernetică", se scrie in raport.

Grupul de lucru cuprinde 28 de specialişti pe subiecte precum China, politică externă, economie, ştiinţă şi tehnologie de la universităţi şi grupuri de reflecţie, precum şi lumea afacerilor.

Grupul o include pe Susan Shirk, fostă asistent-adjunct a secretarului de stat din 1997 până în 2000; Wendy Cutler, reprezentant comercial adjunct al SUA în administraţia Obama; şi Evan Medeiros, fost consilier de vârf al lui Barack Obama pe probleme Asia-Pacific.

"Intenţia grupului de lucru a fost de a crea un ghid pentru echipa de tranziţie pentru următorul preşedinte" pentru a oferi sugestii de politici pentru SUA să concureze cu China în cercetarea fundamentală, 5G, inteligenţă artificială şi biotehnologie, se mai arată în raport.

Înainte de alegerile din SUA, China a elaborat un plan pentru următorii cinci ani şi a stabilit o foaie de parcurs pentru următorii 15 ani pentru a consolida rezilienţa economică, a moderniza armata, a realiza autonomia tehnologică şi supremaţia tehnologică şi a sparge boicotul tehnologiei din SUA.

În SUA, cu o preşedinţie Biden iminentă, se aşteaptă ca o ajustare politică majoră să modifice cursul stabilit de administraţia Trump.

Se aşteaptă ca priorităţile Biden să se concentreze pe limitarea efectelor coronavirusului şi sprijinirea economiei. Pe frontul diplomatic, se aşteaptă ca Biden să repare relaţiile cu aliaţii. Politica sa cu privire la China rămâne în mare măsură neclară, deşi a etichetat China drept un competitor, nu o ameninţare.

Raportul sfătuieşte viitoarea administraţie americană: "Faceţi investiţiile necesare şi ajustaţi politicile publice pentru baza noastră ştiinţifică şi tehnologică de acasă; şi elaboraţi o nouă abordare a cooperării globale care să minimizeze riscurile de securitate pe care China le reprezintă, fără a sacrifica în mod nejustificat beneficiile deschiderii".

"Sarcina este urgentă", a spus grupul, citat de scmp.com.

În ceea ce priveşte Huawei, care se află în centrul războiului tehnologic dintre China şi SUA, autorii raportului au declarat că riscurile asociate firmei chineze de telecomunicaţii ar putea justifica interzicerea unor produse, dar "excluderea globală totală a Huawei nu este fezabilă - aşa cum nici Huawei nu este singurul risc".

"SUA nu ar trebui să încerce să câştige o cursă între Huawei şi un nou campion naţional american. În schimb, SUA ar trebui să adopte o strategie orientată spre viitor, pentru a permite o varietate de noi intraţi să acceadă cu succes în spaţiul de inovare 5G", subliniază raportul, precizând: "O astfel de diversificare a aprovizionărilor va face mai uşoară gestionarea atât a riscurilor imediate de securitate, cât şi a ameninţărilor viitoare complexe la adresa ecosistemului 5G, pe măsură ce trece de la un model cu un singur furnizor la un sistem interoperativ mai competitiv şi diversificat".

De asemenea, a fost "în interesul SUA să deturneze încercarea Beijingului de a domina procesul de stabilire a standardelor [5G]", a spus acesta. SUA ar trebui să joace un rol de lider în timp ce lucrează cu aliaţii pentru a contracara subvenţiile guvernului chinez care denaturează piaţa.

Autorii au spus că SUA, care a fost "puternic competitivă" în tehnologia 5G, a reacţionat excesiv la provocarea din China al cărei avantaj în inteligenţă artificială a fost supraevaluat şi care a fost lider global doar pe zona recunoaşterii faciale.

Raportul a recomandat revizuirea politicilor americane de imigraţie pentru a se asigura atragerea specialiştilor în tehnologie, în vederea dezvoltării AI.

În ceea ce priveşte abuzurile asupra drepturilor omului din China, autorii raportului au afirmat că măsurile ţintite împotriva organizaţiilor care sprijină abuzul sunt mai eficiente decât restricţionarea accesului la tehnologia inteligenţei artificiale din SUA. De asemenea, se menţionează că cele două ţări ar putea colabora la cercetări legate de Covid-19 şi biotehnologie pentru a aborda problemele de sănătate globale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Doamne ferește! Dar cu un Biden senil și șantajabil (și probabil nu doar el din anturajul lui) la Casa Albă orice e posibil. Asa ies la iveala scopurile urzelilor și declarării lui ca președinte al SUA de către democrați și complicii lor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb