China înregistrează, acum, o redresare economică puternică, în urma unei încetiniri provocate de carantina impusă de pandemia de coronavirus, conform specialiştilor forumului IMA Asia, care atrag atenţia, însă, că alte economii majore din lume nu vor consemna o refacere similară.
"Observăm o recuperare în formă de V în baza evoluţiei indicelui PMI (Purchasing Manager's Index), care a scăzut brusc în februarie, s-a redresat în martie, apoi s-a consolidat puternic în aprilie, iar în mai a depăşit uşor 50 de puncte", după cum declară, citat de CNBC, Richard Martin, directorul general al IMA Asia, forum care reuneşte executivi din companiile asiatice.
Afirmaţiile lui Richard Martin vin după publicarea recentă a datelor care arată că sectorul producţiei industriale din China a crescut în luna mai.
Conform anunţului oficial făcut în acest weekend de Biroul Naţional de Statistică de la Beijing, indicele PMI, care reflectă evoluţia sectorului industrial din China, a atins 50,6 puncte în mai, faţă de 50,8 în aprilie, iar un sondaj privat publicat ieri arată că activitatea din producţia ţării a sporit în mod neaşteptat în luna recent încheiată.
Astfel, indicele Caixin/Markit PMI a fost de 50,7 în mai, faţă de 49,4 în luna anterioară. Un nivel de peste 50 de puncte al PMI semnifică o creştere a producţiei industriale, iar un nivel mai mic - scăderea.
Printre alte pieţe din Asia, Vietnamul şi Taiwanul ar putea consemna o recuperare economică similară, este de părere Richard Martin, menţionând însă că în alte părţi ale lumii economia este în declin şi aşa se va menţine două-trei luni, după care îşi va reveni încet.
"Aşa se va întâmpla în Europa şi Statele Unite, iar lumea încă nu s-a adaptat la această evoluţie", a subliniat Martin, adăugând: "Oamenii cred că odată ce Covid-19 va înceta, vor asista la sfârşitul jocului. Dar nu este aşa".
Oficialul IMA Asia a menţionat: "Nu vom vedea o redresare puternică. Am suferit multe daune, astfel că tipul de indicatori la care trebuie să ne uităm sunt cei care arată evoluţia şomajului. Vorbim de evoluţii cu două cifre către finele anului în Statele Unite şi Europa, respectiv în ţări avansate precum Australia".
Potrivit lui Richard Martin, în prezent lumea se află într-o tranziţie către "noul normal". Domnia sa continuă: "Pe fondul temerilor generate de apariţia unui al doilea val de infecţie cu noul coronavirus, vom vedea oraşe, state şi provincii, chiar guverne care vor reinstaura carantina, după care o vor relaxa din nou. Vom vedea, de asemenea, multă deflaţie. Nu există suficientă cerere de bunuri şi restructurare masivă în unele industrii de bază".
Făcând referire la discuţiile sale cu reprezentanţii marilor companii multinaţionale, Richard Martin a spus că firmele caracterizează trimestrul al treilea din 2020 ca fiind o perioadă în care acestea vor începe să-şi raţionalizeze operaţiunile şi să lase personalul să plece.
"Primul val de Covid-19 se stinge, dar acum avem două sau trei valuri economice: şomaj, faliment, colaps, care se vor consolida până la sfârşitul anului", a concluzionat oficialul IMA Asia.
Amintim că economia Chinei a scăzut cu 6,8% în primul trimestru din 2020, în ritm anual, declinul fiind cel mai puternic din istoria ţării asiatice. China a decis să renunţe anul acesta la ţinta de creştere a PIB, pe fondul scăderii cauzate de pandemia de Covid-19.
1. Lol
(mesaj trimis de Da în data de 02.06.2020, 01:13)
Specialisti se bazeaza pe minciunile comunistilor, gen “nothing to see here”
2. E aiureala totala
(mesaj trimis de Cristian în data de 02.06.2020, 08:22)
"Redresare in urma unei încetiniri" ?
Cum se calculează revenirea în V la ăștia, de la o luna la alta sau cum?
Ar fi revenire în V dacă după 3 luni de scădere ai avea brusc 3 luni de creștere iar tendința de creștere sa continue și după cele 3 luni.