SPECULAŢIILE DIN PIAŢĂ SUNT DRAMATICE Sorin Minea: 2012 ar putea fi anul falimentelor în alimentaţie

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 8 august 2012

Sorin Minea: 2012 ar putea fi anul falimentelor în alimentaţie

"O cădere de vânzări ca acum n-am mai văzut de mult timp", ne-a spus preşedintele "Romalimenta"

În opinia sa, singura soluţie este reducerea urgentă a TVA şi o relaxare fiscală, altfel, situaţia va fi incontrolabilă

Creşterile de preţuri din ultima vreme sunt, în mare parte, speculative, după cum ne-au spus reprezentanţii industriei alimentare.

"Speculaţiile din piaţă sunt dramatice. Majorările de preţ produse de ceea ce se întâmplă acum în ţară şi în lume urmează să aibă loc spre sfârşitul aces-tui an - începutul anului următor. În prezent, scumpirile care au loc pe piaţă sunt, majoritatea, speculaţii. Creşterile de preţuri sunt false. La legume, mai ales, majoritatea sunt evazionişti care speculează momentul să-şi mărească profitul", ne-a declarat Sorin Minea, preşedintele "Romalimenta".

Domnia sa susţine că nimeni nu ştie care va fi oscilaţia preţurilor.

"O parte din procesatori nu au cres-cut preţurile, altă parte sunt marii evazionişti, iar la mijloc suntem noi, care nu ştim ce se va întâmpla şi ce vom face. În baza creşterii uriaşe la cereale, pe plan mondial, se aşteaptă şi o creştere de preţ la carne. Creşterea de pe piaţa cerealelor este, însă, umflată", ne-a explicat Sorin Minea.

Potrivit domniei sale, consumul din ţara noas-tră a fost ucis de nivelul de 24% al TVA. Preşedintele "Romalimenta" sus-ţine că s-a ajuns la un blocaj financiar pe lanţ, adăugând că toată lumea vinde, dar nimeni nu are bani să cumpere.

"Producătorii adevăraţi au dificultăţi - este foarte cald, lumea este plecată în vacanţă, consumatorii cumpără doar de pe marginea drumului şi de la magazine nefiscalizate, restul magazinelor sunt goale. O cădere de vânzări ca acum n-am mai văzut de mult timp. Suntem în pragul unui blocaj financiar pe tot lanţul. Dacă nu se întâmplă ceva urgent, problemele vor fi împinse către iarnă, când vor fi imposibil de rezolvat, pentru că atunci vom avea costuri cu utilităţile, care nu ştim cât de mari vor fi".

Preţurile materiilor prime vor creşte cu 10-15%, potrivit domnului Minea, care ne-a spus: "La acestea se vor adăuga celelalte creşteri şi situaţia va fi incontrolabilă. Întreaga piaţă europeană a scăzut, mai ales pe food. Singura soluţie este reducerea urgentă a TVA şi o relaxare fiscală. În caz contrar, vom fi înghiţiţi de piaţa la negru. S-ar putea ca 2012 să fie anul falimentelor".

Încrederea consumatorilor în produse a fost complet distrusă, este de părere preşedintele "Romalimenta", subliniind că industria alimentară nu a mai traversat o perioadă atât de grea de foarte mulţi ani.

"Banii de la magazine vin cu foarte mari întârzieri, nu mai sunt consumatori, la carne avem probleme legate de comerţul intracomunitar, trebuie să ne achităm datoriile la bugetul de stat, nu există nicio şansă de creştere a salariilor, iar inconştienţa cu care acţionează politicienii ne-a dus la fundul sacului", ne-a mai spus Sorin Minea.

Producţia de cartofi - de cinci ori mai mică faţă de cea din 2011

Producţia de cartofi din acest an va avea un nivel de 20-30% faţă de cea de anul trecut, ne-a spus Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Cartofi din România.

Domnia sa ne-a declarat: "În ceea ce priveşte calitatea cartofilor, încă nu ne putem pronunţa, pentru că nu au fost recoltaţi. Sunt cartofi de toam-nă şi, în acest moment, stau în pământ, având dimensiunile unor nuci sau unor ouă. Ceea ce s-a recoltat până acum au fost acei cartofi din partea de sud plantaţi cu circa o lună mai devreme şi care au mai prins puţină ploaie. Nici măcar nu au putut fi vânduţi până în prezent, pentru că au venit cei din Egipt sau Turcia şi au stricat preţurile. Abia acum un kg costă 50-60 de bani la poarta fermei, pentru a ajunge în piaţă la un preţ de aproximativ 1,5 lei".

Ioan Benea consideră că este prematur să se exprime cu privire la creşterea preţurilor cartofilor. Domnia sa ne-a spus că efectele secetei sunt prelungite, subliniind că, în multe zone ale ţării, de două luni nu a plouat deloc, iar temperaturile la sol ajung şi la 50-60 de grade, omorând plantele.

Şi cursul leu/euro va influenţa preţul la care vom cumpăra cartofii în lunile care urmează, întrucât vom fi obligaţi să importăm, dacă nu vom avea cartofi din producţia internă. În alte ţări, un kg de cartofi costă între un euro şi 1,90 de euro.

"Anul trecut am produs circa 3 milioane de tone de cartofi şi au fost importate, oficial, 90.000 de tone. Neoficial, însă, cred că au fost aduse în ţară circa 900.000 de tone de cartofi, la aşa nivel se ridică piaţa neagră", ne-a specificat domnul Benea.

Domnia sa ne-a spus că, la cartofi, nu pot fi făcute stocuri, pentru că nu avem depozite frigorifice pentru a-i păstra.

"La cereale este o situaţie dezastruoasă, în partea de nord producţia nu va ajunge nici la 20% faţă de cea de anul trecut. Toate pajiştile sunt uscate, hrănim animalele din stocuri, costurile cu cerealele cresc, producţia de lapte a scăzut la 25%, unii fermieri îşi sacrifică animalele... Toate aceste costuri suplimentare vor duce la creşterea preţurilor. Toate merg spre alinierea cu pieţele europene, mai puţin salariile", mai opinează Ioan Benea.

Ioan Ladoşi: "Noi am vrea să creştem preţurile, dar nu putem"

Fermierii au fost atinşi de creşterea preţurilor cerealelor şi, ca urmare, se confruntă cu costuri de producţie mai mari. Ioan Ladoşi, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, ne-a explicat că, deşi ar vrea să-şi ca marfa lor să cos-te mai mult, fermierii nu pot majora preţurile cărnii.

"Noi am vrea să ieşim pe piaţă cu preţuri mai mari, pentru că au crescut input-urile, dar nu le putem creşte; au românii bani să cumpere carne scumpă? Întotdeauna noi lucrăm, în mare parte a anului, în pierdere", ne-a spus Ioan Ladoşi.

Domnia sa ne-a precizat că fermierii se gândesc tot mai serios la sacrificarea animalelor.

"Cred că orice fermier se gândeşte să sacrifice animalele pentru a face economie de furaje. Însă, fiecare va lua această decizie la momentul la care va considera că este potrivit. Deocamdată, lumea este în expectativă, aşteaptă să vadă ce urmează, aşteaptă veşti de pe marile pieţe de cereale", potrivit lui Ioan Benea.

În opinia domniei sale, singura variantă pe care o au fermierii este să-şi eficientizeze costurile de producţie, în măsura în care au capacitatea să facă acest lucru. Cei care nu vor avea această capacitate, vor aborda soluţii radicale, unii urmând chiar să intre în faliment.

"China şi-a retras ofertele pentru 130 de milioane de tone de cereale, din cauza preţurilor crescute", ne-a spus domnul Benea, adăugând: "Este o perioadă de speculaţie maximă. Marii traderi de cereale speculează la maxim momentul pentru a face profit. Fermierii pierd păstrând preţurile, consumatorii cumpără la preţuri crescute, aces-tea fiind majorate de comercianţii care, întotdeauna, ies în câştig".

În ultima perioadă, preţul cerealelor a crescut cu 20-30%.

La carnea de porc, preţurile sunt, încă, stabile şi nu vor urma instant trendul costurilor de producţie, potrivit lui Ioan Benea. Domnia sa sus-ţine că, probabil, în perioada noiembrie-decembrie-începutul anului viitor preţurile vor fi mult mai mari şi la carnea de porc. Astfel, fermierii, care acum se află sub cota de avarie, "vor încerca să ajungă pe linia de plutire".

În prezent, preţurile cărnii de porc sunt foarte apropiate de cele din Germania. Ţara noastră importă în jur de 50% din ceea ce se consumă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb