"Standard & Poor"s" acordă Greciei cel mai slab rating de ţară din lume

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 iunie 2011

"Standard & Poor"s" acordă Greciei cel mai slab rating de ţară din lume

Cristian Popa, BNR: "Riscul de contagiune rămâne în continuare preocupant pentru autorităţile române"

Reducerea cu trei trepte a ratingului Greciei, decizie luată la începutul săptămânii de către agenţia "Standard & Poor"s" (S&P), este în linie cu o tratare pesimistă a riscurilor legate de obligaţiunile acestei ţări, consideră Cristian Popa, vice-guvernatorul Băncii Naţionale a României. Domnia sa a adăugat că decizia S&P dovedeşte că situaţia Greciei este una complicată, care trebuie rezolvată la nivel european.

S&P a redus, luni, cu trei trepte ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung, de la "B" la "CCC", cel mai slab rating de ţară din lume, agenţia reiterând avertismentul că orice restructurare a datoriilor statului elen va fi interpretată ca un default (n.r. incapacitate de plată).

Cristian Popa a adăugat: "Este de văzut dacă situaţia din Grecia va pune presiune asupra volatilităţii cursului de schimb. Nu este o mişcare în afara tendinţei care s-a conturat în ultimul timp, de retrogradare a ratingului suveran al Greciei. Riscul de contagiune rămâne în continuare precupant pentru autorităţile române. Nu ştiu dacă a crescut sau nu. Este greu de evaluat. Deocamdată nu vedem presiuni majore asupra cursului de schimb. Vom vedea în continuare cum evoluează situaţia din Grecia".

Domnia sa apreciază că situaţia din Grecia, precum şi a altor economii de la periferia zonei euro care au probleme cu datoriile suverane, ar putea afecta România prin canalul încrederii în economie, ceea ce ar putea determina o încetinire uşoară a creşterii PIB.

Cristian Popa a adăugat că decizia privind datoria Greciei trebuie să ia în considerare o participare voluntară a creditorilor privaţi, iar cea mai bună soluţie este cea care reface încrederea şi continuă reformele. "Nu vreau să calific drept oportună o soluţie sau alta. Trebuie agreată o soluţie în care creditorii privaţi participă voluntar", a spus Popa, întrebat dacă pentru România ar fi mai bine ca datoriile statului elen să fie restructurate sau să se continue actualul program.

Perspectiva de rating a Greciei atribuită de S&P a rămas negativă, ceea ce indică că este posibilă o nouă retrogradare, în următoarele 12-18 luni.

Ratingul "C" pentru datoriile pe termen scurt a fost reafirmat.

Ratingul "CCC" al creditelor pe termen lung este cu o treaptă sub cel "Caa1" acordat de Moody"s, în timp ce Fitch evaluează încă Grecia la "B+", al patrulea nivel din categoria "junk".

S&P mai informează că probabil urmează să reducă şi ratingurile a patru bănci greceşti, respectiv National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank şi Piraeus Bank, se arată în comunicatul instituţiei. Băncile au în prezent ratignul "B" şi sunt prezente şi pe piaţa românească.

Ratingul Greciei este cu doar patru trepte mai sus de default şi este mai slab decât ratingurile atribuite Pakis-tanului şi Ecuadorului, ultima dintre acestea fiind încă izolată pe pieţele financiare internaţionale după ce a intrat, în 2009, în incapacitate de plată.

DUPĂ RETROGRADAREA S&P

Grecia a împrumutat 1,63 miliarde de euro

Grecia a împrumutat ieri 1,63 miliarde euro cu scandeţă la şase luni şi un randament de 4,96%, în creştere uşoară, iar emisiunea a fost suprasubscrisă de peste două ori, deşi agenţia Standard & Poor"s (S&P) a redus calificativul statului elen cu trei trepte. Randamentul este cu 0,08 puncte procentuale peste cel de la o emisiune similară din mai şi se situează peste costul de 4,2% al împrumuturilor primite de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, potrivit Mediafax.

Licitaţia a atras un interes mai ridicat din partea investitorilor străini, care au cumpărat 37% din titlurile vândute, faţă de 34,2% în mai. Raportul dintre cerere şi ofert a scăzut, însă, la 2,58 de la 3,58 la emisiunea de luna trecută.

"Retrogradarea ratingului de către S&P a avut un impact negativ asupra încrederii şi a condus la o cerere mai scăzută şi la un randament mai ridicat. Piaţa financiară este, de asemenea, precaută înaintea unui vot în parlament, în luna iunie, asupra programului fiscal pe termen mediu al guvernului", a declarat un trader de la o bancă din Grecia.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Eu ma uit mut de admiratie la leganul culturii universale.Si ma minunez, cum numai noi (ajutati de fratii nostri machidoni), am fost in stare sa privatizam ROMTELECOM cu OTE, firma statului grec.Adica oricit de putina limba romana cunosc, parca a privatiza inseamna sa o dai unor privati...Ceea ce am inteles mult mai tirziu, este ca de fapt statul grec e un privat, care face inginerii financiare, raporteaza in "falsh", tine contabilitate dubla, adica face orice face un "infractor economic". Si pe urma ameninta pe toata lumea. ca o sa pirjoleasca stincile pirjolite. Ca nu o sa emita bonuri fiscale, nici de acum incolo. Ca daca nu primesc bani, o sa otraveasca marile si o sa manince singuri, oile, tzatziki si vor iesi din zona euro.Aiuritor. Pina la un punct. Pina in punctul in care vine neamtul cel korekt(ca la faza asta francezul tace milc) si tuna si fulgera, ca le ia insulele, le aduna ei taxele si face "ordnung und disziplin". Asa cum ar face orice "grosse economische kultur". Ca urmare greci zic pe romineste "ba p-a matii". Si nemtii tiparesc euro si le dau grecilor 163 mld-uri. De ce? Pentru ca de exemplu OTE a cumparat ROMTELECOM. Si l-a devalizat. Si apoi l-au vindut la Deutsche Telekom. De ce? Pentru ca leaganul culturii universale e in Grecia. Adica simplu "Grosse Kultur"...

    1. Eu nu pot sa cred asa ceva. Cum sa scada ratingul Alpha Bank. Acolo lucreaza doi mari bankeri ai acestui trileniu.Primul si al Doilea.Primul se lauda peste tot cum "i-am tras-o lui Ghetea. Al doilea se lauda peste tot ce bine lucreaza el cu Tepes. UE..UE... S&P....UE..UE... S&P....

    Situatia actuala este perfect normala. Baietii destepti din Grecia, au furat tot ce au putut de la UE. Si-au dus banii in Elvetzica.Americanii au furat peste 6 miliarde de dolari din banii destinati Afganistanului. Sub conducerea marelui lider Obama.Atunci cum sa nu isi traga si baieti lu' Tepes neshte una-alta de la BVB? Sub conducerea celui de al Doilea mare banker.Cu ratingul facut praf...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb