Starea finanţelor publice pune pe jar coaliţia de guvernare

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 iunie 2022

"Ne gândim la eliminarea facilităţilor fiscale pentru băuturile carbogazoase pe bază de zahăr şi la creşterea impozitului pe jocurile de noroc", a precizat premierul Nicolae Ciucă, care a spus că aceste măsuri ar urma să fie adoptate într-una din următoarele şedinţe de guvern.

"Ne gândim la eliminarea facilităţilor fiscale pentru băuturile carbogazoase pe bază de zahăr şi la creşterea impozitului pe jocurile de noroc", a precizat premierul Nicolae Ciucă, care a spus că aceste măsuri ar urma să fie adoptate într-una din următoarele şedinţe de guvern.

PSD vrea impozitare progresivă şi taxă de solidaritate PNL doreşte menţinerea cotei unice de impozitare, dar vrea eliminarea unor excepţii fiscale

Situaţia în care se află bugetul de stat, ce are nevoie permanent de lichidităţi în contextul în care măsurile luate de guvern pentru sprijinirea populaţiei şi IMM-urilor în faţa inflaţiei şi creşterilor de preţuri din energie, a înmulţit disputele în interiorul coaliţiei de guvernare, între PSD şi PNL, pe tema modificării unor impozite şi taxe, modificări ce ar urma să intre în vigoare, dacă ar fi aprobate, de la 1 ianuarie 2023.

Una dintre măsurile propuse de PSD pentru alimentarea cu fonduri a bugetului de stat este revenirea TVA de la 5% la 9% pentru catering şi alimentaţia publică, potrivit declaraţiei făcută ieri de Marcel Ciolacu, preşedintele social-democraţilor, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al respectivei formaţiuni politice.

"Este propunerea... de exemplu, pentru catering şi alimentaţie publică era TVA 5%. Şi s-a propus venirea la 9%, cum este şi excepţia pentru alimente, în general. Nu poţi să ai o abordare diferită de 5% la restaurant, dar 9% în magazine, la zahăr. Vorbim de scoaterea anumitor excepţii, nu de introducere de taxe noi", a declarat Marcel Ciolacu, care a precizat că nu va fi vorba despre nicio majorare a impozitului actual.

"Nu creşte absolut nimic, este vorba de scoaterea unor excepţii. Ce susţinem noi? Deducerile pe salariu până în 4500 de lei - suntem total de acord. Iar colegii - şi ministrul, şi colegii, şi eu, personal - continuăm să avem părerea că trebuie venită cu o impozitare progresivă a pensiilor speciale", a spus preşedintele PSD.

Referitor la o eventuală majorare a impozitului pe dividente, liderul social-democrat a afirmat că o decizie a coaliţiei de guvernare ar urma să fie luată mâine, dar a reiterat faptul că doreşte introducerea aşa-numitei taxe de solidaritate.

"Anumite companii au avut nişte venituri excepţionale, pe perioada pandemiei, pe criza energetică şi acele companii ar fi trebuit, în acest moment să întoarcă - fiindcă li s-a mărit foarte mult cifra de afaceri, cu aceste necazuri picate pe toată lumea - şi mi-aş fi dorit în continuare să venim cu o taxă către educaţie şi sănătate. Nu am convenit-o până acum în coaliţie. Noi avem părerea noastră, cei de la PNL au părerea lor. (...) Este pe o perioadă limitată de timp, la fel ca pandemia şi ca actuala criză din energie", a spus Marcel Ciolacu.

Preşedintele PSD a menţionat că, până la 1 iulie, coaliţia de guvernare va lua o decizie privind măsurile fiscale pentru anul viitor.

Numai că partenerii de coaliţie, cei din PNL, nu par dispuşi deocamdată să treacă la majorările de taxe şi impozite solicitate de social-democraţi.

Premierul Nicolae Ciucă a avertizat, ieri, în şedinţa conducerii PNL, că este nevoie ca toate măsurile ce vor fi luate de guvern în perioada următoare să ţină cont de realitatea resurselor financiare ale bugetului de stat.

"PNL susţine menţinerea cotei unice de impozitare astfel încât să putem să asigurăm stabilitatea şi predictibilitatea mediului de afaceri. De asemenea nu vom susţine suprataxarea pentru a putea să asigurăm protecţia locurilor de muncă şi pentru a nu creşte preţurile la bunuri şi servicii. PNL a decis prin votul de astăzi să putem să eliminăm o parte din excepţii în ce priveşte fiscalitatea in conformitate cu PNRR. (...) Nu este vorba despre o dezbatere, despre o dispută care dă mai mult şi nu trebuie să creăm cetăţenilor aşteptări cu privire la cine dă mai mult. (...) În situaţia economică în care ne găsim, în situaţia de criză actuală, ţinând cont că există oportunitatea ca o serie întreagă de afaceri să se relocheze la noi în ţară şi pentru menţinerea unei economii stabile şi a mediului investiţional, nu cred că e nevoie în momentul de faţă să venim cu taxe şi impozite noi care să se îndrepte împotriva dorinţei de a investi şi de a asigura baza necesară echilibrului economic. În programul de guvernare nu există o asumare privind aşa numita taxă de solidaritate în folosul educaţiei şi sănătăţii", a declarat premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, la finalul şedinţei de ieri a Biroului Permanent Naţional al formaţiunii politice liberale.

Liberalii doresc menţinerea cotei unice la alcool, tutun, sau bături dublu rafinate şi se opun supraimpozitării marilor companii cu 1% din cifra de afaceri.

"Ne gândim la eliminarea facilităţilor fiscale pentru băuturile carbogazoase pe bază de zahăr şi la creşterea impozitului pe jocurile de noroc", a precizat premierul Nicolae Ciucă, care a spus că aceste măsuri ar urma să fie adoptate într-una din următoarele şedinţe de guvern.

Conform unor surse politice, liberalii ar mai fi de acord cu majorarea TVA pe dividente de la 5% la 8% şi creşterea de la 5% la 9% a TVA în alimentaţia publică, măsuri ce ar urma să fie implementate de la 1 septembrie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pensiile speciale ne costă două miliarde de euro pe an. Indemnizațiile falșilor revoluționari costă și ele o căruță de euroi. Cumulul pensiilor bugatariilor cu salariile, costă altă grămadă de euroi.

    Oare de ce nu le desființează acești demagogi și escroci (PNL și PSD) și să rezolve simplu problema? 

    Și de ce specialii ies la pensie la 40 de ani? Pensiile pe care le papă până la 65 de ani cât ne costă? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb