Statul vrea bani din terenurile societăţilor privatizate

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 iunie 2010

Companiile au scăpat, momentan, de majorarea taxelor şi impozitelor din partea Guvernului, dar urmează să încaseze, în schimb, o altă lovitură la fel de periculoasă din partea Parlamentului.

Aleşii au adoptat, miercuri, o lege prin care statul va solicita despăgubiri, în bani, de la companiile pe care le-a privatizat pentru terenurile la care este coproprietar.

Patronii care au devenit, brusc, prin noua lege, datori la stat sunt cei care au cumpărat o societate de la stat, dar care nu au introdus în capitalul social şi valoarea terenurilor res-pective, la care statul deţine o cotă parte.

Statul nu vrea acţiuni

Practic, statul îşi cere banii pentru partea sa din terenurile acestor societăţi şi respinge, din start, varianta compensaţiilor prin acţiuni din două motive: nevoia de bani cash, precum şi posibilitatea de a redeveni acţionar majoritar, în eventualitatea unei majorări de capital social (n.r. atunci când valoarea terenurilor aportate ar depăşi-o pe cea a capitalului social).

Aleşii susţin că noua lege va simplifica procedura de vânzare a terenurilor pe motiv că operaţiunile de majorare a capitalului social sunt greoaie şi costisitoare. De asemenea, spun parlamentarii, prin aplicarea noii legi, statul ar obţine, rapid, resurse bugetare: "Prin aplicarea procedurilor simplificate de valorificare directă a terenurilor cotă indiviză (n.r. în coproprietate) pentru care a fost sau urmează să fie emis certificatul de atestare a dreptului de proprietate, fără să mai fie necesară majorarea prealabilă a capitalului social (...), se vor atrage sume importante către bugele autorităţilor publice implicate, într-un timp redus".

Parlamentarii mai consideră că, astfel, procedura vânzării terenurilor va fi accelerată "cu consecinţa majorării încasărilor de la terţii implicaţi".

Banii jos sau în rate

Astfel, terenurile în cauză vor fi reevaluate, iar, în termen de 30 de zile de la finalizarea raportului, autorităţile vor stabili, prin negociere directă cu societăţile comerciale implicate, modalitatea şi termenul de plată.

Potrivit legii, "plata se face integral sau în rate".

Numai bani să iasă...

Parlamentarii nu au luat însă în calcul ce se va întâmpla în situaţia în care societăţile respective nu vor avea bani să-şi achite noile obligaţii faţă de stat.

Patronii: Ne bagă în faliment

Oamenii de afaceri şi avocaţii susţin că iniţiativa parlamentarilor ar putea să trimită toate aceste companii în faliment.

"Din moment ce dai o lege prin care ceri despăgubiri trebuie să iei în calcul şi situaţia în care firma de la care ceri bani nu poate să ţii dea, altfel ai de-a face cu o lege proastă", consideră Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

Cristian Pârvan apreciază că noua lege arată disperarea statului de a obţine bani rapid şi avertizează că există riscul ca acele societăţi care nu vor avea bani să dea statului să ajungă în faliment.

De aceeaşi disperare a statului vorbeşte şi avocatul Gheorge Piperea, care consideră că statul nu ar fi trebui să respingă, din start, varianta compensării prin acţiuni şi astfel să devină acţionar majoritar la unele dintre societăţile în cauză.

Avocatul Piperea avertizează că modul în care statul procedează pentru obţinerea de fonduri suplimentare se petrece în condţiile în care multe societăţi sunt deja în insolvenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb