A spune că ultimii patru ani care au trecut de când a început criza, în 2008, au fost cam atipici ar fi cea mai greşită apreciere a secolului, a declarat Steen Jakobsen, Chief Economist, Saxo Bank, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Băncile centrale de pe întreg globul au căutat adânc în trusa cu scule - mai întâi au coborât rata dobânzilor la 0, apoi recurgând la "metode neconvenţionale" care îşi propun să menţină dobânzile la un nivel scăzut în special prin cumpărarea obligaţiunilor emise de trezoreriile propriilor state, precizează economistul.
În mod tradiţional, băncile centrale au controlat doar o parte a curbei de profit pe cel mult un an înainte, căderea masivă a valorii acţiunilor în 2008-2009 şi dezechilibrele fiscale majore fiind provocate în urma stimulentelor fiscale au creat nevoia de a securiza "businessul de zi cu zi" prin lichidităţi uriaşe şi dobânzi mici, a mai precizat Jakobsen.
Guvernele lumii şi băncile comerciale s-au înfruptat deja prea mult din "prăjitura creditelor"; sectorului privat i-au rămas doar firimiturile, sectorului privat care este, în mod tradiţional, cel care se ocupă de zona riscantă, dar şi profitabilă a economiei, închizându-i-se tubul cu oxigen: creditul, partea macro a economiei, a sufocat partea micro, a mai adăugat Jakobsen.
Dacă avem dreptate şi convingerea pieţei că "următoarea salvare de la faliment aşteaptă, dacă e cazul" e greşită, atunci îndepărtarea de măsurile neconvenţionale (imprimarea nesfârşită de bani, de exemplu) va deveni necesară, informează economistul. Băncile şi guvernele sunt dependente de sentimentul fals de securitate pe care îl creează dobânzile scăzute, a mai adăugat Jakobsen.