STRATEGIA PRODUCŢIEI VEGETALE PENTRU 2007 Schimbări esenţiale în ceea ce priveşte structura culturilor

Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 10 iulie 2006

Suprafaţa de grâu se va reduce din 2007 de la 2,2 milioane ha la 1,8 milioane ha

Şi suprafaţa cultivată cu porumb este posibil să scadă

Pentru culturile de cereale păioase, orz şi orzoaică, suprafaţa va creşte

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) a elaborat strategia producţiei vegetale pentru anul 2007, promovând o serie de acte normative în vederea orientării producătorilor agricoli către realizarea unor structuri de culturi competitive şi adaptarea formelor de sprijin la sistemul european de plăţi.

Potrivit MAPDR, pentru anul 2007, vor interveni schimbări esenţiale în ceea ce priveşte structura culturilor, având în vedere organizarea comună de piaţă specifică principalelor culturi, precum şi mecanismele de susţinere financiară aplicate în UE. Fermierii români vor primi în primul an după integrarea în Uniunea Europeană doar un sfert din nivelul subvenţiilor alocate fermierilor din ţările membre, în medie 60-70 de euro/ha. Aici sunt cuprinse nu numai plăţile directe de la UE, ci şi cele naţionale adaptate subvenţiilor europene.

Astfel, suprafaţa de grâu se va reduce din 2007 de la 2,2 milioane ha la 1,8 milioane ha, producţia obţinută de pe această suprafaţă asigurând în totalitate necesarul intern de 3,5 milioane tone. Diferenţa de 2,2 milioane tone poate fi preluată la intervenţie, conform Organizării comune de piaţă. Potrivit MAPDR, mecanis-mul de intervenţie va funcţiona încă din anul 2006 când se vor achiziţiona circa 200.000 tone de grâu din piaţă.

Pentru culturile de cereale păioase, orz şi orzoaică, suprafaţa va creşte de la 420.000 ha până la 550.000 ha pentru asigurarea necesarului de furaje la animale, în condiţiile dezvoltării mai multor proiecte zootehnice prin programul de investiţii Fermierul.

În ceea ce priveşte cultura de orez, strategia MAPDR este de a creşte considerabil aceste suprafeţe, de la 5.000 ha la peste 10.000 ha, în 2007 având în vedere interesul investitorilor străini pentru această cultură. Pentru această cultură nu se poate vorbi deocamdată despre un mecanism de intervenţie similar celui practicat în UE deoarece suprafeţele şi producţia previzionară nu asigură consumul intern al populaţiei.

În schimb, suprafaţa cultivată cu porumb este posibil să scadă, dar acest lucru va fi influenţat şi de investiţiile şi cerinţele din industria de bioetanol. Chiar dacă suprafaţa va rămâne în limitele de 2,5 - 3 milioane ha, va asigura atât consumul uman, cât şi cel animal, precum şi preluarea la intervenţie. Potrivit MAPDR, suprafaţa cultivată cu floarea soarelui nu poate fi discutată în contextul extinderii, deoarece din punct de vedere agrotehnic această cultură trebuie să rămână în limita a 700.000-800.000 ha, pentru a se putea respecta asolamentele. Suprafaţa cultivată cu rapiţă va creşte la peste 500.000 ha, pentru a putea asigura necesarul intern, cât şi ca materie primă pentru producerea a 60.000 tone de biodiesel/an, având în vedere că odată cu intrarea în UE, România va trebui să utilizeze 5% biocombustibili.

În ceea ce priveşte cultura de soia, aceasta va creşte dar numai dacă va fi cultivată cu soiuri nemodificate genetic până la 300.000 ha, producţia fiind necesară pentru acoperirea consumurilor interne.

Potrivit MAPDR, suprafaţa cultivată cu sfeclă de zahăr se va menţine în limita de 35.000 ha, ceea ce va asigura realizarea cotei de zahăr de 109.300 tone zahăr din sfeclă de zahăr, iar pentru plantele medicinale şi aromatice aceste suprafeţe vor creşte datorită subvenţiilor acordate, cât şi interesului pentru producătorii agricoli care îşi pot contracta producţia, având desfacerea asigurată şi un profit substanţial.

Specialiştii MAPDR apreciază că în sectorul de legume şi fructe nu poate fi vorba de o creştere sau o diminuare a suprafeţelor, importantă fiind însă organizarea acestui sector în concordanţă cu mecanismele UE. Suprafaţa cultivată cu legume se menţine anual în limita a 240.000 ha, iar pomii în suprafaţă de 190.000 ha.

Prioritare în acest sector sunt organizarea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, care pot beneficia de fonduri structurale de la UE prin măsura 3.2 a programului Sapard. De asemenea, se impune creşterea calităţii legumelor şi fructelor la nivelul standardelor UE, asigurând în acest fel piaţa în mod organizat cu legume şi fructe competitive cu cele din UE.

În domeniul viticulturii, suprafeţele vor fi menţinute la nivelul celor înregistrate în Registrul vitivinicol de 185.000 ha, cu aplicarea dreptului de plantare/replantare, în limita prevăzută, şi folosirea drepturilor de plantare nouă pe 2.800 ha, acceptate de UE în cadrul negocierilor.

Pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli care vor să înfiinţeze plantaţii de viţă de vie cu soiuri nobile pentru struguri de masă şi vin din soiuri admise în cultură, MAPDR a promovat un proiect de hotărîre a Guvernului pentru un sprijin financiar de 6.900 RON/ha. De asemenea, în acest domeniu se va pune accent pe creşterea calităţii vinurilor şi acordarea de prime la export pentru promovarea vinului românesc.

MAPDR precizează, citat de Rompres, că pentru subvenţionarea producţiei agricole, Româ-nia a optat printr-un Memorandum aprobat anul tercut de Guvern la aplicarea schemei unice de plăţi pe suprafaţă - SAPS, prin decuplarea totală a producţiei de suprafaţă, indiferent de producţia obţinută. SAPS-ul se poate aplica o perioada de maximum 3 ani de la data aderării cu posibilitatea prelungirii pentru încă maxim 2 ani. Suprafaţa minimă a exploataţiei aprobată de Comisia Europeană este de un ha, iar a parcelei de 0,3 ha, sprijinul acordându-se numai celui care exploatează pământul.

Pentru compensarea impactului perioadei de 10 ani de introducere treptată a plăţilor directe, conform Legislaţiei Europene, există posibilitatea de a suplimenta plăţile directe alocate - SAPS - cu plăţi directe complementare (CNDP-uri) cunoscute şi sub denumirea de TOP-UP- uri.

Conform reglementării Comisiei Europene nr. 41/2004, pe lis-ta schemelor de sprijin prin Top-up-uri sunt incluse cereale (grâu dur, grâu, secară, orz, ovăz, porumb, sorg pentru boabe, hrişcă, mei, iarba canarului, alte cereale, porumb zaharat), seminţele oleaginoase (soia boabe, seminţe de rapiţă şi seminţe de floarea soarelui) şi culturi proteice (mazăre, bob şi bob mic, seminţe de lupin).

De asemenea, pentru 2007 se vor acorda ajutoare de stat pentru despăgubiri în caz de calamităţi naturale, prime de asigurare, investiţii în agricultură şi rentă viageră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb