"STRATEGIA REGIONALĂ DE INOVARE A REGIUNII NORD-VEST" Regiunea de Nord-Vest beneficiază de 440.000 euro pentru impulsionarea inovării

S.G. Mărghitaş,Cluj-Napoca
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 9 mai 2006

"Strategia Regională de Inovare a Regiunii Nord-Vest - Regiunii Nord-Vest " a fost lansată recent la Cluj-Napoca şi este finanţată de Comisia Europeană în cadrul Proiectului Cadru 6. Scopul acestei strategii este să contribuie la impulsionarea dezvoltării economice şi sociale a regiunii prin elaborarea şi implementarea unei strategii în domeniul cercetării, dezvoltării şi inovării. Proiectul "Regis NW" va antrena actori relevanţi din Regiunea de Nord-Vest şi anume consilii judeţene, primării, universităţi, centre de cercetare şi reprezentanţi ai mediul de afaceri.

Cu un buget total de 440.919 euro, din care 336.489 de euro reprezentînd finanţare nerambursabilă din partea Comisiei Europene şi restul de 104.330 euro finanţare proprie, proiectul are alţi trei parteneri implicaţi în mod direct în proiect: Institutul Tehnologic Aragon (Spania), Metron SRL din regiunea Abruzzo (Italia) şi Agenţia de Dezvoltare Regională Vest (România), care, fiecare dintre ei, au implementat cu succes proiecte europene.

Regiunea Nord-Vest va avea un document de referinţă şi o platformă de lansare pentru proiecte ulterioare în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării, pro-iectele pilot putînd fi finanţate din fondurile structurale alocate României pentru perioa-da 2007-2013, respectiv prin Programul Operaţional Regional şi din Programul Operaţional Sectorial Competitivitate. Între rezultatele preconizate ale acestui proiect se numără analiza potenţialului şi a nevoilor în ceea ce priveşte transferul tehnologic la nivel regional, stabilirea nevoilor naţionale în materie de inovare şi elaborarea Strategiei Naţionale de Inovare. Aceste rezultate vor permite identificarea ulterioară de proiecte pilot şi întocmirea Planului de Acţiune vizînd realizarea structurii de suport şi transfer pentru tehnologia naţională.

Inovarea, între confuzie şi precaritate

Viitoarea construcţie a Strategiei Regionale de Inovare a Regiunii Nord-Vest trebuie să ţină seama de multe date statis-tice nu prea încurajatoare, a afirmat prof. Univ. Radu Munteanu, rector al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca şi unul dintre cei implicaţi în des-făşurarea proiectului. Potrivit acestuia, Regiunea de Nord- Vest, cu o populaţie de 2,8 milioane de locuitori, va trebui să facă faţă unui triplu dezavantaj: un spor natural negativ al populaţiei, o structură a populaţiei care se dezechilibrează, putînd vorbi despre o populaţie tot mai bătrînă şi o scădere a populaţiei ocupate. Dacă actualul trend demografic se menţine, scăderea numărului populaţiei în această regiune va fi de 3,6%, cu apoape un punct procentual mai mult decît media naţională. Această stare de fapt deloc benefică dezvoltării economice poate fi contracarată prin cercetare şi inovare.

"În anul 2005, în România au fost înregistrate 1.100 de propuneri de invenţie, din care doar vreo 40-50 se vor transforma în brevete efective", a spus profesorul Munteanu, "în condiţiile în care o singură universitate americană face, de regulă, acest număr de propuneri într-un an".

"Dezvoltarea nu se bazează pe construcţia de străzi şi a reţelelor de canalizare", a explicat şi Claudiu Coşier, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest. "Aici este vorba despre o confuzie, pe care o fac şi reprezentanţii administraţiei locale, pentru că dezvoltarea are la bază cercetarea şi inovarea", a mai precizat Coşier, care spune că sumele alocate prin buget cercetării trebuie să ajungă, în anul 2010, la un procent din Produsul Intern Brut al României, faţă de 0,38%, cît este în prezent. De asemenea, directorul Coşier crede că România are mari şanse în acest sector, întrucît 33% din fondurile structurale europene alocate ţării noastre pentru perioada 2007-2014 vor putea fi folosite pentru cercetare şi inovare.

Filosofie şi fonduri europene

Uniunea Europeană îşi propune să devină pînă în anul 2010 "cea mai competitivă şi dinamică economie din lume, bazuată pe cunoaştere", potrivit Agendei de la Lisabona, document european aprobat în 2000. Documentul programatic porevede că inovarea şi antreprenoriatul reprezintă direcţii strategice la nivel europeran, "în special prin crearea de legături stabile între institutele de cercetare şi industrie, creînd astfel condiţii favorabile Cercetării şi Dezvoltării". Începînd din anul 1994, 120 de proiecte generate de această filosofie au fost implementate în Europa, dintre care altele 34 se află în derulare, toate acestea acoperind nu mai puţin de 235 de regiuni europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb