Stroe: "Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii va aduce aproximativ 1,7 miliarde de euro"

T.B.
Macroeconomie / 5 octombrie 2023

Stroe: "Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii va aduce aproximativ 1,7 miliarde de euro"

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat la RFI că impozitul de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii va aduce aproximativ 1,7 miliarde de euro, o sumă foarte importantă şi că nu va fi niciun fel de povară, conform news.ro.

El a mai spus că trebuie să luăm aceste măsuri, pentru că în joc este dezvoltarea economică a acestei ţări. El a mai arătat că nu iau aceste măsuri pe care le solicită sau le doreşte FMI, pentru că nu au un contract de împrumut cu FMI-ul şi nici nu îşi doresc lucrul ăsta. "Ne dorim într-adevăr să avem un buget echilibrat, un buget sănătos, ne dorim să nu pierdem banii europeni", a mai arătat Stroe.

​Guvernul nu ia măsuri pe care le doreşte FMI, pentru că nu are un contract de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional, a declarat la RFI purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe.

Ionuţ Stroe declară că "ideea centrală este că FMI a transmis că ceea ce am făcut până în momentul de faţă a fost corect, că măsurile care au fost luate vin să rezolve această problemă reală, dar sunt oarecum insuficiente".

"Acum, oricum ar fi, noi nu luăm măsuri pe care le solicită sau le doreşte FMI, pentru că nu avem un contract de împrumut cu FMI-ul şi nici nu ne dorim lucrul ăsta. Ne dorim într-adevăr să avem un buget echilibrat, un buget sănătos, ne dorim să nu pierdem banii europeni, luăm aceste măsuri. FMI oferă aceste recomandări în această vizită anuală pe care o face în România, dar asta nu înseamnă că ad litteram, ca şi când am fi condiţionaţi de un contract de împrumut, cum am fost în 2009, trebuie să luăm în considerare tot ce spun ei", a precizat Stroe.

Purtătorul de cuvânt al PNL spune că impozitul de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii "va aduce aproximativ 1,7 miliarde de euro, o sumă foarte importantă, care poate până în momentul de faţă nu ar fi fost, eu ştiu, evidenţiată.

"De altfel, ştiţi foarte bine că există companii care preferă să se folosească de anumite echilibrări fiscal-bugetare şi să ascundă profitul. Noi credem că de data asta, 1% pe cifra de afaceri la marile companii nu va fi nici un fel de povară (...). Trebuie să luăm aceste măsuri (fiscale), pentru că în joc este până la urmă dezvoltarea economică a acestei ţări".

Despre criticile aduse de mediul de afaceri pachetului fiscal, Ionuţ Stroe a arătat că "propuneri concrete nu au existat niciodată, nici din partea Opoziţiei, nici din partea celor vizaţi".

"E absolut normal ca fiecare să încerce să conserve o anume stare care îi este favorabilă sau care îi aduce beneficii, avantaje. Dacă din punct de vedere politic, atitudinea Opoziţiei este de neînţeles, pentru că ei practic nu au venit cu nici un fel de altă soluţie pentru a remedia situaţia, ci doar cu contestaţii pe la CCR, cu semnături pentru moţiunea de cenzură, din punct de vedere al dialogului pe care l-am avut cu zona economică, să ştiţi că foarte multe măsuri au fost efectiv negociate cu zona de business", a subliniat Stroe.

El a menţionat că "o negociere presupune un numitor comun, presupune o linie mediană, jumătatea drumului, la care trebuie să ajungem atât unii, cât şi alţii".

"Sunt anumite măsuri pe care le susţinem din analiza FMI, sunt anumite lucruri cu care am fost de acord, apropo de eficienţa statului, de limitarea cheltuielilor publice, de a aduce banii spre investiţii, dar cu lucrurile care ţin de acest efort suplimentar de 1% nu am fost de acord şi am socotit că e mai mult decât oportun să-l introducem, cel puţin pentru a depăşi acest moment de dificultate economică", a mai spus Ionuţ Stroe.

Stroe a menţionat că PNL a condiţionat adoptarea oricăror măsuri de ajustare fiscal-bugetară de aceste măsuri care vin din reducerea cheltuielilor statului.

"Pachetul ăsta de măsuri pregătit, apropo de susţinerea noastră, de propunerile PNL-ului vizează de exemplu diminuarea numărului de secretari de stat, diminuarea funcţiilor de demnitate publică, reducerea semnificativă a unor posturi vacante în sectorul public, reducerea cu 30% a funcţiilor de conducere în zona publică, instaurarea unui plafon pentru acordarea acelor vouchere de vacanţă şi a indemnizaţiei de hrană", a mai spus Stroe.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. inseamna exact 89,47 de euro per cetatean….

    prea putin. 

    s c c r e t 

    E un impozit de bun simt,ce corespunde cu impozitul pe profit platit de o firma cu 6% profit,ceea ce ,daca nu vii cu facturi de chirie si consultanta e un impozit minim ce si l pun marile companii!

    La magazine,la produse de baza se puneau adausuri de peste 40%! 

    La mariile magazine,pt comert as merge cu 2%.pt ca au sigur un profit de 12% net,daca nu umbla cu fofarlica! 

    Am firma din 94,acum cativa ani,metro era pe pierdere,prin 2010,kaufland juca la o ca la rent! 

    Oare de ce? 

    Autorizatia de constructie in Targoviste pt Kaufland era pe numele unei firme din Cipru,se regleaza cu chiria astfel ca statul roman,adica noi,sa ramanem cu acadeaua in mana! 

    In 2006 am luat un ford de la patriotul tiriac,declaratia vamala era pe firma din Cipru,am cumparat o mai ieftin decat valoarea din declaratie,a mai iesit si pe pierdere din vanzarea masii!!!!!!

    E f buna masura,comertul trebuie cu minim 2%,tot ce se aduce la bricolaj e adaus 100%,iti cer sa platesti corect imp daca si asa ii fraieresti pe romani cu preturile alea unflate,un mp gresie in China e intre 1 si 2 dolari,calculati cu transport cu totul ajunge la 8 dolari! 

    1. Sigur asa se va intampla, ultimul cumparator va suporta taxa.

      Imp de 1 % este valabil daca e mai mic imp ppe profit platit,am spus ca daca ai un profit net de 6%,aplicand 16% vei obtine aprox 1%,

      6%profit net pt o firma mare,care de obicei e ceva semimonopolist e sigur mai putin decat isi propun ei,dar urmeaza apoi optimizarile fiscale cu consultanta si chirii facturate in paradisuri fiscale! 

    Deci se pot mari pensiile speciale. Uraaa!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb