Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va asigura la alegerile prezidenţiale din noiembrie aplicaţiile şi echipamentele informatice, terminalele informatice pentru secţiile de votare din ţară şi străinătate, servicii de telefonie specială, precum şi funcţionarea centrului de suport tehnic, informează instituţia printr-un comunicat transmis duminică.
Potrivit sursei, rolul şi atribuţiile STS în cadrul procesului electoral pentru alegerea preşedintelui României au fost stabilite prin legislaţie electorală primară, ordonanţe de urgenţă şi hotărâri ale Guvernului, hotărâri ale Autorităţii Electorale Permanente (AEP), hotărâri şi decizii ale Biroului Electoral Central (BEC).
"Astfel, conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 631/2019 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2019, art. 5, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale asigură: aplicaţii informatice conform cerinţelor operaţionale furnizate de AEP, şi anume, Aplicaţia informatică pentru verificarea dreptului de vot (ADV), în cadrul Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), precum şi Aplicaţia de centralizare a proceselor-verbale, în cadrul Sistemului informatic de de centralizare a proceselor-verbale (SICPV); echipamente informatice şi de comunicaţii pentru implementarea şi funcţionarea sistemelor informatice şi asistenţa tehnică necesară acestora; terminalele informatice pentru secţiile de votare din ţară şi străinătate în vederea asigurării funcţionării SIMPV, înregistrării video-audio a operaţiunilor efectuate de membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare pentru numărarea voturilor, fotografierii proceselor-verbale privind consemnarea rezultatelor votării şi transmiterea acestora în SICPV; servicii de telefonie specială şi de comunicaţii de voce şi date necesare birourilor electorale din ţară", se arată în comunicat.
Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal asigură verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot. SIMPV semnalează tentativele de vot ilegal, asigură unicitatea înscrierii în listele electorale şi agregă date statistice privind prezenţa alegătorilor la vot. Nu există nicio implicare a SIMPV în procesul de numărare a voturilor. Datele privind exprimarea votului de către alegători sunt obţinute prin numărarea efectivă şi centralizarea voturilor la nivelul secţiilor de votare, sunt consemnate în procese-verbale şi asumate prin consens şi semnături de preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi membrii acestora, precizează STS.
Aplicaţia informatică pentru verificarea dreptului de vot, din cadrul SIMPV, asigură preluarea datelor de identificare ale alegătorilor de către operatorii de calculator şi compararea acestora cu datele deja înregistrate în SIMPV, pe baza listelor furnizate de AEP.