Studenţii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) au realizat o instalaţie de producere a berii, informează Rompres. Potrivit rectorului universităţii, Liviu Mărghitaş, toate produsele fabricate de studenţi provin din materia primă produsă tot de ei, care este de o calitate superioară.
Mini-fabrica de producere a berii a fost înfiinţată în imobilul în care se află laboratoarele secţiei de tehnologia fabricării produselor alimentare şi are o capacitate de producţie de 2.000 de litri pe lună. Berea are culoarea caramel şi este slab filtrată, iar pentru că universitatea nu a primit încă autorizaţia pentru o staţie de îmbuteliere la sticle, pentru început va fi pusă în butoaie.
Berea se va prepara după o reţetă originală şi numai din ingrediente naturale, inclusiv cu hamei cultivat de studenţi la marginea cartierului Mănăştur.
Potrivit rectorului, berea se va numi probabil "Student" şi va fi comercializată în chioşcurile din incinta USAMV.
Rectorul spune că micuţa fabrică de bere a fost concepută în scopuri didactice, studenţii putînd învăţa cum se produce această băutură, la finalul studiilor devenind specialişti care se pot angaja la orice mare fabrică de profil din ţară. Profesorii cred că unii dintre viitorii absolvenţi vor fi chiar interesaţi să-şi deschidă propriile făbricuţe de bere, mai ales că este ştiut faptul că pe piaţa Uniunii Europene sunt la mare căutare produsele cu specific local şi care sunt naturale în procent de sută la sută.
Tot în cadrul univesităţii clujene, studenţii au mai înfiinţat mini-fabrici de mezeluri, o brutărie şi cîteva patiserii, precum şi o unitate de prelucrare a laptelui.