Mai mult de jumătate dintre persoanele fizice (60 la sută) care depun declaraţii anuale de venit au cunoştinţă despre faptul că pot redirecţiona 2% din impozitul pe venit către o organizaţie non-profit, relevă un studiu dat publicităţii, ieri, de către compania de cercetare GfK România, citat de Agerpres.
Din procentajul total de 60%, marea majoritate a contribuabililor provine din mediul urban cu educaţie superioară şi venituri mai mari, în timp ce puţin peste jumătate (56%) dintre aceştia au şi acţionat în această direcţie în 2009.
În topul beneficiarilor se află biserica sau fundaţiile bisericeşti, cu 29%, urmate la o distanţă apreciabilă de SMURD (10%), organizaţiile Salvaţi Copiii (9%), Copii în dificultate (6%) şi Crucea Roşie (aproape 6%).
Totodată, aproximativ 8% dintre persoane au redirecţionat cele două procente din impozitul pe venit către diverse şcoli sau fundaţii care sprijină educaţia sau cultura.
Studiul GfK Omnibus a fost realizat în luna martie 2010, pe un eşantion de 426 de persoane din mediul urban şi rural care câştigă venituri din salarii sau alte surse.
Rezultatele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 18 ani şi peste.