STUDIU AL COMISIEI EUROPENE PENTRU 2017:  România a înregistrat un deficit de încasare a TVA de 36%, primul loc în UE

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 septembrie 2019

România a înregistrat un deficit de încasare a TVA de 36%, primul loc în UE

În 2017, ţările UE au pierdut 137 miliarde euro prin neîncasarea unor venituri reprezentând taxă pe valoarea adăugată

România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel naţional, 36% din veniturile din TVA preconizate nefiind încasate în 2017, arată un studiu al Comisiei Europene publicat ieri.

Conform datelor prezentate în raport, în anul 2017, ţările din UE au pierdut 137 de miliarde de euro prin neîncasarea unor venituri reprezentând taxă pe valoarea adăugată (TVA).

Acest deficit important de încasare a TVA evidenţiază, din nou, necesitatea unei reforme cuprinzătoare a normelor UE în materie de TVA, astfel cum a fost propusă în 2017 de către Comisie, precum şi necesitatea unei cooperări sporite între statele membre pentru a combate fraudele în materie de TVA şi pentru a face ca normele să funcţioneze pentru întreprinderile şi comercianţii care respectă legislaţia.

În studiul citat se precizează că aşa-numitul "deficit de încasare a TVA" - sau diferenţa globală dintre veniturile din TVA preconizate şi suma efectiv colectată - a scăzut într-o anumită măsură în comparaţie cu anii precedenţi, însă continuă să fie foarte mare. Comisia Europeană mai transmite: "Acest deficit important de încasare a TVA evidenţiază din nou necesitatea unei reforme cuprinzătoare a normelor UE în materie de TVA, astfel cum a fost propusă în 2017 de către Comisie, precum şi necesitatea unei cooperări sporite între statele membre pentru a combate fraudele în materie de TVA şi pentru a face ca normele să funcţioneze pentru întreprinderile şi comercianţii care respectă legislaţia. Deficitul de încasare a TVA măsoară eficacitatea măsurilor de asigurare a respectării normelor în materie de TVA şi de asigurare a conformităţii în fiecare stat membru, deoarece oferă o estimare a pierderilor de venituri din cauza fraudelor şi a evaziunii fiscale, a evitării obligaţiilor fiscale, a falimentelor, a insolvenţelor financiare, precum şi a erorilor de calcul".

Totodată, Comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, Pierre Moscovici, a declarat: "Climatul economic favorabil şi unele dintre soluţiile de politică pe termen scurt puse în aplicare de UE au contribuit la reducerea deficitului de încasare a TVA în 2017. Cu toate acestea, pentru a realiza progrese mai semnificative, va fi necesar să se realizeze o reformă vastă a sistemului de TVA, pentru a-l face mai rezistent la fraude. Propunerile noastre de introducere a unui sistem de TVA definitiv şi favorabil întreprinderilor continuă să fie actuale. Statele membre nu îşi pot permite să rămână pasive în condiţiile în care se pierd miliarde de euro ca urmare a fraudelor din caruselul TVA şi a inconsecvenţelor din sistem".

Conform raportului, România (cu un procent de 36%) este urmată de Grecia (34%) şi Lituania (25%), iar cele mai mici deficite sunt în Suedia, Luxemburg şi Cipru, unde veniturile din TVA sunt deficitare în medie cu doar 1%.

În termeni absoluţi, cel mai mare deficit de încasare a TVA, de 33,5 de miliarde de euro, a fost înregistrat în Italia, mai arată acesta.

Studiul mai notează: "Performanţele individuale ale statelor membre variază încă în mod semnificativ. Deficitul de încasare a TVA a scăzut în 25 de state membre şi a crescut în trei. Malta (-7 puncte procentuale), Polonia (-6 puncte procentuale) şi Cipru (-4 puncte procentuale) au înregistrat performanţe puternice, cu scăderi semnificative ale pierderilor de venituri din TVA. Şapte state membre, şi anume Slovenia, Italia, Luxemburg, Slovacia, Portugalia, Cehia şi Franţa, au avut şi ele rezultate solide, reducând deficitul lor de încasare a TVA cu peste 2 puncte procentuale. Deficitul de încasare a TVA a crescut în mod considerabil în Grecia (2,6%) şi Letonia (1,9%) şi puţin în Germania (0,2%)".

În termeni nominali, deficitul de încasare a TVA a scăzut în 2017 cu 8 miliarde de euro până la 137,5 de miliarde de euro, o valoare similară cu scăderea din 2016 de 7,8 miliarde de euro, a mai transmis Comisia Europeană, adăugând că deficitul de încasare a TVA, în 2017, reprezintă 11,2 % din totalul veniturilor din TVA în UE, comparativ cu 12,2% pentru anul precedent, iar această tendinţă de scădere poate fi observată pentru al cincilea an consecutiv.

Estimările rapide indică faptul că deficitul de încasare a TVA va continua, probabil, să scadă şi se va situa sub valoarea de 130 de miliarde de euro şi sub 10% din totalul sumei reprezentând TVA de plătit în 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb