STUDIU China devine, din vânător de active, ţintă pentru companiile occidentale

G.U.
Internaţional / 25 septembrie 2020

China devine, din vânător de active, ţintă pentru companiile occidentale

Investiţiile străine în China au depăşit în primele cinci luni ale anului 2020 investiţiile chineze în străinătate, o consecinţă a barierelor ridicate de state pentru a se proteja, potrivit unui studiu al firmei de consultanţă Baker McKenzie publicat astăzi şi citat de AFP, informează HotNews.ro.

De teama că firme considerate strategice, în special în sectorul pharma, ar putea trece sub pavilion chinez, pe fondul recesiunii provocate de pandemia de Covid-19, o serie de state au înăspri regulile privind investiţiile străine directe.

Astfel, în mod special s-a procedat la reducerea pragurilor de achiziţii de participaţiuni de la care este nevoie de unda verde a autorităţilor.

Este cazul Australiei, care a redus acest prag la zero, dar şi Franţa (25%), Spania (10%) sau Germania, care vor fi în curând urmate de Marea Britanie. Statele Unite nu au recurs la această mişcare.

Drept rezultat, în primele cinci luni ale anului 2020, investiţiile chineze au scăzut cu 93% în Europa şi cu 89% în America de Nord, la 1,4 miliarde şi, respectiv, la 700 milioane dolari.

În schimb, achiziţiile externe în China au atins 9 miliarde de dolari între ianuarie şi mai, depăşind "pentru prima oară în zece ani" investiţiile chineze în străinătate.

"Astăzi, Asia constituie principala ţintă a apetitului chinez, cu investiţii de 4,3 miliarde de dolari" în acest interval, potrivit studiului citat.

Dacă "societăţile chineze care au ambiţii mondiale se confruntă astăzi cu un mediu" mai puţin prielnic, companiile europene şi americane şi-au multiplicat achiziţiile de active în ultimele 18 luni, arată studiul, care invocă trei factori.

În primul rând, "continuă pariul pe dezvoltarea clasei medii din China", aşa cum stă mărturie recenta achiziţie a grupului de distribuţie alimentară Be & Cheery de americanii de la Pepsi pentru 700 milioane de dolari.

Apoi, "companiile externe răscumpără părţi în propriile lor societăţi mixte, după ce China a redus pragul pentru participaţiuni externe": Volkswagen va prelua astfel controlul companiei mixte cu constructorul auto Anhui Jianghuai pentru 1,1 miliarde, la fel ca şi JP Morgan (1 miliard).

În fine, "societăţile chineze au devenit lideri în anumite sectoare", astfel încât, "pentru prima oară, este mai interesant pentru străini să cumpere tehnologii şi active industriale decât să plece de la zero".

Este cazul Volkswagen, care intenţionează să cumpere 26% din producătorul de baterii Guoxuan High-Tech pentru 1,2 miliarde dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb