STUDIU COFACE: "Companiile aflate în dificultate reprezintă circa 6% din totalul firmelor din Franţa"

D.I.
Internaţional #Insolvenţa / 3 aprilie 2018

"Companiile aflate în dificultate reprezintă circa 6% din totalul firmelor din Franţa"

Începutul anului a marcat o îmbunătăţire clară a indicatorilor cheie de insolvenţă a companiilor din Franţa, se arată într-un studiu realizat de Coface şi remis astăzi Redacţiei.

Potrivit documentului, a existat o scădere de 8,3% a numărului de insolvenţe, la 53.414 de cazuri pe parcursul unui an, în iIanuarie 2018, cel mai scăzut nivel din octombrie 2008. Astfel, costul acestor insolvenţe pentru economie înregistrează o scădere de 15,2% pentru datoria furnizorilor (3,2 miliarde de euro), graţie dinamismului celor mai mari companii şi o scădere de 15,4% a numărului de locuri de muncă afectate (156.673).

Conform studiului. creşterea mai puternică (2% în 2017) a fost în avantajul tuturor tipurilor de companii, tuturor regiunilor şi majorităţii sectoarelor.

Reprezentanţii Coface afirmă că deşi rata insolvenţei companiilor foarte mici care realizează o cifră de afaceri mai mică de 250.000 de euro a scăzut sub media naţională din Franţa (-5,2% vs -8,3%), cea a companiilor cu o cifră de afaceri de peste un milion de euro a scăzut cu 24,2%, în special ca urmare a redresării comerţului mondial.

Totodată, după patru ani consecutivi de creştere, situaţia din Ile-de-France (care concentrează peste 20% din insolvenţe) beneficiază în sfârşit de îmbunătăţirea generală.

Potrivit sursei citate, sectorul construcţiilor din Franţa (-13% într-un an) reprezintă 50% din scăderea numărului de insolvenţe ale companiilor ca urmare a unor rate ale dobânzii foarte mici şi a încrederii consumatorilor la cel mai ridicat nivel de la începutul crizei. Acest lucru este valabil şi pentru sectoarele susţinute de consumul dinamic al consumatorilor, cum ar fi îmbrăcăminte (-13%), servicii personale (-6,4%, scădere susţinută de catering) şi auto (-5,4%).

În sectorul agroalimentar, situaţia este mixtă (scădere de doar -0,9%) din cauza recoltelor de cereale slabe din 2016, ceea ce a dus la un val de insolvenţe ale companiilor în rândul cultivatorilor de cereale, brutarilor şi patiserilor.

Bruno de Moura Fernandes, economist în Coface, a declarat: "Coface se aşteaptă la o scădere mai puţin semnificativă a insolvenţelor companiilor în 2018: -3,6%, după -7,3% pe parcursul întregului an 2017. Acest ritm mai puţin susţinut este parţial datorat posibilei încetiniri a activităţii din Franţa în a doua jumătate a anului din cauza unor constrângeri legate de recrutare şi de aprovizionare, primele semne ale unei încetiniri fiind deja vizibile în sectorul construcţiilor".

Studiul Coface mai arată că deşi numărul insolvenţelor companiilor di Franţa rămâne mai ridicat decât înainte de criză, rata acestora este mai mică (1,14% în 2016 faţă de 1,35% în 2007), datorită existenţei mai multor companii. Este comparabil cu cel înregistrat în Germania (1,2%) în timp ce în Italia şi Spania procedurile foarte lungi şi costisitoare care împing companiile să recurgă la alte alternative (lichidare voluntară, finanţare ipotecară) au dus la o subevaluare a ratei insolvenţei la 0,3% şi respectiv 0,1%.

Cu toate acestea, situaţia companiilor franceze este mai contrastantă decât sugerează scăderea numărului de insolvenţe. Dacă sunt incluse companiile neprofitabile şi companiile "zombie" (4,6% din numărul total, potrivit estimărilor Coface), procentul companiilor în dificultate este de 5,7% din numărul total al companiilor (la sfârşitul lui 2016). De la sfârşitul crizei, numărul companiilor "zombie", ţinute în viaţă artificial prin finanţare cu costuri reduse în contextul unei politici monetare expansioniste, nu a scăzut în Franţa în timp ce în Spania, care a fost foarte mult afectată de criză, a început să scadă în 2013.

În acest sens, Bruno de Moura Fernandes a precizat: "De la sfârşitul crizei, există mai puţine companii solvabile în Franţa, dar la fel de multe companii «zombie», ceea ce este în concordanţă cu creşterea relativ slabă înregistrată până în 2016. Această creştere a companiilor «zombie», care ar putea să intre în faliment în orice moment, este în detrimentul economiei, pentru că împiedică procesul distrugerii creative şi reduce productivitatea unei ţări".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb