STUDIU COFACE:  În 2018, românii au alocat lunar cu peste 10% mai mulţi bani pentru achiziţia de medicamente

A.I.G.
Comunicate de presă / 14 ianuarie 2020

În 2018, românii au alocat lunar cu peste 10% mai mulţi bani pentru achiziţia de medicamente

Studiul realizat de Coface România privind sectorul de "Comerţ cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate" (CAEN 4773) indică o evoluţie pozitivă a veniturilor în 2018 acestea crescând cu aproximativ 15% faţă de 2017, potrivit unui comunicat remis Redacţiei noastre.

Companiile care activează în acest sector au înregistrat o lichiditate curentă de 1,05 pe parcursul anului 2018, capitalul de lucru având un nivel redus, fiind relativ expus unor şocuri negative şi volatilităţii (scăderea veniturilor sau neîncasarea creanţelor). Durata medie de colectare a creanţelor a crescut de la 75 de zile, nivelul înregistrat în 2014, la 92 zile în 2018, în timp ce media înregistrată la nivel naţional în aceeaşi perioadă analizată a scăzut de la 104 de zile la 90 zile.

Potrivit comunicatului citat, Nicoleta Marin, Senior Financial Analyst, Coface România, a declarat: "Sectorul analizat a performat în 2018 din perspectiva evoluţiei veniturilor şi are potenţial pentru creşterea acestora în continuare, ca urmare a investiţiilor efectuate şi a interesului consumatorilor pentru produsele comercializate (atât medicamente, cât şi produse dermato - cosmetice, în special în mediul urban). În schimb, există provocări la nivel de structură a finanţării activităţii (capital de lucru foarte mic, care poate cauza blocaje în derularea operaţiunilor curente) şi la nivel de recuperare de creanţe din cauza deteriorării comportamentului de plată al CAS, durata medie a colectării creanţelor fiind peste media naţională în 2018. De asemenea, se observă fluctuaţii în numărul specialiştilor (farmacişti), care a scăzut în 2018 cu 1,2%, aceasta tendinţă fiind determinată cu precădere de evoluţia din Regiunea Bucureşti - Ilfov, care a înregistrat o scădere de 15%, toate celelalte regiuni având creşteri în linie cu evoluţia numărului de farmacii (mai puţin Regiunea Vest -0,6%). O dovadă suplimentară că piaţa farmaciştilor nu reprezintă o excepţie de la tensionarea pieţei forţei de muncă în general".

Potrivit INSSE, valoarea importurilor de produse farmaceutice este de aproape 4 ori mai mare decât cea a exporturilor. Ambele au fost în uşoară creştere în ultimii 2 ani, principalul partener atât pentru exporturi, cât şi pentru importuri fiind Uniunea Europeană cu 73% din valoarea exporturilor. De asemenea, media lunară alocată în 2018 pentru sănătate în cheltuieli totale per gospodărie, respectiv valoarea cheltuielilor cu medicamente a fost mai mare în mediul urban (80 RON) decât în cel rural (63 RON), în creştere cu 12%, respectiv 13% faţă de 2017. Tendinţa poate fi explicată prin diferenţa de mărime a veniturilor în cele două medii, precum şi prin accesul mai uşor în mediul urban la unităţile farmaceutice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb