STUDIU EULER HERMES Insolvenţele la nivel mondial sunt preconizate să scadă, dar nu la nivelul de dinainte de criză

E.D.
Companii #Insolvenţa / 18 iunie 2014

Insolvenţele globale sunt estimate să scadă cu 8% în 2014, dar rămân în continuare cu 13% peste nivelul anterior crizei, conform celei mai recente perspective economice globale realizată de Euler Hermes.

Condiţiile macroeconomice şi financiare pentru 2014-2015 susţin pentru al cincilea an consecutiv scăderea numărului de insolvenţe la nivel mondial. Creşterea în economiile avansate ar trebui să se restabilească (creşterea PIB este aşteptată la 2% în 2014), iar economiile emergente (creşterea PIB de 4,3%), vor continua să îşi dovedească rezistenţa după frenezia relaxării cantitative (QE), potrivit datelor transmise de Euler Hermes.

"În general, 2014 arată promiţător, dar această veste bună nu înseamnă neapărat că societăţile sunt pe deplin înapoi la jocul lor de A", a declarat Wilfried Verstraete, preşedintele consiliului de administraţie al Euler Hermes. "În timp ce profiturile operaţionale se îmbunătăţesc, cifra de afaceri rămâne plată pentru multe companii, arătând spre o concurenţă acerbă şi continuarea turbulenţelor. În plus, chiar şi cu mai puţine insolvenţe, riscul de neplată rămâne foarte real, într-o lume cu o creştere rapidă."

Studiul Euler Hermes din 42 de ţări indică faptul că nu este de aşteptat ca volumul global al insolvenţelor să revină la nivelul anterior crizei până în 2015. O perspectivă de scădere pentru 2015 va fi limitată (-3%), mai ales în Europa.

Analizele de ţară, industrii şi companii, dezvoltate de Euler Hermes, subliniază cît de inegal îşi revine industria, subliniind patru buzunare mari de risc.

În unele ţări - Austria, Canada, Germania, Japonia şi alte ţări din Asia de Sud-Est, Elveţia, Marea Britanie şi SUA - insolvenţele s-au întors deja la niveluri scăzute. Aceste ţări vor experimenta o scădere mai limitată în 2015, sau chiar un potenţial de creştere, în funcţie de schimbarea condiţiilor de afaceri. În plus de schimbările rapide din mediului de afaceri, profile de riscuri sectoriale eterogene ar putea contribui la un numar total al insolvenţelor mai mare decît cel aşteptat.

Ţările europene ale căror sectoare private au suferit cel mai mult de pe urma pachetelor de austeritate (de ex. Portugalia şi Spania), vor începe să vadă îmbunătăţiri apreciabile, ca urmare a ajustărilor efectuate în anii precedenţi. Revenirea competitivităţii şi încrederii investitorilor va începe să dea roade, cu cîştigurile potenţiale ale comerţului în interiorul şi în afara Europei ce determină puterea tendinţei pozitive. Cu toate acestea, un număr semnificativ de industrii din aceste economii se confruntă cu cazuri de insolvenţă, inclusiv companii slăbite de o perioadă prelungită de scădere a cererii interne (Europa de Sud) sau o sensibilitate mai mare a ciclului de afaceri (Europa de Nord).

Pieţe emergente cum ar fi Brazilia, China, Rusia şi Turcia se vor confrunta cu instabilitate şi turbulenţe externe, odată cu o creştere mai lentă cauzată de schimbarea modelelor de afaceri. Acest lucru va continua să afecteze în mod semnificativ profitabilitatea şi solvabilitatea companiilor, împiedicînd dezvoltarea solidă a lanţurilor de aprovizionare. Ca urmare, tendinţa acestor economii de a recupera, în termeni de cifre ale ale PIB-ul nominal, va creşte numărul de companii falimentare.

În unele ţări din Europa de Vest - inclusiv Belgia, Finlanda, Franţa, Grecia, Italia şi Luxemburg - falimentele companiilor rămîn la niveluri ridicate. Ţările din Europa Centrală şi de Est se confruntă cu provocări similare cauzate de un efect de domino: insolvenţele vor scădea cu doar cu 2% în 2014. Măsurile ciclice direcţionate şi eficiente, adiţionale reformelor structurale planificate, sunt necesare pentru a stimula revenirea.

"Ne aşteptăm în continuare la declinuri ale insolvenţelor în 2014 şi 2015, dar nu se întrevede încă niciun semn de revenire la nivelurile pre-criză", a declarat Ludovic Subran, economistul-şef al Euler Hermes. "În spatele tendinţei de scădere a insolvenţelor, provocarea este de a distinge care ţări vor avea de fapt o reducere drastică a riscului de neplată. Alţii vor continua să sufere de pe urma "firmelor zombie", care generează bani, dar nu sunt în măsură să atragă suficiente afaceri pentru a rambursa datoriile - care pot afecta furnizorii."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb