România se situează pe locul al patrulea la nivel european în privinţa intenţiilor de investiţie în anul următor, după Portugalia, Marea Britanie şi Lituania, fie că este vorba de înfiinţarea de noi afaceri sau de extinderea celor existente, spune Bogdan Ion, Country Managing Partner EY Romania & Moldova, Chief Operating Officer - Central, Eastern and Southeastern Europe & Central Asia.
Domnia sa a declarat ieri, cu ocazia lansării celei de-a treia ediţii a studiului EY Attractiveness Survey Romania: "Studiul nostru a fost realizat în perioada aprilie - iunie 2022, deci încorporează în contextul percepţiei investitorilor efectele războiului din Ucraina. Analiza include atât investitori activi în România, cât şi potenţiali investitori, şi se concentrează asupra anului calendaristic 2021. Chiar şi în această situaţie, studiul are rezultate pozitive în ceea ce priveşte România, unde câteodată percepţia noastră locală este mult mai critică. Concluziile studiului arată că, în primul rând, la nivel european, România se situează pe locul al patrulea din perspectiva intenţiilor de investiţie în anul următor, după Portugalia, Marea Britanie şi Lituania, fie că este vorba de înfiinţarea de noi afaceri sau de extinderea unor afaceri existente. Suntem pe locul al doilea în Europa Centrală şi de Est, după Polonia, din această perspectivă".
Reprezentantul EY a menţionat că majoritatea celor care iau în considerare oportunitatea să investească în România au în vedere, în mod special, sectorul lanţurilor de aprovizionare şi pe cel logistic.
Bogdan Ion a precizat: "România se află pe locul întâi în Europa, conform studiului nostru, din perspectiva intenţiilor de investiţie, dacă vorbim despre lanţurile de aprovizionare şi logistică.
Regionalizarea şi localizarea fluxurilor de aprovizionare este confirmată de investitorii intervievaţi în studiul nostru. Printre alte domenii importante preferate de investitori se află crearea de centre de suport pentru business-uri".
• EY: Investitorii recomandă susţinerea IMM-urilor
Conform analizei EY, 33% dintre investitorii chestionaţi consideră că atractivitatea României va creşte în anii următori, ceea ce arată că este necesară creşterea competitivităţii economiei locale. În acest sens, investitorii recomandă trei direcţii principale, potrivit sursei citate: susţinerea IMM-urilor; realizarea de politici publice legate de mediu şi încurajarea atitudinilor responsabile legate de mediu; susţinerea inovaţiei şi a afacerilor bazate pe tehnologii înalte.
Conform investitorilor, sectoarele viitorului în România sunt: tehnologia informaţională, media şi telecomunicaţii; industria bunurilor de consum şi agricultura, industria auto - cu ramurile conexe, percepţie aproape neschimbată faţă de 2021.
• EY: "56% dintre companiile străine intenţionează să înfiinţeze sau să îşi extindă operaţiunile din România"
România a rămas o destinaţie preferată pentru investitori în Europa de Est, după doi ani de pandemie şi având în vedere situaţia din Ucraina, conform studiului EY, care adaugă că, în 2022, 56% dintre companiile străine intenţionează să înfiinţeze sau să îşi extindă operaţiunile din ţara noastră.
"Cu toate acestea, România ar trebui să îşi concentreze atenţia asupra perspectivelor pe termen lung, în următorii trei ani, având în vedere prognozele, care arată că atractivitatea va scădea de la 41% în 2021 la 34% în 2022", atrag atenţia autorii analizei.
• Premierul Nicolae Ciucă: "Guvernul României sprijină orice investitor care contribuie la creşterea economiei"
Guvernul României sprijină orice investitor care contribuie, cu prezenţa sa, la creşterea economiei şi la bunăstarea cetăţenilor, conform unui mesaj video transmis ieri de premierul Nicolae Ciucă, la evenimentul de lansare a studiului EY.
Domnia sa a menţionat: "În calitate de premier liberal am acordat prioritate implementării pachetului Sprijin pentru România, tocmai pentru a oferi instrumente de suport guvernamental atât pentru IMM-urile existente, cât şi pentru marii investitori care valorifică potenţialul ţării noastre. Din cele 17,3 miliarde de lei pe care le are la dispoziţie, pachetul alocă 60% măsurilor economice şi de sprijin al investiţiilor. (...) Ţara noastră oferă una dintre cele mai bune platforme de dezvoltare. (...) Studiile confirmă că atractivitatea României va creşte în următorii trei ani, mai ales având în vedere potenţiala relocare în ţara noastră a unor firme multinaţionale din Rusia şi, temporar, din Ucraina".
Premierul a mai declarat că viitoarea Agenţie pentru Investiţii Străine va îmbunătăţi atractivitatea ţării noastre, iar în curând va prezenta public strategia care va sta la baza acestei instituţii.
"Planul nostru vizează atragerea de investiţii care să valorifice potenţialul tuturor regiunilor ţării. Astfel, asigurăm recuperarea decalajelor de dezvoltare", a afirmat Nicolae Ciucă, adăugând că grupul de lucru în acest sens gestionează peste 70 de intenţii de investiţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2022, 08:12)
„Lanturi de aprovizionare si logistica”,vor fi dezvltate ,deci nimic de a se produce.Sa fie aduse alimente si alte marfuri din afara si vandute la noi.Halal dezvoltare.Curat murdar.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2022, 16:34)
Ne spune cumva domnul din imagine big bossul de la EY cum de in 2020 EY pe cand era auditorul la BRD Pensii nu a vazut absolut nimic si frauda de acolo dateaza de 3 ani? In 2020 auditor EY, in 2021 Deloitte. Cum de acesti mari grei ai auditului nu vad nimic cand apare o frauda de asa proportii la un administrator de pensii cu nume mare in piata din Romania? Baieti vigilenti.....Nenea din imagine iese cu vrajeala de marketing pt ca se simte cu musca pe caciula, sau il doare fix in fundul lui de mare boss? Nu de alta dar de ce mai avem nevoie de opiniile lor cand de fapt baietii astia nu prea vad nimic???? (sau se fac ca nu vad nimic)
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2022, 19:57)
Se lauda romanii, ca de obicei!