STUDIU IDC Vânzările de notebook din România au explodat în trimestrul 4 din 2007

C.P
Ziarul BURSA #Companii #IT / 27 februarie 2008

Piaţa PC din România a cres-cut puternic în trimestrul 4 din 2007, atât ca număr de unităţi, cât şi ca valoare. Conform celor mai recente date IDC, numărul de unităţi livrate a crescut cu 70% iar valoarea pieţei aproape s-a dublat comparativ cu aceeaşi perioadă din 2006. Cea mai rapidă creştere a înregistrat-o piaţa de notebook, unde numărul de unităţi a urcat cu 160% faţă de trimestrul 4 din 2006 şi cu 133% faţă de trimestrul 3 din 2007. Astfel, numărul de notebook-uri livrate a atins 40% din valoarea totală a pieţei PC din trimestrul 4 din 2007.

"Întreaga piaţă PC a crescut cu valori record în ultimul trimestru al lui 2007, însă segmentul notebook a evoluat dincolo de orice aşteptări, înregistrând o creştere explozivă în trimestrul 4 din 2007," a spus Călin Mirea, Research Analyst, IDC România. "Deşi pe parcursul primelor 9 luni ale anului, vânzările de notebook s-au încadrat rezonabil în limitele estimate, vânzările din trimes-trul 4 din 2007 aproape au egalat suma unităţilor livrate în primele trei trimestre", mai spune domnul Mirea.

Rate foarte mari de creştere au înregistrat şi vânzările desktop, influenţate de o serie de proiecte din sectorul privat şi din sectorul public care s-au concretizat în ultimul trimes-tru al anului trecut. Proiectele finalizate, asociate cu o cerere mare din segmentele home user şi IMM au rezultat într-o creştere a pieţei peste aşteptări şi în cazul pieţei desktop. Numărul de unităţi livrate s-a majorat cu 39,1%, iar valoarea cu 66,2%. În continuare, desk-top-urile rămân cele mai vândute, cu o cotă de 60,7% din piaţa totală.

"Una din tendinţele importante pe care trebuie să le urmărim pe termen scurt este raportul între vânzările desk-top şi notebook," spune Mirea. "Pe măsură ce notebook-urile entry-level se apropie rapid de preţul unui sistem desktop cu monitor, este clar că vom vedea tot mai mulţi cumpărători care optează pentru mobi-litate."

După numărul de unităţi livrate în trimestrul 4 din 2007, primii trei vendori clasaţi au fost Flamingo Computers, Dell şi HP, având o cotă cumulată de aproximativ 33% din totalul pieţei.

"Rezultatele din trimestrul 4 din 2007 sunt veşti excelente pentru întreaga comunitate de vendori PC din România şi reprezintă o încheiere pozitivă pentru un an cu vânzări record," a spus Călin Mirea. "Rămâne de văzut dacă acest ritm de creştere este sustenabil, însă, în orice caz, piaţa din România rămâne una cu potenţial considerabil".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb