STUDIU KPMG: Piaţa de ţigarete ilicite continuă să crească în UE

S.B.
Miscellanea / 23 iunie 2022

Piaţa de ţigarete ilicite continuă să crească în UE

Philip Morris International Inc. (PMI) (NYSE: PM) solicită autorităţilor europene de reglementare şi factorilor de decizie politică să ia în considerare milioanele de fumători adulţi care apelează la piaţa ilicită în loc să treacă la alternative mai bune.

Studiul anual realizat de KPMG în 2021 privind consumul ilicit de ţigări, comandat de PMI, relevă faptul că, în general, consumul ilicit de ţigări a crescut anul trecut cu aproximativ 3,9% - sau 1,3 miliarde de ţigări. În toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) s-a înregistrat un consum de 35,5 miliarde de ţigări. Studiul estimează că, în aceeaşi perioadă, consumul total de ţigări a scăzut la nivel european.

Conform raportului, creşterea consumului ilicit în UE a fost determinată în mare măsură de o creştere estimată de 33% a consumului de ţigări contrafăcute în Franţa, care s-a ridicat la 8 miliarde de ţigări anul trecut. Franţa rămâne cea mai mare piaţă pentru ţigările ilicite din Uniunea Europeană, cu un total de 15,1 miliarde de ţigări ilicite consumate în 2021. Acest volum reprezintă 29% din consumul total de ţigări din Franţa, ceea ce înseamnă o creştere semnificativă de la 13% în 2017.

"Concluziile raportului KPMG ar trebui să fie un real semnal de alarmă. Este îngrijorător faptul că în ţările care menţin accize ridicate la ţigări, cum ar fi Franţa, în loc să se înregistreze o scădere a prevalenţei fumatului, se constată o creştere a consumului de ţigări contrafăcute. În fapt, în Franţa, în ultimii cinci ani, în timp ce preţul mediu al unui pachet de ţigări legale a crescut cu mai mult de jumătate, numărul de fumători adulţi a scăzut doar marginal", a declarat Gregoire Verdeaux, Senior Vice President, External Affairs, PMI. "Dar există şi speranţă. Alte ţări din UE au adoptat politici diferenţiate privind alternativele la ţigări, care sprijină scăderea continuă a consumului de ţigări, reducând în acelaşi timp comerţul ilicit, şi care dau deja rezultate încurajatoare. Comisia Europeană de la Bruxelles ar trebui să construiască pe astfel de exemple, fundaţia pentru viitor."

Raportul anual al KPMG se concentrează asupra consumului şi fluxurilor de ţigări ilicite în 30 de ţări europene - cele 27 de state membre ale UE, precum şi în Regatul Unit al Marii Britanii, Norvegia şi Elveţia - şi indică faptul că, dacă aceste ţigări ar fi fost cumpărate în mod legal, guvernele din UE ar fi colectat taxe suplimentare în valoare de 10,4 miliarde de euro.

"Pierderile de venituri fiscale vor limita capacitatea guvernelor de a investi în domenii precum siguranţa publică, serviciile publice sau infrastructura, într-un moment în care populaţia din întreaga Europă se confruntă cu preţuri mai mari la multe bunuri de bază. Riscul ca un număr mai mare de fumători adulţi - în special cei din rândul populaţiei cu venituri scăzute - să se orienteze către comerţul ilicit este acum semnificativ. Acest lucru creează o nevoie şi mai urgentă de a ne asigura că alternativele fără fum sunt disponibile şi accesibile pentru toţi, pentru a le permite să facă o alegere mai bună în loc să cumpere de pe piaţa neagră", a adăugat Verdeaux.

Raportul KPMG arată, de asemenea, că aproximativ jumătate - 16 din 27 - dintre statele membre au înregistrat o scădere sau o stabilitate a consumului de ţigări ilicite în 2021. Dintre aceste ţări, Polonia a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi ale volumelor ilicite, cu o reducere de 3,7% a ponderii consumului de ţigări ilicite. Printre statele cu nivel redus al consumului de ţigări de contrabandă, se află şi România, cu un minim istoric, de 7,9% consum ilicit de ţigări, care reprezintă un total de 26,6 miliarde ţigarete consumate.

"Scăderea consumului de ţigări ilicite în ţări precum Polonia şi România este remarcabilă şi ne oferă motive de optimism. Aceasta demonstrează impactul aplicării eficiente a legii împotriva infractorilor care profită de pe urma comerţului ilicit pe o piaţă în care sunt disponibile alternative mai bune la fumat şi mai accesibile pentru fumătorii adulţi. Acestea sunt rezultate pe care şi alte ţări ar trebui să aspire să le obţină", a declarat Alvise Giustiniani, Vice President, Illicit Trade Prevention. "Niciodată nu a fost mai important să oferim, în special celor mai vulnerabili din societate, acces la informaţii, precum şi să dezvoltăm şi să punem în aplicare politici inovatoare care să includă cu adevărat pe toată lumea şi să faciliteze accesul la alternative mai bune.", a continuat acesta.

"Autorităţile din România au făcut progrese semnificative în combaterea contrabandei şi a comerţului ilicit cu ţigarete în România, iar nivelul de 7,9% este unul record, cel mai scăzut atins în ultimii 5 ani. Prin urmare, facem apel la toţi actorii implicaţi să continue să colaboreze în mod constructiv şi să aloce resursele necesare pentru a combate cu fermitate comerţul ilicit în toate formele sale, aşa cum este prevăzut şi în obiectivele asumate de Guvernul României." - Daniel Cuevas, Managing Director Philip Morris România

Consumul de ţigări contrafăcute a fost principalul motor al comerţului ilicit în UE; consumul de ţigări contrafăcute a ajuns la un total estimat de 12,3 miliarde - acesta reprezintă 34,6% din consumul ilicit total. Studiul indică faptul că, din cauza restricţiilor de călătorie şi de trecere a frontierei ca urmare a pandemiei de COVID-19, grupurile de criminalitate organizată s-au orientat către fabricarea de ţigări contrafăcute direct în interiorul graniţelor UE. Interviurile realizate de KPMG cu şapte agenţii de aplicare a legii au arătat că fabricile ilegale se mută din ce în ce mai mult spre vestul Europei pentru a se apropia de pieţele finale cu preţuri mai mari, cum ar fi Franţa şi Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.

Creşterea continuă a pieţei negre, unde sunt disponibile cu uşurinţă ţigări contrafăcute şi nereglementate, subminează serios eforturile legitime de reducere şi, în cele din urmă, de eliminare a fumatului.

"Consumatorii trebuie să fie stimulaţi pentru a nu fi nevoiţi să apeleze la ţigări ilicite. Acest lucru înseamnă să ne concentrăm pe educaţie şi conştientizare şi să asigurăm disponibilitatea unor alternative mai bune dovedite ştiintific, cum ar fi produsele fără fum", a adăugat Verdeaux. "Asigurarea accesibilităţii acestor produse ca o opţiune mai bună pentru milioanele de fumători adulţi din Europa care nu renunţă la fumat ar trebui să fie prioritatea noastră comună."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb