STUDIU: LA NIVEL REGIONAL, Suntem lideri la limitarea deducerii cheltuielilor cu carburanţii şi asigurările private

V.B.
Macroeconomie / 17 septembrie 2014

Ţara noastră se numără, la nivel regional, printre statele care limitează cel mai mult deducerea anumitor cheltuieli, precum cele cu carburanţii, sponsorizările sau asigurările private pentru angajaţi, în timp ce Ungaria, Cehia şi Slovacia acordă deduceri mai mari sau chiar în totalitate pentru aceste tipuri de cheltuieli, conform unui studiu al Accace trimis astăzi redacţiei.

Cea mai mare diferenţă între România şi celelalte state din regiune se înregistrează în ceea ce priveşte asigurările private pentru angajaţi. În ţara noastră, asigurările de sănătate sunt deductibile în limita a 250 euro/angajat anual, iar asigurările pentru pensie pot fi deductibile în limita a 400 euro/angajat/an. Prin comparaţie, aceste cheltuieli sunt total deductibile în Polonia, Ungaria şi Cehia, dacă acest lucru este specificat în contractul de muncă al angajatului sau în Regulamentul Intern al companiei, în timp ce în Ucraina cheltuielile pentru asigurările private pentru angajaţi sunt complet nedeductibile.

La rândul lor, cheltuielile de sponsorizare, mecenat şi burse private nu sunt deductibile în majoritatea statelor din regiune, cu excepţia Ungariei, unde sunt parţial deductibile, şi a României, unde companiile pot asigura sponsorizări în limita a 0,3% din valoarea cifrei de afaceri. În ambele cazuri, pentru a fi considerate deductibile, cheltuielile trebuie să se califice ca donaţie sau să deservească interesele de business ale contribuabilului. În acelaşi timp, cheltuielile referitoare la bursele private sunt deductibile dacă sunt realizate în folosul unui angajat al companiei plătitoare şi bursa are o legatură cu munca pe care acesta o prestează în folosul companiei unde este angajat, se mai arată în comunicat.

Adrian Soltan, Accounting Manager Accace în România, a declarat: "Eliminarea unor astfel de limitări de deduceri, pe lângă simplificarea înregistrărilor contabile pe care companiile sunt obligate să le efectueze, ar avea ca efect şi încurajarea angajatorilor să acorde asigurări de o valoare mare, ceea ce ar angrena mai departe dezvoltarea industriei de asigurări private în România. Aceeaşi situaţie s-ar remarca şi în cazul acordării de sponsorizări sau burse private".

Altă diferenţă se referă la cheltuielile cu autovehiculele sub 3,5 tone şi cu maximum 9 locuri pentru pasageri utilizate de companii, care la noi sunt deductibile în proporţie de 50%, în timp ce companiile din Ungaria beneficiază de deduceri totale. În cazul Poloniei şi Slovaciei, cheltuielile legate de întreţinerea maşinii, precum şi cheltuielile cu carburanţii, sunt deductibile integral în măsura în care autovehiculul este utilizat în folosul firmei.

În Cehia, sunt considerate deductibile toate cheltuielile referitoare la autovehicule, cu excepţia celor cu carburanţii, dacă angajatul utilizează în mod gratuit autovehiculul respectiv şi pentru uz personal, în acest caz 1% din preţul maşinii fiind considerat parte din venitul angajatului în fiecare lună de utilizare.

"Faptul că firmele private din România pot deduce doar 50% din costul cu combustibilul poate afecta modul în care acestea îşi desfăşoară activitatea şi chiar nivelul de competitivitate pe plan regional, în contextul unei economii tot mai globalizate", a adăugat Adrian Soltan.

Oficialul a adăugat că ţara noastră este unul dintre statele din regiune cu un sistem amplu de taxe, impozite directe şi indirecte, precum şi norme de aplicare a acestora, însă chiar dacă toate aceste reglementări au menirea să eficientizeze modul în care companiile ţin evidenţa contabilă, de cele mai multe ori gradul ridicat de complexitate al categoriilor de cheltuieli îngreunează acest proces.

Accace oferă servicii de externalizare şi consultanţă la nivel mondial, atât prin intermediul birourilor din România, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Ucraina şi Marea Britanie, cât şi în alte 12 ţări prin partenerii săi stabili, respectiv în: Austria, Brazilia, Bulgaria, Croaţia, China, India, Luxemburg, Olanda, Rusia, Serbia, Slovenia şi SUA.

Cu o cifră de afaceri anuală la nivel de grup de peste 9 milioane euro, Accace a reuşit să atragă de-a lungul timpului clienţi de renume din domeniul imobiliar, precum CBRE sau GE Capital Real Estate, din domeniul financiar, ca Allianz şi ING, producători mondiali, cum ar fi Pirelli, Goodyear, Yamaha, Scania, ASUS, Sharp, Olympus şi Orsay, dar şi companii din domeniul serviciilor, precum Grafton Recruitment sau Falck Fire Services.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb