STUDIU LUNO: 1 din 10 români deţine criptomonede şi 1 din 3 vrea să cumpere

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 septembrie 2018

Un număr copleşitor de români sunt familiarizaţi cu termenul de criptomonede, unul din 10 români deţinând criptomonede, în timp ce 33% dintre ei vor să cumpere, conform unui studiu realizat de Luno, platforma globală care permite tranzacţionarea de criptomonede.

Datele analizate arată că 97% din totalul respondenţilor români au spus că sunt fie familiarizaţi (58%), fie au auzit (39%) despre conceptul de criptomonede, în timp ce 9% din total, reprezentând unul din zece români, deţin o monedă digitală.

Mai mult decât atât, două treimi dintre respondenţii familiarizaţi cu criptomonedele, dar care nu deţin în prezent una, respectiv 33% din totalul respondenţilor, au declarat că sunt interesaţi să cumpere criptomonede în viitor.

Rugaţi să precizeze monedele digitale pe care le deţin, 72% dintre respondenţi au menţionat Bitcoin şi / sau Ethereum (29%) şi Ripple (14%), potrivit studiului.

Magdalena Go³êbiewska, Country Manager al companiei Luno, iniţiatorul cercetării, a precizat: "Rezultatele cercetării demonstrează încă o dată că românii au un grad ridicat de alfabetizare digitală şi un entuziasm nelimitat faţă de noile tehnologii şi inovaţii. Preferinţa pentru Bitcoin este evidentă în cazul românilor, devenind sinonim pentru monedele digitale, cu o pondere de aproape două treimi din piaţă".

Proprietarii de criptomonede spun că sunt o investiţie (68%) sau un instrument de plată online (23%). Un număr mai mic de respondenţi folosesc criptomonedele pentru a transfera bani familiei sau prietenilor (7%), mai arată datele analizate.

În plus, 63% dintre respondenţi admit că le-ar plăcea să plătească cu monede digitale în magazine, dacă ar fi disponibilă o astfel de opţiune.

Criptomonedele sunt considerate investiţii profitabile şi relativ sigure, conform studiului, dar persistă percepţia riscurilor şi lipsa încrederii.

Jumătate dintre români, care ştiu ce sunt criptomonedele, le consideră o investiţie profitabilă, în timp ce un sfert dintre ei admit că sunt dificil de folosit, mai arată studiul.

Analiza subliniază: "Securitatea crip­tomonedelor reprezintă un aspect important pentru români. 31% dintre respondenţi consideră că monedele digitale reprezintă o investiţie sigură, 27% au ales alte variante de răspuns, în timp ce 43% au îndoieli cu privire la ce să răspundă".

Legat de încredere, potrivit respondenţilor, ar trebui abordate următoarele aspecte: reducerea riscului de pierdere a banilor prin prevenirea atacurilor hackerilor (45%), existenţa unui furnizor de încredere (35%), o volatilitate scăzută a valorii criptomonedelor (34%) şi o poziţie clară a guvernului şi a instituţiilor financiare privind legalitatea acestora (21%).

În plus, lipsa informării este un alt factor care îi împiedică pe români să cumpere criptomonede. 38% dintre cei care ştiu ce sunt acestea spun că ştiu suficient pentru a le comercializa în siguranţă, 21% au optat pentru alte variante de răspuns, în timp ce 40% nu sunt siguri de răspuns, după cum reiese din studiul citat.

Respondenţii se educă de obicei cu privire valutele digitale în social media (56%), în presa şi portalurile specializate (38%). Familia şi prietenii sunt, de asemenea, o sursă populară de informaţii despre acest subiect (34%), în timp ce 23% au menţionat campaniile sociale.

Reprezentantul Luno a mai precizat: "Educaţia este fundamentul oricărei iniţiative de succes şi criptomonedele nu fac excepţie. De aceea, încurajăm toate părţile interesate, mass-media, organizaţiile non-profit, autorităţile de reglementare să contribuie la educarea şi diseminarea informaţiilor corecte, astfel încât cineva să poată face o alegere în cunoştinţă de cauză atunci când investeşte în aceste noi instrumente de plată digitală".

Luno este o platformă ce oferă monede digitale (Bitcoin şi Ethereum) şi care le permite tuturor utilizatorilor să le tranzacţioneze. Compania operează în peste 40 de ţări şi are birouri în Londra, Singapore şi Cape Town. Acesta are o echipă formată din peste 200 de profesionişti cu experienţă în tehnologie şi finanţe. Printre acţionarii săi principali se află Naspers, un magnat global în domeniul IT şi e-commerce, proprietar al unor platforme binecunoscute, precum PayU, Kreditech şi Showmax. În 2018, Luno a fost recunoscută ca fiind compania de tehnologie din Marea Britanie care a înregistrat cea mai rapidă creştere, în cadrul concursului Tech5, organizat de Adyen şi TWN.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Bullshit.

    pleaca d-acilea cu 1 din 10 si 1 din 3. 4 din 10 e penzionari, 3 e minori, ramin 3 din care 1 e posesor iar ceilalti 2 isi doresc sa fie? crypto cum?

    ce sinistru suna in limba romana, criptomoneda...cripte, monede

    ce ne facusi magdaleno?ne faci studii anapoda?eu cred ca 4 din 3 romani vor cripte si monede

    Redactia bursa.ro a considerat oportuna publicarea acestei mizerii? Macar daca ar fi fost sub forma de advertorial...

    Eu știu că pentru fiecare sondaj de opinie, pe lângă împărțirea procentelor pe categorii, se mai prezintă, de asemenea, numărul celor care au ales să răspundă și marja de eroare a sondajului. Fără aceste informații sondajul nu are relevanță (de exemplu dacă au ales să răspundă 500 de persoane, atunci 45 de oameni nu înseamnă 9% din totalul românilor...)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb