STUDIU: O familie ar putea economisi peste 75 de euro/an din reducerea TVA la carne

V.B.
Companii #Agro-alimentar / 6 mai 2014

Fiecare român va avea, anual, cu 81 lei mai mult în buzunar decât acum, iar o familie cu patru membri va plăti anual pe carne peste 1.700 lei, după reducerea cotei TVA pentru carne şi produsele din carne, cu TVA 5% urmând a se face o economie de aproximativ 325 de lei, la aceaşi cantitate de produse, potrivit unui studiu al asociaţiilor profesionale de profil din ţara noastră, care susţin campania "Taie TVA".

Pentru un calcul exact, ar trebui adăugate şi economiile făcute pentru "preparate din carne", "peşte şi preparate din peşte" şi "alte tipuri de carne", dar pentru aceste categorii nu sunt studii exacte în ceea ce priveşte preţurile medii.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), un român consumă aproape 58 de kilograme de carne în fiecare an: 18,528 kilograme carne de pui, 11,832 kilograme carne de porc, 3,288 kilograme carne de vită, 12,456 kilograme preparate din carne, 7,572 kilograme peşte şi produse din peşte şi 4,068 kilograme carne de alt tip.

Preţul mediu pentru un kilogram de carne de pasăre, cu TVA de 24%, este de 9 lei, ceea ce înseamnă o cheltuială anuală per familie de 666 lei. Cu TVA de 5%, aceeaşi cantitate de carne de pui ar costa 539,5 lei.

În cazul cărnii de porc, preţul mediu, cu TVA de 24%, este de 17 lei/kg. Aceasta înseamnă o cheltuială de 802,5 lei anual. Cu TVA de 5%, din bugetul familiei s-ar cheltui 650 lei.

La carnea de vită, preţul mediu, cu TVA de 24%, este de 18 lei per kilogram. Cheltuiala pe un an s-ar ridica la 238 de lei. Cu TVA de 5%, costul ar fi de 192,5 lei.

Reducerea TVA la carne şi preparatele din carne este o prioritate pentru industria cărnii din România. De aceea, campania "TAIE TVA" este susţinută de toate asociaţiile profesionale importante din ţara noastră: Federaţia Naţională PROAGRO, Asociaţia Română a Cărnii (ARC), Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb