STUDIU OLIVER WYMAN - CLIFFORD CHANCE: Un Brexit fără acord ar costa 65 de miliarde de euro

Ziarul BURSA #Internaţional / 13 martie 2018

Un Brexit fără acord ar costa 65 de miliarde de euro

Întreprinderile din Marea Britanie şi Uniunea Europeană vor suporta costuri suplimentare anuale estimate la aproximativ 65 de miliarde de euro, în cazul în care nu se va ajunge la un acord de liber-schimb după Brexit, iar sectorul financiar britanic va fi cel mai afectat, relevă un studiu publicat luni, relatează Reuters, conform News.ro.

Societăţile de pe teritoriul UE ar urma să plătească aproape 35 de miliarde de euro reprezentând bariere tarifare şi netarifare, în cazul în care Marea Britanie părăseşte Uniunea fără un acord, potrivit studiului efectuat de cabinetul de consultanţă Oliver Wyman şi societatea de avocatură Clifford Chance.

În sens invers, exporturile către UE vor costa companiile britanice 30 de miliarde de euro pe an.

"Această creştere a costurilor şi incertitudinile ameninţă să reducă rentabilitatea şi existenţa anumitor întreprinderi", se avertizează în raport.

UE a prezentat săptămâna trecută Marii Britanii un proiect de acord de liber-schimb după Brexit, mult mai modest decât ambiţiile afişate de Londra, în special în domeniul serviciilor financiare.

În cazul unui "divorţ" fără acord, Regatul Unit şi Uniunea Europeană vor face comerţ în baza regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), ceea ce ar însemna un "Brexit dur".

Încheierea unui eventual acord vamal ar putea să reducă jumătate din costuri pentru ambele părţi, relevă studiul.

Premierul conservator Theresa May a exclus însă orice formă de uniune vamală cu UE după ce Brexitul întră în vigoare, apreciind că acest lucru ar împiedica regatul să-şi negocieze propriile acorduri comerciale cu puteri precum India sau China.

O mare majoritate (70%) din costurile suplimentare estimate în Marea Britanie în cazul unui "Brexit dur" va fi suportată de serviciile financiare, constructorii de automobile, agricultura, sectorul agroalimentar, al bunurilor de consum, chimic şi maselor plastice, relevă studiul.

Serviciile financiare vor avea cel mai mult de suferit de pe urma unui Brexit fără acord şi vor fi nevoite să recurgă la noi operaţiuni pentru a continua să-şi servească clienţii în UE.

Reprezentând peste 10% din PIB-ul britanic, serviciile financiare sunt singurul domeniu în care britanicii afişează un excedent comercial cu UE.

În cadrul UE, sectorul care va avea cel mai mult de suferit va fi al automobilelor, urmat de agricultură şi sectorul agoralimentar, se subliniază în raport.

Robin Walker, raportorul în Parlament al Brexitului, a declarat că Marea Britanie este foarte aproape să încheie un acord cu Uniunea Europeană cu privire la o perioadă de tranziţie după ce părăseşte UE.

Marea Britanie a anunţat că va respecta reglementările UE pe o perioadă limitată de timp, după ce părăseşte UE, la sfârşitul lui martie 2019, şi şi-a exprimat speranţa ca prevederile cu privire la această perioadă de tranziţie - sau implementare - să fie finalizate la summitul european prevăzut în perioada 22-24 martie.

Potrivit Londrei, această perioadă de implementare le va oferi întreprinderilor o anumită securitate anul viitor, în contextul în care viitorul relaţiilor cu UE se află în negociere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb