STUDIU "OLIVER WYMAN": Pierderile băncilor europene cresc rapid pe segmentul retail

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 iulie 2008

120 de miliarde de euro până în 2010

Băncile din Europa vor înregistra pierderi de 120 de miliarde de euro (191 miliarde de dolari) în perioada 2008-2010, pe segmentul creditării retail, dat fiind că aceste instituţii sunt afectate de deprecierile generate de criza împrumuturilor ipotecare, susţin specialiştii firmei de consultanţă "Oliver Wyman".

"Pierderile băncilor vor creşte rapid până în 2010, în special în Marea Britanie, Spania şi Irlanda", au declarat cei de la "Oliver Wyman", într-un raport elaborat în comun cu "Intrum Justitia", colector suedez de debite. În opinia autorilor, "combinarea unor activităţi de creditare agresivă cu ris­cul ca mediul macroeconomic să se schimbe în rău, în mod semnificativ, va face ca Marea Britanie, Spania şi Irlanda să fie ţările cel mai puternic afectate".

Studiul precizează că pierderile băncilor din Europa vor fi, pe segmentul de consum şi cel ipotecar, de 34,7 miliarde de euro în 2008, respectiv de 42,5 miliarde de euro în 2009 - cu 35% mai mult decât în 2007.

Raportul notează că, anul viitor, pierderile de pe segmentul creditelor (inclusiv cele ipotecare) vor creşte cu 44% în Marea Britanie, urmând să ajungă la 21 de miliarde de euro, cu peste 6 miliarde de euro mai mult decât în 2007. Pe segmentul ipotecar, pierderile vor spori de zece ori, indică analiza. Potrivit raportului, în Spania, pierderile vor fi cu 2,1 miliarde de euro mai mari anul viitor, iar în Irlanda - cu 400 de milioane de euro.

"Băncile suferă deja din cauza costului mare al finanţării şi a lipsei de lichiditate, iar scăderea puternică a preţului locuinţelor, pe unele pieţe, respectiv deteriorarea mediului macroeconomic, alături de creşterea inflaţiei, ne determină să aşteptăm o majorare rapidă a pierderilor de pe segmentul creditelor retail din Europa", a afirmat Matthew Sebag-Montefiore, partener la "Oliver Wyman".

La nivel mondial, băncile restricţionează creditarea, ca urmare a colapsului pieţei împrumuturilor ipotecare subprime din SUA, care, până acum, a costat instituţiile financiare din întreaga lume 448 de miliarde de dolari - pierderi şi deprecieri de active.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb